3. 8. 2018

Stanovisko GP SR k vyjadreniu premiéra Pellegriniho

Stanovisko GP SR 
k vyjadreniu premiéra Pellegriniho


Pri všetkej úcte k ústavnej funkcii pána premiéra Petra Pellegriniho, generálny prokurátor Jaromír Čižnár konštatuje, že to bola práve Generálna prokuratúra Slovenskej republiky, ktorá ako prvá avizovala pracovné stretnutie zástupcov Generálnej prokuratúry SR s príslušnými partnermi Spolkovej republiky Nemecko a Českej republiky. Generálny prokurátor v tejto súvislosti už podnikol aj prvé kroky.
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár len pripomína, že o vyslaní konkrétnych prokurátorov na zahraničnú služobnú cestu rozhoduje výlučne generálny prokurátor a nie pán premiér, ani pani ministerka vnútra, pretože prokuratúra je samostatný, nezávislý štátny orgán od iného štátneho orgánu vrátane exekutívy, čo napokon vyplýva aj z Ústavy Slovenskej republiky.
Generálny prokurátor poznamenáva, že pani ministerka vnútra a ani prezident Policajného zboru SR nie sú orgánmi činnými v trestnom konaní, a preto sa len ťažko možno domnievať, že im budú poskytnuté relevantné informácie z vyšetrovania trestnej veci a navyše za situácie, keď informáciami o vyšetrovaní trestnej veci, resp. jeho výsledku, neboli a nie sú informované slovenské justičné orgány.
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár považuje za vhodnejšie, aby sa zahraničnej služobnej cesty namiesto ministerky vnútra a prezidenta PZ SR zúčastnili vyšetrovatelia, ktorí vybavovali žiadosti o právnu pomoc nemeckých justičných orgánov.