16. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Takmer 350 denníkov v USA dnes vydalo úvodníky, v ktorých sa ohradzujú proti útokom amerického prezidenta Donalda Trumpa na médiá a v ktorých zároveň bráni slobodu tlače. Za iniciatívou stojí denník The Boston Globe a pripojili sa k nej médiá ako zo Spojených štátov, ako aj z Európy.
The Boston Globe vyzval už minulý týždeň denníky v USA, aby odsúdili prezidentovu "špinavú vojnu" proti médiám. Trump často útočí na články v médiách a nazýva je fake news, teda falošnými správami. Novinárov potom označuje za nepriateľov ľudu. Napríklad vlani vo februári prezident na twitteri napísal, že "Médiá oznamujúce falošné správy nie sú mojím nepriateľom, sú nepriateľom amerického ľudu!". Konkrétne pritom zmienil denník The New York Times a televízie NBC, ABC, CBS a CNN.
Pôvodne mali články vyjsť asi v stovke médií, ich počet ale postupne narastal. Podľa údajov zo stredajšieho rána sa akcie nakoniec malo zúčastniť 343 médií, z mimoeurópskych denníkov napríklad britský The Guardian.
"Donald Trump nie je prvým americkým prezidentom, ktorý útočí na tlač alebo ktorý má pocit, že s ním (tlač) jedná nečestne. Je ale prvým, ktorý vyzerá, že má premyslenú a konzistentnú politiku podkopávania, delegitimizácie a dokonca ohrozenia práce tlače," stojí v úvodníku denníka The Guardian. "Úlohou tlače nie je zachrániť Spojené štáty pred Trumpom. Úlohou tlače je písať správy, pátrať, analyzovať a podrobne skúmať čo najlepšie to ide, a to bez strachu," dodal denník.
List The Boston Globe vo svojom úvodníku nazvanom Novinári nie sú nepriatelia ľudu zdôrazňuje, že sloboda tlače je základným americkým princípom už viac ako 200 rokov. Podľa denníka The New York Times Trumpove útoky ohrozujú demokraciu. Miami Herald v toto súvislosti zase zmieňuje, že "za nepriateľov ľudu kedysi nacisti označovali Židov".
Americký prezident sa stal už v minulosti terčom kritiky za svoje vyjadrenia na adresu slobody tlače. Napríklad v januári republikánsky senátor Jeff Flake uviedol, že Trump si osvojil despotický jazyk bývalého sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

Copyright © ČTK 2018

Malajzijský parlament zrušil vo štvrtok zákon zameraný proti tzv. falošným správam, ktorý tento rok presadila bývalá vláda premiéra Najiba Razaka. Informovala o tom agentúra Reuters.
Návrh "zákona proti falošným správam" z dielne Najibovho kabinetu schválil ešte v apríli parlament, v ktorom mala vtedajšia vláda väčšinu. Zákon stanovil za tvorbu alebo šírenie takýchto správ, známych aj anglickým termínom "fake news", pokuty do výšky 500.000 malajzijských ringgitov (108.628 eur) a tresty do šiestich rokov väzenia.
Kritici takúto legislatívnu úpravy odsúdili ako represívnu a obvinili Najiba zo snahy obmedziť slobodu prejavu pred májovými parlamentnými voľbami, pred ktorými sa jeho vláda bránila voči obvineniam z korupcie a zlého hospodárenia.
Vo voľbách zvíťazila opozičná koalícia pod vedením expremiéra Mahathira Mohamada, ktorý prisľúbil zrušenie tohto zákona. Parlament vo štvrtok po trojhodinovej diskusii prijal príslušný návrh na ukončenie jeho platnosti.
Tento krok privítali ľudskoprávne skupiny.
"Toto je zákon, ktorý bol jasne určený na umlčanie kritiky štátnych činiteľov a potlačenie verejnej diskusie," uviedol vo vyhlásení člen vedenia združenia Zákonodarcovia ASEAN-u za ľudské práva Teddy Baguilat.
Výraz "fake news", ktorý si osvojil prezident USA Donald Trump, sa stal štandardnou súčasťou slovníka lídrov v autoritárskych krajinách, označujúcou mediálne správy a organizácie, ktoré sú voči nim kritické, píše Reuters.
Malajzia patrila k prvým štátom sveta, ktoré prijali zákony proti falošným správam. Iné krajiny regiónu ako Singapur a Filipíny avizovali, že zvažujú, ako riešiť fenomén fake news.
V Nemecku vlani schválili plán pokutovania sociálnych sietí v prípade, ak neodstránia nenávistné odkazy.

Copyright © TASR 2018