30. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prechod na nový štandard digitálneho televízneho vysielania DVB-T2 vyjde Českú republiku na zhruba jednu miliardu korún. Plán včera schválila vláda, informovala o tom na webe. Ministerka priemyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) pred rokovaním novinárom povedala, že peniaze zo špeciálneho účtu, na ktorý prispievali operátori, by mali na financovanie prechodu stačiť. Ide najmä o náklady na vysielanie prostredníctvom prechodových sietí, náklady súvisiace so zmenou prídelov kmitočtov a výdavky spojené s odstraňovaním rušenie signálu mobilných sietí.
DVB-T2 proti terajšej technológiu DVB-T zaisťuje vysielanie viacerých programov na menšom rozsahu frekvencií a umožňuje kvalitnejšie šírenie TV signálu.
Domácnosti si budú musieť zaobstarať televízny prístroj umožňujúci príjem DVB-T2 alebo set top box. Podľa Stratégia rozvoja pozemného digitálneho televízneho vysielania, ktorú predvlani schválila vláda, by pri priemernej cene 12.000 korún za nový prijímač a 600 korún za set-top box domácnosti vynaložili kvôli zmene takmer päť miliárd korún. Podľa prieskumu spoločnosti Nielsen Admosphere z tohtoročného januára prijíma nový štandard DVB-T2 sedem percent domácností vlastniacich televíziu. Z toho šesť percent má televízor, ktorý štandard DVB-T2 prijíma, a jedno percento si obstaralo set top box.
V súčasnosti je na trhu 1700 typov televíznych prijímačov a set top boxov, ktoré podporujú DVB-T2. Je to zhruba 95 percent zo všetkých ponúkaných zariadení.
Digitálne televízne vysielanie v súčasnom štandarde DVB-T skončí 1. februára 2021. Prevažná väčšina vysielačov bude ale vypnutá o sedem mesiacov skôr, kedy je nutné uvoľniť doteraz využívané pásmo 700 MHz pre rýchle mobilné siete. Prechod na nový vysielací štandard DVB-T2 je nutný práve kvôli celoeurópskej potrebe uvoľniť časť používaných kmitočtov pre mobilných operátorov.
Česká televízia, ktorá je prevádzkovateľom tzv. Verejnoprávneho multiplexu, môže úplne prejsť na štandard DVB-T2, akonáhle pokryje signálom aspoň 95 percent obyvateľov. Prevádzkovatelia ostatných troch multiplexov musí dosiahnuť minimálne rovnakého pokrytie, ako majú v štandarde DVB-T.
Bezproblémový prechod na nový štandard majú zabezpečiť tzv. Prechodové siete, ktoré vysielajú súbežne s existujúcimi multiplexmi DVB-T. V súčasnosti fungujú tri prechodové siete, ktoré pokrývajú až 99 percent populácie. Postupné vypínanie existujúcich vysielačov sa začne koncom roka 2019.
Náklady štátu má uhradiť rádiokomunikačnej účet, ktorého príjmom je časť poplatkov za využívanie frekvenčného spektra. Úhrada akejkoľvek finančnej kompenzácie je ale podmienená výsledkom notifikačného konania u Európskej komisie.

Copyright © ČTK 2018


Nemecko-turecký občan a dopisovateľ nemeckého denníka Die Welt, Deniz Yücel, ktorý čelí v Turecku súdnemu procesu pre obvinenia súvisiace s terorizmom, bude žiadať za svoje zadržiavanie v krajine finančné odškodnenie. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra DPA.
Nemecká pobočka medzinárodnej organizácie na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc (RSF) v stredu večer na Twitteri napísala, že Yücel, zatknutý v Turecku vlani vo februári a prepustený približne o rok, požaduje za svoje zadržiavanie odškodné vo výške milión tureckých lír (132.915 eur).
Súdny proces proti nemu pre obvinenia z propagovania terorizmu a poburovania sa má začať 25. septembra, uviedli RSF s odvolaním sa na Yücelovho advokáta Veysela Oka.

Copyright © TASR 2018