23. 7. 2018

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Spomedzi predsedov politických strán ľudia na Facebooku najviac sledujú šéfa Sme rodina Borisa Kollára. O jeho príspevky malo k 21. júlu záujem 119.051 ľudí.
      Na druhej priečke skončil s 84.876 sledovateľmi líder SaS Richard Sulík a na tretej šéf OĽaNO Igor Matovič (32.262 sledovateľov). Štvrté miesto patrí šéfovi mimoparlamentnej strany Spolu Miroslavovi Beblavému, ktorého príspevky sleduje 24.520 ľudí. Tesne za ním sa umiestnili predseda SNS Andrej Danko (23.617 sledovateľov) a líder Mosta-Híd Béla Bugár (22.795 sledovateľov).
      Siedma priečka v záujme ľudí sledovať príspevky šéfov strán patrí predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi (14.693 sledovateľov), nasledujú šéf SMK József Menyhárt (12.764), predseda ĽSNS Marian Kotleba (7713), líder KDH Alojz Hlina (5853) a predseda Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko (305 sledovateľov).
      Menovaných predsedov politických strán významne prevyšuje prezident SR Andrej Kiska. Jeho profil na sociálnej sieti Facebook sleduje 256.484 ľudí. Aj to je však zlomok oproti známym športovcom. Napr. tenistku Dominiku Cibulkovú sleduje viac ako 600.000 ľudí, cyklistu Petra Sagana vyše 1,1 milióna.

Na spracovanie októbrových osláv 100. výročia vzniku Československej republiky a Martinskej deklarácie, ale aj sériu dokumentov o tomto období a tvorbu nových relácií, získa Televízia (TV) Turiec v Martine 25.000 eur z mestského rozpočtu. Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) o tom rozhodli na zasadnutí v uplynulom týždni.
      Slovenská národná rada vyhlásila 30. októbra 1918 v Martine Deklaráciu slovenského národa a prijala základný štátoprávny dokument novovytvorenej Československej republiky. "Ústredné oslavy 100. výročia vzniku ČSR by mali byť v Prahe a v Martine. S tým sa samozrejme vynárajú aj rôzne podujatia a potreba ich technického zabezpečenia. Chceme, aby to bolo dôstojné a ukázali sme sa v dobrom svetle," povedal predseda kultúrnej komisie martinského MsZ Martin Lechan.
      Podľa schválenej dôvodovej správy TV Turiec spravodajsky spracuje jednotlivé podujatia na oslavu 100. výročia vzniku Československej republiky a podpísania Martinskej deklarácie. "Je dôležité tieto udalosti zaznamenať aj pre budúce generácie. V 21. storočí je zachovanie informácií v digitálnej podobe už samozrejmosťou. Televízia vytvorí ucelený materiál s pracovným názvom Spoločná Československá republika a jej 100. výročie vzniku v Martine. Dokument bude aj výpoveďou ľudí z regiónu v pozadí osláv tak významnej historickej udalosti," uvádza sa v dôvodovej správe.
      TV Turiec má vďaka schváleným finančným prostriedkom vytvoriť aj dve nové relácie Tip na víkend a Viete kde bývate?. "V Tipe na víkend by mali byť informácie pre divákov o akciách, ktoré sa budú v meste konať nasledujúci víkend. Cieľom je, aby sa podujatia organizované v Martine viac dostali do povedomia ľudí. Relácia Viete kde bývate? by zas mala prinášať informácie o životoch významných osobností, podľa ktorých sú pomenované ulice v meste," píše sa v dôvodovej správe.

Copyright ©TASR 2018