1. 8. 2018

MINISTERKA KULTÚRY Ľ. LAŠSÁKOVÁ ODVOLALA RIADITEĽA SND. M. CHUDOVSKÉHO

MINISTERKA KULTÚRY Ľ. LAŠSÁKOVÁ ODVOLALA 
RIADITEĽA SND. M. CHUDOVSKÉHO


Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) odvolala generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mariána Chudovského. Odvolanie potvrdilo tlačové oddelenie rezortu po stredajšom stretnutí Laššákovej s Chudovským.

Stretnutie s ministerkou malo byť o možnom riešení súčasnej situácie v SND i financovaní kultúrnej inštitúcie, namiesto dialógu o budúcnosti prišiel odvolací dekrét. Generálny riaditeľ SND Marián Chudovský to uviedol v súvislosti so stredajším stretnutím s ministerkou kultúry SR Ľubicou Laššákovou (Smer-SD), po ktorom rezort oznámil, že Chudovský na svojom poste končí.
"Veril som, že sa aspoň porozprávame o možných riešeniach, ktoré som mal pripravené smerom do budúcnosti a že počkáme minimálne na výsledok auditu, ktorý nariadil rezort kultúry v SND," povedal pre TASR Chudovský. "Moja snaha však stroskotala, dostal som odvolací dekrét," dodal končiaci generálny riaditeľ SND o pracovnom stretnutí s ministerkou, ktoré bolo vôbec prvé po nástupe Laššákovej do funkcie v druhej polovici marca 2018.
Chudovský je presvedčený, že vo svojom pôsobení na čele SND nepochybil. "Som hrdý na to, že sme vytvorili koncepčný program, domáce i zahraničné ocenenie sa premietlo do rekordných tržieb. Mali sme pripravené aj projekty do budúcnosti, ktoré mohli budovať dlhodobé renomé a prestíž SND, to sa asi teraz trochu preruší," uviedol. Zopakoval, že ak si má SND udržať vysokú umeleckú kvalitu i konkurencieschopnosť so špičkovými kultúrnymi scénami v Európe, potrebuje vyššie dotácie. "Stále hovorím, že SND, ako aj celá kultúra na Slovensku sú poddimenzované," upozornil.
O svojej budúcnosti ešte nerozmýšľa, je však presvedčený, že sa bude venovať divadelnej réžii.
Ministerka odvolala generálneho riaditeľa SND po stredajšom stretnutí v sídle rezortu kultúry. Ministerka v predchádzajúcich dňoch avizovala, že problémy, ktoré sa týkajú hospodárenia SND, mieni riešiť ozdravnými opatreniami vrátane vyvodenia personálnej zodpovednosti. Okrem medializovaných informácií o hrozbe štrajku v SND z dôvodu nevyplatených pohyblivých častí mzdy niektorým zamestnancom SND, sa ministerka kriticky vyjadrila ku generovaniu hospodárskej straty.


Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD) mieni, že odvolanie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mariána Chudovského bol nevyhnutný krok. "Presvedčili ma o tom predstavy pána Chudovského a hlavne jeho dlhodobá pasivita ako manažéra racionálne riešiť finančnú situáciu SND,“ uviedla v mediálnom vyhlásení po stredajšom rozhodnutí o odvolaní šéfa národného divadla. Zároveň oznámila, že dočasným vedením SND poverila riaditeľa ekonomického a technicko-prevádzkového úseku SND Vladimíra Antalu.
Za ministerkiným rozhodnutím je hospodárenie SND, ktoré sa opakovane ocitlo v červených číslach. Po roku 2015, ktorý SND ukončilo so stratou 657.00 eur a výsledkom za rok 2017, ktorý bol mínus 692.000 eur, sa niekoľkotisícová strata na strane inštitúcie očakávala aj pri zúčtovaní roka 2018, upozornila Laššáková s tým, že za prvých šesť mesiacov tohto roka priznalo SND stratu vo výške viac ako milión eur. "Zlá finančná situácia sa stala aj dôvodom nevyplatenia pohyblivej zložky mzdy pre technický personál za vykonanú prácu počas júna 2018,“ dodala ministerka.
Laššáková deklarovala, že jej záujmom je, aby SND v septembri riadne začalo nadchádzajúcu 99. sezónu. „Dočasne poverené vedenie bude úzko spolupracovať s expertnou radou, kde budú zástupcovia ministerstva kultúry, ale aj zamestnancov SND, aby sme spolu dosiahli zlepšenie a stabilizáciu finančnej situácie v SND,“ dodala ministerka.


Copyright © TASR 2018