31. 8. 2018

RTVS si pripomenie Deň Ústavy Slovenskej republiky

RTVS si pripomenie 

Deň Ústavy Slovenskej republiky


RTVS pri príležitosti Dňa Ústavy Slovenskej republiky pripravila mimoriadnu diskusnú reláciu o historických, politických a právnych aspektoch Ústavy SR, ktorú odvysiela v nedeľu 2. septembra o 11:55 na Jednotke. Spolu s moderátorom Ľubomírom Bajaníkom budú v televíznom štúdiu diskutovať Natália Petranská Rolková (historička a politologička, Parlamentný inštitút Kancelárie NR SR), Marián Giba (právnik a prodekan pre IT, masmediálnu komunikáciu a vzťahy s verejnosťou Katedry ústavného práva, PraF UK v Bratislave) a Daniel Šmihula (právnik a politológ, Stredoeurópska vysoká škola v Skalici).

RTVS prinesie na Dvojke o 10:20 dokumentárny film Svedectvá dávnych čias, v ktorom diváci spoznajú významné archívne klenoty a fragmenty z histórie Slovenska, ktoré vďaka dnešným reštaurátorským technológiám opäť ožívajú v čase. Nasledovať bude o 10:50 pohľad na dejinný vývoj národných rád na Slovensku od režisérky Natálie Rollovej a Milana Homolku pod názvom Míľniky slovenského parlamentarizmu.

Sviatočný deň bude patriť na Dvojke premiére nového dokumentu RTVS. V sobotu 1. septembra o 20:10 to bude nový prírodopisný film Bratislava, mesto uprostred prírody od režiséra Branislava Molnára.

Na Deň Ústavy Slovenskej republiky Rádio Regina odvysiela 1. septembra od 10:30 do 12:30 živý prenos z blahorečenia Anny Kolesárovej zo štadióna TJ Lokomotíva v Košiciach, ktorý moderuje Štefan Chrappa z Bratislavy. V popoludňajších hodinách od 15:00 odznie na Rádio Devín rozhlasová hra Obeť svätej čistoty o Anne Kolesárovej pri príležitosti jej blahorečenia.

Rádio Devín ponúkne 1. septembra o 10:00 premiéru programu Historia Magistra Vitae autorky Márie Michalkovej pod názvom Zrod národa. Historici Daniela Kodajová, Michal Kšiňan z Historického ústavu SAV a sociológ Andrej Findor z Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK v Bratislave sa zamyslia nad témami fenoménu ústavnosti, formovania európskych národov a utvárania slovenského národa v komplikovaných pomeroch strednej Európy.