1. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Facebook objavila desiatky zrejme falošných účtov, ktoré sa podľa nej koordinovane snažili ovplyvňovať americkú politiku pred jesennými voľbami. Firma kvôli tomu zmazala 32 neautenticky sa vykazujúcich facebookových či instagramových účtov, ktoré celkovo sledovalo takmer 300.000 užívateľov týchto sociálnych sietí. Facebook to oznámil na svojom blogu s tým, že pôvodcovia kampane zatiaľ nie sú známi, nie však vylúčené spojenie s Ruskom.
Podľa firmy išlo o sofistikovanú snahu manipulovať mienkou užívateľov prostredníctvom falošných stránok. "Takéto správanie nie je na facebooku dovolené, pretože nechceme, aby ľudia alebo organizácie vytvárali siete účtov, ktoré šíria mätúce informácie o tom, kým sú alebo čo robia," uviedla spoločnosť.
Najstarší zo zmazaní fungovala od vlaňajšieho marca, mnohé z nich však vznikla až nedávno. Aspoň jeden účet z odstránenej skupiny sledovalo približne 290.000 užívateľov facebooku či Instagramu.
Facebook nevylúčil, že za kampaňou môžu byť kybernetickí manipulátori napojenie na Rusko, ako tomu bolo v prípade predvlaňajších prezidentských volieb. Ich ovplyvňovanie a údajnou koordináciu s volebným tímom prezidenta Donalda Trumpa stále vyšetruje FBI.
Podľa Facebooku existuje nešpecifikovaná väzba medzi niektorými zo zmazaných profilov a účty ruskej Agentúry pre výskum internetu, ktorú USA obviňujú zo šírenia falošných správ pred predvlaňajším voľbami. Moskva akékoľvek pripisovanie viny ruským hackerom odmieta.
Facebook tento rok čelil silnej kritike za nedostatočnú ochranu citlivých dát svojich užívateľov či práve kvôli dezinformačným či manipulačným kampaniam prebiehajúcim v jeho sieti.
Firma tvrdí, že medzi aktivitami už zmazaní bola okrem iného organizácia protestu nazvaného "Zjednoťme pravici II", ktorý sa má odohrať budúci týždeň vo Washingtone. Facebook vraj načasoval zmazanie účtov a zverejnenie informácie o nich úmyselne krátko pred jeho uskutočnením, pretože minulá obdobná akcia skončila vlani v Charlottesville násilnosťami.
Prevádzková riaditeľka spoločnosti Sheryl Sanbergová dnes podľa agentúry Reuters podotkla, že pokusy o manipuláciu verejnou mienkou prostredníctvom sociálnych sietí sa stávajú čoraz sofistikovanejšími v súvislosti s tým, ako sa Facebook snaží proti nim bojovať. Podľa Sandbergová ide v istom zmysle o "preteky v zbrojení".
Americkí politici reagovali na odhalenie nových manipulačných aktivít napospol so znepokojením a niektorí vyzvali Facebook k podrobnejšiemu pátranie po ďalších falošných profiloch. Republikánsky šéf senátneho výboru pre tajné služby Richard Burr oznámil, že v stredu výbor usporiada vypočutie o kybernetickej hrozbe pre bezpečnosť novembrových kongresových volieb. "Rusi sa snažia oslabiť Ameriku," vyhlásil Burr, podľa ktorého bolo cieľom odhalené operácie "zasiať nezhody, nedôveru a rozdelenie v snahe podkopať dôveru verejnosti v naše inštitúcie a náš politický systém".

Copyright © ČTK 2018

      
 
Bývalý ruský magnát Michail Chodorkovskij, ktorý založil projekt Centrum riadenia vyšetrovaní (CUR), potvrdil smrť troch ruských novinárov, ktorí v Stredoafrickej republike (SAR) nakrúcali reportáž o súkromných vojenských spoločnostiach. Informovala o tom v stredu agentúra Interfax.
Chodorkovskij vo svojom príspevku na Facebooku spresnil, že novinársky tím spolupracoval s Centrom riadenia vyšetrovaní na kauze zvanej Ruskí žoldnieri.
Ruské médiá predtým uviedli, že v SAR prišli o život ruský novinár Orchan Džemaľ, ktorý tam spolu s režisérom a dokumentaristom Alexandrom Rastorgujevom a zrejme aj kameramanom Kirillom Radčenkom nakrúcali film s súkromných vojenských spoločnostiach.
Trojica Rusov sa v čase, keď došlo k vražde, nachádzala zrejme v oblasti hlavného mesta Bangui, kam pricestovali minulú sobotu. Ešte v nedeľu, v súlade s dohodnutým plánom, sa spojili s Chodorkovského CUR, aby dohodli ďalší postup pri nakrúcaní. Odvtedy sa však s nimi nebolo možné spojiť.
Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy ruskí novinári chceli v SAR navštíviť základňu, na ktorej údajne prechádzajú výcvikom žoldnieri z Ruska. Na základňu ich však nevpustili, pretože nemali akreditáciu od ministerstva obrany SAR, dodalo Echo.
Na tejto základni podľa Echa Moskvy pôsobí aj súkromná vojenská spoločnosť známa pod názvom Vagnerova skupina - spájaná s oligarchom Jevgenijom Prigožinom, o ktorom sa v ruských médiách píše ako o "Putinovom kuchárovi". Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa podľa Echa zapojili do bojových operácií v Donbase a pôsobia aj v Sýrii.
Echo Moskvy citovalo agentúry AP, ktorá s odvolaním sa na starostu obce, kde údajne k incidentu došlo, uviedla, že na trojicu Rusov zaútočila banda asi desiatich ľudí s turbanmi na hlavách a hovoriacich len po arabsky. Rusov zabili na mieste, vodičovi auta, ktorý ich viezol, sa podarilo ujsť.
Starosta dodal, že tajné služby Rusov upozornili na riziko a navrhli im odložiť na iný deň cestu do lokality, kam sa navečer vybrali.
Nemenovaný zdroj v stredoafrickej polícii pre agentúru Interfax uviedol, že trojica Rusov prišla o život možno pri lúpeži. Podľa Echa Moskvy mali Rusi pri sebe asi 8500 dolárov a nahrávaciu techniku vrátane dvoch kamier.
Krátko pred incidentom údajne museli platiť úplatok miestnym policajtom, ktorí si drahé kamery všimli.
Stredoafrický rozhlas s odvolaním sa na svoje zdroje v silových rezortoch informoval, že ruských novinárov mohli zabiť príslušníci islamistickej povstaleckej skupiny Seleka, uviedlo Echo Moskvy.
Telá obetí sa podľa správy AP našli v meste Dekoua, vzdialenom približne 200 kilometrov od Bangui.
Prípadom sa začal zaoberať aj Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom).

