17. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký senát jednomyseľne schválil rezolúciu na podporu voľného tlače, v ktorej uviedla, že médiá nie sú nepriateľmi ľudu. Rezolúcia je považovaná za reakciu na opakované útoky prezidenta Donaldy Trumpa proti médiám. Postoj šéfa Bieleho domu dnes v koordinovanej akcii odmietol viac ako 300 amerických denníkov.
Nezáväznú rezolúciou senátora schválili aklamáciou, teda všeobecnou dohodou, nie nominálnym hlasovaním. Biely dom na rozhodnutie kongresovej komory nereagoval.
"Prisahali sme, že budeme podporovať a chrániť ústavu, vrátane jej prvého dodatku (o slobode slova a tlače)," vyhlásil demokratický senátor Brian Schatz, ktorý navrhol text rezolúcie. "Každý senátor dnes potvrdil svoj prísľub tým, že poslal správu o podpore prvého dodatku o podpore slobody tlače tvárou v tvár útokom," povedal Schatz.
Označenie médií ako "nepriateľov ľudstva" sa v poslednom čase stalo častou súčasťou Trumpovho slovníka. Prezident na "falošné médiá" opakovane útočí a obviňuje, že podkopávajú jeho autoritu, straní opozícii a spochybňujú jeho volebné víťazstvo. Včera na twitteri napísal, že "lživé média sú opozičnou stranou", čo je pre Ameriku zlé. "My ale víťazíme," dodal.
Trump svojím tweetom reagoval na komentáre a úvodníky, v ktorých sa včera približne 350 amerických listov postavilo proti prezidentským útokom. Zoznam Boston Globe vyzval už minulý týždeň denníky v USA, aby odsúdili prezidentovu "špinavú vojnu" proti médiám.
Za iniciatívou stoja noviny Boston Globe a k nej sa pripojili médiá zo Spojených štátov, ale aj z Európy.
Nie všetky americké médiá jednotný postup proti Trumpovi vítajú. Podľa komentára zverejneného na portáli Politico podobná akcia iba potvrdzuje výhrady prezidenta na mediálny komplot, ktorý koordinovane útočí proti jeho osobe.
"Naše najlepšie noviny denne preukazujú svoju nezávislosť tým, že odmietajú pochodové rozkazy korporácií, politikov a vlád." Americké úvodníky, nespojujte sa! "Zamyslite sa nad svojou vlastnou hlavou! uvádza Politico. Podobný názor vyslovili aj noviny Baltimore Sun, k akcii sa nepripojil ani Wall Street Journal.
San Francisco Chronicle v úvodníku napísal, že jednou z jeho najcennejších hodnôt je nezávislosť a účasť v dave sa mu protiví.
Redaktor novín Detroit News Nolan Finley napísal, že príliš veľa novinárov vkladá do spravodajstva svoje názory a komentáre a kamufluje to ako vysvetľujúci kontext. "Donald Trump nie je zodpovedný za nahlodanú dôveru v médiá, nie je dosť dôveryhodný, aby to dokázal. Škodu si spôsobujeme sami, "napísal Finley.

Copyright © ČTK 2018