26. 7. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V jesennej sezóne sa Česká televízia (ČT) v dokumentárnej tvorbe zameria na dôležité historické okamihy alebo dnešný život v miestach, kde sa dejú udalosti ovplyvňujúce celý svet. Diváci sa dozvedia ako Česi pomáhajú zachraňovať ohrozené živočíchy na celom svete. ČT pripomenie aj sté výročie od narodenia Miroslava Horníčka. O tom, aké dokumenty uvedie na jeseň, dnes zástupcovia ČT informovali novinárov.
Generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák pripomenul, že dokumenty tvoria významný podiel v programe televízie. "Len v minulom roku sme odvysielali cez 5500 hodín dokumentárnych relácií, to je 230 dní, natočili desiatky nových projektov a umožnili vznik 29 dokumentárnych filmov, ktoré neskôr mohli vidieť diváci v kinách alebo na prestížnych európskych festivaloch," uviedol k tvorbe, ktorá sa podľa neho ale nedá moc plánovať, pretože "dokument prichádza, ako sa mení život okolo nás".
V roku, kedy si Česi pripomínajú osmičková výročia, sa ČT s dokumentmi pripravenými pre jesenné obdobie bude obracať do histórie. Dva projekty pripomenú 400 rokov od tridsaťročnej vojny. Šesťdielna docudrama, teda dokument s hranými prvkami a veľkou výpravou, Železný vek ukáže na osudoch jedincov, ako sa prežívala tridsaťročná vojna v Európe, uviedol riaditeľ programu ČT Milan Fridrich. Druhý snímka z tej istej doby, dokument Vyjednávači vestfálskeho mieru vznikol v koprodukcii so stanicami z Belgicka, Nemecka, Francúzska, Poľska a Švédska.
ČT uvedie pokračovanie cyklu Dovolenka v starých časoch. Predchádzajúci Dovolenka v protektoráte, ktorá mala rozmery reality show a súťažilo sa v nej o peniaze, získal zahraničné televízne cenu, ale budila tiež kontroverzie. Jej protagonisti mali byť v úplnej izolácii, v médiách sa ale napríklad riešilo, či im tvorcovia načas nevrátili mobilné telefóny, čo tí odmietali. Niektorí tiež kritizovali spojenie slova dovolenka s pobytom v dobe plnej nacistického teroru. Projektu síce klesala sledovanosť z 518.000 u prvého dielu na 360.000 ľudí u posledného, ​​zožal ale aj pozitívne ohlasy, najmä v zahraničí.
Nová séria Dovolenka v ére pary podľa Fridricha ukáže niekoľko rodín pracujúcich v továrni v čase priemyselnej revolúcie okolo roku 1860. "Zažijú dvanásťhodinový pracovný deň, aké to je pracovať šesť dní v týždni a vyžiť s peniazmi, ktoré vtedy ľudia dostávali," uviedol.
Do kinodistribúcie pôjde na jeseň film Jany Andert V Mosule, ktorý súťažil v Karlových Varoch a prináša surové svedectvo z irackej vojnovej frontu. Autorka bola osem mesiacov súčasťou elitnej iracké jednotky, ktorá operovala v Mosule. "Ukázať vojnu takú, aká je, ide jediným spôsobom - stať sa jej súčasťou," povedala dnes. Prežívala vraj vojnu rovnako ako členovia jednotky, videla trpiaci i umierajúci. Išlo mi hlavne o to, že to chcem odovzdať, vnímala som to ako prácu, povedala k tomu, čo na vlastné oči videla, teda vojnu, ktorá "nie je ako v hollywoodskom filme"




Britský komik a herec Sacha Baron Cohen, známy ako predstaviteľ kazašského novinára Borata či homosexuálneho módneho reportéra Brüna, sa v novom komediálnom seriáli Who Is America? (Kto je Amerika?) pustil do politikov, ktoré láka do falošných rozhovorov. Kvôli účinkovanie v relácii už podal demisiu poslanec zákonodarného zboru štátu Georgia Jason Spencer, ktorého Cohen prinútil vykrikovať hanlivé označenie černochov.
Cohen sa v relácii so Spencerom vydával za izraelského plukovníka Errani Morada, ktorý sám seba označuje za terminátora na teroristov. Morad Spencera učí nevšednou taktiku, ako s radikálmi zatočiť. Spencera okrem iného primäl odhaliť zadok a so stiahnutými nohavicami prinútiť teroristu vzdať sa. Vysvetlil to tým, že teroristi sa bojí homosexuality, takže nikdy nesiahnu na nahé mužské pozadie.