Troch občanov Ruska, ktorých telá sa našli v Stredoafrickej republike (SAR), zavraždila skupina neznámych ozbrojených mužov. Podľa agentúry AP to uviedol v stredu v Bangui hovorca vlády SAR Ange Maxime Kazagui.
Kazagui informoval, že trojica Rusov si vybavila vstupné víza do SAR na veľvyslanectve v Moskve. Nepodala si však žiadosť o novinársku akreditáciu v SAR a o svojej ceste neinformovala ani tamojšie ruské veľvyslanectvo.
Podľa hovorcu ruskí novinári v deň útoku odmietli radu bezpečnostných zložiek na kontrolnom stanovišti v lokalite Sibut a napriek ich odporúčaniu pokračovali vo svojej ceste, kde však narazili na desiatku ozbrojených mužov v turbanoch. Tí sa chceli zmocniť ich auta, čomu však posádka chcela zabrániť. Ruských občanov útočníci zastrelili, vodičovi ich auta, miestnemu obyvateľovi, sa podarilo ujsť.
Hovorca podľa AP uviedol, že títo ruskí občania neboli vojakmi. AP na vysvetlenie dodala, že od vlaňajška v SAR pôsobia ruskí vojaci, ktorých úlohou je výcvik miestnych ozbrojených síl.
O násilnej smrti ruských občanov v SAR bolo informované aj ruské ministerstvo zahraničných vecí. Prípadom sa začal zaoberať aj Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom).
Podľa ruských médií by telá obetí mali do Ruska prepraviť 4. augusta.
Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy ruskí novinári chceli v SAR navštíviť základňu, na ktorej údajne prechádzajú výcvikom žoldnieri z Ruska. Na základňu ich však nevpustili, pretože nemali akreditáciu od ministerstva obrany SAR, dodalo Echo Moskvy.
Na tejto základni podľa Echa Moskvy pôsobí aj súkromná vojenská spoločnosť známa pod názvom Vagnerova skupina, spájaná s oligarchom Jevgenijom Prigožinom, o ktorom sa v ruských médiách píše ako o "Putinovom kuchárovi". Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa podľa Echa Moskvy zapojili do bojových operácií v Donbase a pôsobia aj v Sýrii.
Obeťou útoku sa stali Orchan Džemaľ, ktorý v SAR spolu s režisérom a dokumentaristom Alexandrom Rastorgujevom a kameramanom Kirillom Radčenkom nakrúcali film s súkromných vojenských spoločnostiach.
Tento projekt realizovali spoločne Centrom riadenia vyšetrovaní (CUR), založeným bývalým ruským ropným magnátom Michailom Chodorkovským.
Šéf CUR Andrej Koňachin v stredu pre Interfax uviedol, že vyšetrovatelia pracujú s tromi hlavnými verziami, medzi nimi je aj lúpež či útok zatiaľ neznámou ozbrojenou skupinou. Koňachin súčasne v súvislosti s udalosťou poukázal na viacero zvláštností - novinári sa podľa neho z neznámych dôvodov odklonili od pôvodnej trasy, ktorou mali ísť, a dostali sa na územie kontrolované islamistickými ozbrojencami.
Ako zvláštnosť Koňachin pripomenul, že miestny vodič auta zostal nažive. Vodičovej výpovedi, že na Rusov zaútočila skupina mužov v turbanoch, Koňachin "neveľmi verí".
Šéf CUR súčasne informoval, že ruských novinárov v deň, keď sa ubytovali v hoteli v Bangui, zadržali policajti. "Dohodli sa o peniazoch (ich zaplatení), potom ich pustili. Filmový štáb potom peniaze nosil vždy pri sebe," dodal.
Podľa Koňachina záležitosti súvisiace s bezpečnosťou pobytu a presunov ruský tím prerokúval s predstaviteľmi mierovej misie OSN v SAR. "Postupovali sme v súlade s ich odporúčaniami: kam sa dá ísť, kam nie, kde sa ubytovať," spresnil s tým, že za najdôležitejšie sa považovalo, aby ruskí novinári mali vodiča auta od OSN. Otázkam spojeným so zaručením bezpečnosti ruským novinárom sa venoval človek menom Martin - ten im aj odporučil muža, ktorý potom fungoval ako vodič i tlmočník.

Copyright © TASR 2018