25. 7. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 


Newyorský denník Daily News, ktorý niekoľkokrát získal prestížnu Pulitzerovu cenu, prepustil polovicu redaktorov. Noviny, ktoré boli založené pred 99 rokmi, sa stretávajú s prudkým poklesom príjmov z reklamy i čitateľskej základne, informujú miestne médiá. Podľa konkurenčného denníka New York Post pracovalo do pondelkového oznámenia v Daily News okolo 85 žurnalistov.
„Redakčný tím znižujeme asi o 50 percent a veľkú časť svojho talentu zameriame na aktuality, najmä v oblasti kriminality, občianskej spravodlivosti a verejnej zodpovednosti,“ uvádza sa v správe vlastníka denníka, spoločnosti Tronc, ktorú zaslal zamestnancom. Prepustení opustili redakciu okolo pondelňajšieho poludnia, niektorí so slzami v očiach, uviedla agentúra Reuters.
„Nie je žiadnym tajomstvom, že som s Daily News niekedy nesúhlasil,“ napísal na twitteri newyorský starosta Bill de Blasio. „Chamtivé rozhodnutie firmy Tronc vyhodiť ľudí zo spravodajstva je zlé pre vládu a katastrofou pre New York. Tronc by mal denník predať niekomu, kto je oddaný miestnej žurnalistike,“ dodal starosta.
Denník Daily News získal jedenásťkrát Pulitzerovu cenu, vlani napríklad za investigatívny seriál o zneužívaní právomocí newyorskou políciou. Redaktori na ňom pracovali spolu s neziskovou organizáciou ProPublica. Ocenený bol tiež napríklad za komentáre Jimmyho Breslina.
Najväčší náklad mal newyorský denník v roku 1947, keď sa predávalo 2,4 milióna výtlačkov denne. Bolo ale aj obdobie, keď bol tento denník najpredávanejší v USA. Do minulého roka, keď denník kúpila spoločnosť Tronc za jeden dolár, sa náklad znížil na 200-tisíc.
Prepúšťanie v New Yorku je posledným z radu škrtov v mediálnom holdingu Tronc. V apríli firma skrátila výplatnú listinu v Los Angeles Times o niekoľko desiatok mien, mesiac po podobnom kroku vo svojej vlajkovej lodi Chicago Tribune.

Copyright © ČTK 2018

Spravodajská televízia CNN zverejnila v utorok zvukový záznam s hlasom súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý dva mesiace pred prezidentskými voľbami v roku 2016 tajne zhotovil jeho bývalý osobný právnik Michael Cohen. Záznam poskytol CNN Cohenov právnik Lanny Davis.
Šéf Bieleho domu sa na nahrávke s Cohenom dohovára, akým spôsobom by mohli zakúpiť práva na príbeh modelky časopisu Playboy Karen McDougalovej, ktorá tvrdí, že pred viacerými rokmi mala s Trumpom milostný pomer.
K rozhovoru medzi Trumpom a Cohenom došlo niekoľko týždňov predtým, ako sa firma American Media, materská spoločnosť bulvárneho denníka National Enquirer, kde mal príbeh vyjsť, s McDougalovou dohodla, že od nej za 150.000 dolárov odkúpi exkluzívne práva na jeho zverejnenie. Článok opisujúci Trumpov pomer s McDougalovou v roku 2006 však nikdy zverejnený nebol, čo je bežná prax bulvárnych médií nazývaná "zachytiť a stiahnuť", ktorej cieľom je chrániť určitú osobu.
Trump akúkoľvek aféru s McDougalovou popiera a jeho volebný štáb uviedol, že o nijakej platbe nevie.
Z rozhovoru medzi Trumpom a Cohenom podľa agentúry AP vyplýva, že ide o odkúpenie McDougalovej príbehu od materskej spoločnosti National Enquireru. Cohen na nahrávke hovorí, že "pokiaľ ide o nášho priateľa Davida, na prevod všetkých tých informácií" bude potrebné založiť spoločnosť. Podľa AP by spomínaným Davidom mohol byť David Pecker, Trumpov priateľ a riaditeľ spoločnosti American Media.
Keď Cohen začne hovoriť o financovaní, Trump ho preruší a opýta sa, o aké financovanie ide, na čo Cohen odpovie: "Budeme musieť zaplatiť."
Trump následne Cohenovi radí, aby "zaplatil v hotovosti", čo však advokát rázne odmietne. Trump následne na nahrávke, ktorá je miestami nezrozumiteľná, povie "šekom".
Cohenov právnik Lanny Davis v súvislosti so zverejnením zvukového záznamu uviedol, že jeho cieľom bolo poodhaliť pravdu.

Copyright © TASR 2018


V mexickom meste Playa del Carmen zastrelili na ulici riaditeľa internetového spravodajského portálu. Jeho zástupcovia v utorok uviedli, že Ruben Pat Cauich je už druhý ich kolega, ktorého zavraždili za uplynulý mesiac. "Teraz je to už druhý z nášho tímu. Guvernér, kedy už bude verejnosť v našom štáte chránená?" uviedli na webstránke portálu. V júni zavraždili novinára v bare. Za posledných päť rokov pritom v Mexiku zabili viac ako 30 novinárov.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Najviac časopisov v Česku predá nemecké vydavateľstvo Bauer Media. Vlani to bolo takmer 50 miliónov výtlačkov, čo je viac ako tretina tuzemského trhu. Tento významný mediálny hráč by ale čoskoro mal zmeniť majiteľa - má sa ním stať skupina Agrofert, spadajúce do zvereneckých fondov premiéra Andreja Babiša. Podľa zdrojov HN oboznámených s priebehom predaja sa Nemci už dohovorili s vydavateľstvom Mafra, čo je zjednodušene povedané mediálna divízia Agrofertu. K denníkom MF Dnes a Lidové noviny či nejpočúvanejšiemu českému Rádiu Impuls by tak získala cez tridsať lifestylových a televíznych magazínov na čele s Cosmopolitan, Harper Bazaar či Chvíľkou pre teba.

Zdroj: ČT TXT