Spencer tiež na Cohenovu žiadosť, aby na upútanie pozornosti na únos vykrikoval zakázané slovo začínajúce na písmeno N, opakovane zakričal urážlivé označenie černochov. Cohen mu potom povedal, že toto slovo je škaredé a že mal na mysli anglické slovo noonie, ktoré je slangovým označením pre ženský pohlavný orgán. Spencera tiež naučil, aby sa vydával za čínskeho turistu a s pomocou selfie tyče tajne vyfotil, či sa pod celozahalujúcim moslimským ženským odevom neskrýva terorista.
Po odvysielaní dielu Spencer čelil výzvam, aby odstúpil. Najprv to odmietal, nakoniec tak ale urobil. Cohena potom vo vyhlásení obvinil, že zneužil jeho strach, že by mohla byť jeho rodina napadnutá. "Môj strach v tú dobu tak zosilnel, takže som nemohol jasne uvažovať a ani si uvedomiť, k čomu som dal súhlas, keď som sa spomínaného 'výcviku' zúčastnil," uviedol Spencer.
Podvedenými hosťami Cohenovho relácii sa stali tiež niekdajší neúspešná kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová a bývalý americký viceprezident Dick Cheney. Palinová ešte pred odvysielaním dielu napísala na facebooku, že bola napálená a že si myslela, že rozhovor poskytuje zranenému vojnovému veteránovi. Cohenov humor potom označila za úder.
Cohen, ktorý vystupoval ako Billy Wayne Ruddick, v odpovedi Palinovej uviedol, že nikdy netvrdil, že je vojnovým veteránom, lebo v skutočnosti slúžil u kuriérskej služby UPS. Dodal, že aj tak za vlasť predsa len raz bojoval, a to keď vystrelil na Mexičana, ktorý vstúpil na jeho pozemok. Napísal tiež, že by rád slúžil v armáde, ale že rovnako ako u prezidenta Donalda Trumpa mu v tom zabránili výrastky na kostiach. Palinovú Cohen ako Ruddick v závere ocenil, že bojuje proti najväčším zvieratám v krajine, ako sú vlci či ľudia na podpore.
V prípade Cheneyho podľa ukážky na Instagramu bývalého viceprezidenta požiadal, či by mu nepodpísal sadu na waterboarding, čo je technika mučenia, kedy vypočúvaný má pocit, že sa topí. "Iste," odpovedal Cheney s tým, že je to prvýkrát, čo niečo také urobil. Waterboarding používali Američania za vlády prezidenta Georgea Busha mladšieho, kedy Cheney pôsobil ako viceprezident. Cheney v minulosti vyhlásil, že kvôli waterboardingu žiadnu vinu necíti a že to bol prínosný zdroj informácií pri výsluchoch nepriateľov Spojených štátov.

Zamestnanci Bieleho domu odmietli v stredu vpustiť na tlačovú konferenciu prezidenta Donalda Trumpa s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom spravodajkyňu americkej televíznej stanice CNN. Dôvodom bola údajne skutočnosť, že pred konaním politikov kládla prezidentovi "nevhodné" otázky, informovala dnes agentúra AP. Na stranu CNN sa postavila asociácie spravodajcov aj Fox News, hovorkyňa Bieleho domu rozhodnutie nevpustiť novinárku na akciu ale obhajovala.
Spravodajkyňa CNN Kaitlan Collinsová počas krátkeho stretnutia Trumpa a Junckera s novinármi pred začiatkom ich rokovaní o budúcnosti euro-amerických obchodných vzťahov prezidentovi niekoľkokrát položila otázku, ktorá sa týkala jeho bývalého právnika Michaela Cohena. Prezident na ňu neodpovedal.
Podľa Collinsovej bola práve skutočnosť, že kládla Trumpovi zjavne nepríjemný dotaz, dôvodom, prečo ju zamestnanci Bieleho domu odmietli následne vpustiť na tlačovú konferenciu v Ružovej záhrade po rokovaní Trumpa s predsedom Európskej komisie. Jej otázku podľa CNN riaditeľ komunikácie Bieleho domu Bill Shine a tlačová hovorkyňa Sarah Sandersová označili za "nevhodnú".
