21. 5. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Severná Kórea neprijala zoznam juhokórejských novinárov a reportérov, ktorí by mali pokrývať uzavretie jadrového testovacieho areálu Pchunggje, naplánované na 23.-25. mája. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie juhokórejského ministerstva pre zjednotenie o tom informovala agentúra Jonhap.
Ministerstvo tento zoznam Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) zaslalo prostredníctvom komunikačného kanálu v demilitarizovanej zóne medzi oboma krajinami v pohraničnej dedine Pchanmundžom. KĽDR naň podľa hovorcu juhokórejského ministerstva doposiaľ nereagovala.
Severná Kórea 12. mája oznámila, že komplex Pchunggje na severe svojho územia verejne rozoberie, pričom ceremóniu povolí sledovať zahraničným novinárom z dovedna piatich krajín - Británie, Číny, Južnej Kórey, Ruska a USA. KĽDR na likvidáciu tohto areálu následne pozvala štyroch juhokórejských reportérov.
Severná Kórea sa však krátko nato - podľa svojho vyjadrenia v dôsledku prebiehajúceho spoločného vojenského cvičenia juhokórejských a amerických vzdušných síl - rozhodla zrušiť plánované rozhovory so Soulom a spustila na svojich južných susedov vlnu kritiky.
Južná Kórea následne vyjadrila ľútosť nad jednostranným rozhodnutím Severnej Kórey zrušiť plánované medzikórejské rozhovory a vyzvala Pchjongjang, aby sa čo najskôr vrátil k dialógu.
Čínski vedci už skôr dospeli k záveru, že komplex Pchunggje sa čiastočne zrútil a je nepoužiteľný. Po poslednej vykonanej jadrovej skúške zasiahla vlani v septembri túto lokalitu séria dotrasov, ktorá podľa presvedčenia seizmológov spôsobila zrútenie časti hory Mantapsan, pod ktorou sa komplex nachádza.
Rozobratie jadrovej strelnice Pchunggje kritici vnímajú len ako symbolický krok zo strany Pchjongjangu. Odborníci však likvidáciu považujú za zmysluplný krok smerom k denuklearizácii Kórejského polostrova, o ktorej by sa malo diskutovať i na prelomovom summite amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una 12. júna v Singapure.

Blížiace sa stretnutie výkonného riaditeľa americkej spoločnosti Facebook Marka Zuckerberga s poslancami Európskeho parlamentu (EP) o celosvetovom škandále s uniknutými osobnými údajmi, ktorý zasiahol aj približne 2,7 milióna používateľov sociálnej siete Facebook v Európe, sa bude vysielať naživo na internete. V pondelok to oznámil predseda europarlamentu Antonio Tajani. Stretnutie sa bude konať 22. mája o 17.45 h SELČ v Bruseli, uviedol Tajani na Twitteri.
"Osobne som sa rozprával so šéfom Facebooku pánom Zuckerbergom o možnosti stretnutie s ním streamovať on-line. S radosťou vám oznamujem, že tento nový návrh prijal. Je to vynikajúca správa pre občanov EÚ," napísal na Twitteri Tajani, ktorého citovala aj agentúra DPA.
Europarlament sa dostal pod paľbu kritiky, keď najprv vyšlo oznámenie, že stretnutie s Zuckerbergom sa uskutoční bez prítomnosti verejnosti i médií a zúčastnia sa ho iba vybratí členovia europarlamentu.
"Na stretnutie s pánom Zuckerbergom neprídem, ak sa bude konať za zatvorenými dverami. Musí to byť verejné vypočutie - a čo tak vysielať ho naživo na Facebooku?" uviedol minulý týždeň na Twitteri Guy Verhofstadt, líder liberálnej politickej skupiny ALDE v EP.
Stretnutie sa koná v súvislosti s priznaním Facebooku z minulého mesiaca, že neoprávnene poskytol britskej spoločnosti Cambridge Analytica osobné údaje facebookových používateľov, ktoré mala táto spoločnosť následne použiť na ovplyvnenie prezidentských volieb v USA. Na základe týchto informácií a dát mala pomôcť zvíťaziť súčasnému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.
Facebook pripustil, že firma na spracovanie dát Cambridge Analytica sa s jeho pomocou neoprávnene dostala k osobným údajom 87 miliónov jeho používateľov - z nich 2,7 milióna je z EÚ.

Britský regulačný úrad pre dohľad nad médiami (OFCOM) sa začal zaoberať ďalšími tromi reláciami ruskej televíznej stanice RT. Ide o spravodajské relácie z 26. apríla a 4. mája a politickú talkshow Crosstalk odvysielanú 20. apríla.
OFCOM vo svojom vyhlásení uvádza, že samotný fakt prešetrovania neznamená, že vysielateľ porušil nejaké pravidlá.
Počet prípadov, keď OFCOM prešetruje obsah vysielania RT, sa tým zvýšil na desať. Prvých sedem prípadov OFCOM otvoril krátko po útoku na bývalého agenta ruskej rozviedky Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju, po ktorom sa vo vysielaní RT "zvýšil počet programov vyžadujúcich si analýzu ako potenciálne narušujúce kódex vysielateľa".
V máji následne OFCOM oznámil, že RT nebude odobratá licencia. Vysvetlil vtedy, že by nebolo správne, aby sa pri hodnotení činnosti televízneho kanála posudzovalo aj konanie zahraničných vlád.
Kauza Skripaľovcov vyvolala veľký spor medzi Západom a Ruskom, viedla k vzájomnému vyhosteniu diplomatov a ďalším odvetným krokom.
Kanál RT začal vysielať v roku 2005 pod pôvodným názvom Russia Today. Jeho cieľom bolo a je prezentovať ruský pohľad na dianie vo svete a informovať o udalostiach, ktoré sú mimo záujmu západných médií.
Na Západe čelí RT spolu s ruskou agentúrou Sputnik kritike za šírenie propagandy a konšpiračných teórií. Obvinenia sa týkajú okrem iného manipulácie s verejnou mienkou pri posledných prezidentských voľbách v USA a počas referenda o vystúpení Británie z EÚ.
Zuckerberg v súvislosti s touto kauzou už v apríli vypovedal pred americkým Senátom, kde sa za celú situáciu ospravedlnil.
Facebook má v súčasnosti približne 2,2 miliardy používateľov.

Copyright © TASR 2018