17. 8. 2018

Zomrel Drahoslav Makovička

Zomrel Drahoslav Makovička

Vo veku 90 rokov zomrel v pondelok scenárista a dramaturg Drahoslav Makovička, autor scenárov ku komédii Anjel s diablom v tele, niekoľkých dielov seriálu Četnické humoresky a mnohým ďalším. Drahoslav Makovička napísal desiatky scenárov k filmom a televíznym hrám, ale aj divadelné hry, štúdie, kritiky a ako docent brnianskej JAMU aj skriptá pre študentov.
Drahoslav Makovička obsiahol vo svojich dielach mnoho žánrov. Napísal napríklad scenáre k historickému životopisnému filmu o maliarovi Goyovi Burič Jej Veličenstva, detektívnym snímkam ako Svedectvo mŕtvych očí, sci-fi filmom Akce Bororo alebo Návšteva z vesmíru aj erotickej komédii Anjel s diablom v tele. Podľa Makovičkovho syna tesne pred smrťou dokončil svoje posledné dielo Prvá dáma. Podľa už skôr zverejnených informácií ide o scenár k filmu o manželke prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka Charlotte.
"Ide o filmový scenár k 100. výročiu republiky a námetom je bohatý život Charlotty Masarykovej a jej rodiny," povedal ČTK Makovičkův syn, ktorý je spoluautorom scenára. S otcom pracovali na scenári k Prvej dáme asi desať rokov. "Objavili sme historické udalosti neznáme dnešnému divákovi a spojili ich s autorskou fabuláciou, ktorá dotvára toto pozoruhodné dielo prelínajúce minulosť so súčasnosťou," doplnil Jan Makovička.

Copyright © ČTK 2018