"To, že je Bielemu domu niektorá otázka týkajúca sa aktuálnych udalostí nepríjemná, ešte neznamená, že tá otázka nie je dôležitá a nemala by byť položená," uviedla v reakcii na kauzu CNN. Rozhodnutie nevpustiť Collinsovou na akciu pre novinárov stanice označila za "odvetné" opatrenia, ktoré nesvedčí o "otvorenej a slobodnej tlači".
Predseda Asociácie spravodajcov v Bielom dome Olivier Knox rozhodnutie Trumpovcov ľudí zabrániť Collinsovej v účasti na akcii pre novinárov odsúdil. "Tento spôsob odplaty (za nepríjemnú otázku) je úplne nevhodný, pochabý a slabý," uviedol.
Solidaritu sa CNN vyjadril aj Jay Wallace, riaditeľ a šéfredaktor Fox News, obľúbené stanice prezidenta Trumpa, ktorý sa postavil za "právo našich novinárov na plný prístup ako súčasť slobodnej a ničím neobmedzenej tlače".
Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová v vyhlásení svoje rozhodnutie nevpustiť Collinsovou do Ružovej záhrady však obhajovala. Uviedla, že spravodajkyňa CNN "pokrikovala otázky a odmietla (z Oválnej pracovne) odísť napriek opakovaným žiadostiam, aby tak urobila".
Agentúra AP však upozornila, že na prezidenta Trumpa aj predsedu Európskej komisie Junckera pokrikoval rad novinárov vrátane členov európskej delegácie a že dostať všetky novinárov z Oválnej pracovne Bieleho domu zvyčajne nejakú dobu trvá.
Sandersová podľa svojich slov navyše CNN upozornila, že na tlačovú konferenciu do Ružovej záhrady môže akýkoľvek novinár tejto stanice, len nie Collinsová. "Aby v tom bolo jasno: Podporujeme slobodnú tlač a žiadame, aby sa každý správal k prezidentskému úradu a k hosťom v Bielom dome s rešpektom," dodala hovorkyňa.
Trump je prakticky v nepretržitom konflikte s redakciami americkej liberálnej tlače, televíziami a spravodajskými servermi vrátane televíznych staníc CNN, NBC a ABC a denníkov The New York Times a The Washington Post. Ich redaktorov už niekoľkokrát označil za "nepriateľov ľudu".
Collinsová sa Trumpa snažila opýtať na tajne urobenú nahrávku, na ktorej prezident údajne hovorí o platbe v hotovosti ako možnosti, ako sa vysporiadať s kauzou niekdajší modelky z Playboya Karen McDougalovej. Tá tvrdí, že s Trumpom prežila milostný pomer v čase, keď mu jeho žena Melania porodila syna Barrona.


Copyright © ČTK 2018

Prvá dáma Spojených štátov Melania Trumpová je pánom svojho televízneho ovládača a môže v televízii sledovať čo len chce. V stredu to oznámila jej hovorkyňa Stephanie Grisham v reakcii na článok v americkom denníku The New York Times (NYT), podľa ktorého americký prezident Donald Trump nie je spokojný s tým, čo Melania v televízii pozerá. Trumpa podľa NYT nazlostilo to, že jeho manželka počas ich nedávnej návštevy v Európe sledovala na svojom televízore na palube prezidentského lietadla Air Force One spravodajskú televíziu CNN.
Trump televíziu CNN nemá rád, často ju zaraďuje do kategórie médií, pre ktoré používa výraz "fake news" (falošné správy), a od svojho personálu vyžaduje, aby pred nastúpením delegácie do Air Force One bola na všetkých televíznych prijímačoch naladená jeho obľúbená spravodajská televízia Fox News, píšu NYT.
Na otázku televízie CNN, ako je to s dostupnosťou jednotlivých televíznych kanálov v Bielom dome a na palube Air Force One, hovorkyňa americkej prvej dámy odpísala, že je podľa nej "trochu smiešne" pýtať sa, čo Melania pozerá v televízii, v zátvorke však dodala, že sleduje "akýkoľvek kanál, ktorý chce".
Melania Trumpová sa už dávnejšie vyjadrila, že v televízii vyhľadáva najmä filmy, naopak, nemá veľmi rada reality show. Jej manžel sa pritom stal slávnym aj vďaka reality show The Apprentice, ktorá chodila v rokoch 2004 až 2017 v televízii NBC a v ktorej budúci prezident posudzoval podnikateľské schopnosti súťažiacich.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.