24. 5. 2018

Cena princeznej Astúrskej za literatúru

Cena princeznej Astúrskej 
za literatúru 

Laureátkou tohtoročnej Ceny princeznej Astúrskej za literatúru sa vo štvrtok stala francúzska autorka detektívnych románov, historička a archeologička Fred Vargasová, vlastným menom Frédérique Audouin-Rouzeauová. Vargasovej ocenenie udelili za to, že do detektívnemu žánru vdýchla nový život.
Nadácia udeľujúca cenu ocenila, že Vargasová vníma spoločnosť ako "tajomný a zložitý ekosystém". Uviedla tiež, že detektívne príbehy tejto 60-ročnej spisovateľky sú zachytené s bohatou predstavivosťou, majú originálne zápletky a opisom postáv nechýba irónia.
Vargasová je vo Francúzsku jednou z najpredávanejších autoriek, pričom jej romány sa v prekladoch čítajú po celom svete. Niekoľkokrát ju ocenila tiež britská Asociácia spisovateľov kriminálneho žánru (CWA), pripomenula agentúra AP.
Cena princeznej astúrskej má podobu sošky, ktorú vytvoril španielsky maliar a sochár Joan Miró a je dotovaná sumou 50.000 eur. Ocenenia v ôsmich kategóriách udeľuje nadácia korunnej princeznej Leonor. Laureáti ho každoročne preberajú na jesennej slávnosti v španielskom meste Oviedo.
Ceny princeznej Astúrskej sú považované za akési španielske Nobelove ceny. Do roku 2015 boli nazývané Ceny princa Astúrskeho. Názov bol upravený po tom, ako sa novým španielskym kráľom stal Filip VI., ktorý dovtedy nosil titul princ Astúrsky. Titul následne prešiel v ženskej forme na jeho dcéru Leonor.
Ocenenie vlani v literárnej kategórii získal 71-ročný poľský spisovateľ, lyrik a esejista Adam

Copyright ©TASR 2018