29. 8. 2018

RTVS si pripomenie výročie Slovenského národného povstania

RTVS si pripomenie výročie 
Slovenského národného povstania

Téma Slovenského národného povstania bude vo sviatočný deň, v stredu 29. augusta, rezonovať v rozhlasovom i televíznom vysielaní RTVS. Programový okruh Jednotky uvedie viacero filmových klenotov ako Vlčie diery (o 16:55), Kapitán Dabač (o 20:30) či snímku z nedávnej produkcie RTVS Nedodržaný sľub (o 22:10).

Výročie Slovenského národného povstania si Dvojka pripomenie viacerými dokumentárnymi filmami. V stredu 29. augusta diváci o 8:30 spoznajú Príbehy z Kališťa. Dokument zobrazuje osud vypálenej osady ukrytej v Nízkych Tatrách v marci 1945 prostredníctvom spomienok a príbehov ľudí. Po ňom bude nasledovať o 9:30 televízna inscenácia Čierny slnovrat podľa románu Kláry Jarunkovej, ktorá je silným dramatickým príbehom matky troch dcér z čias povstania.

Dokumentárny film pod názvom Neznámi hrdinovia spomína na pôsobenie amerických letcov na Slovensku počas druhej svetovej vojny. Tento dokument si diváci môžu pozrieť 29. augusta o 10:45 na Dvojke. Tematické vysielanie bude pokračovať o 13:45 titulom Frontové divadlo, ktoré prinesie dramatickú rekonštrukciu histórie divadla, ktoré pôsobilo počas Slovenského národného povstania.

Poviedkový film MOJE POVSTANIE.SK mapuje hrdinstvách obyčajných ľudí počas SNP, ktorých stvárňujú známe slovenské osobnosti. Diváci si ho môžu pozrieť na Dvojke o 15:35. Po ňom budú nasledovať o 16:35 úvodné dve časti 6-dielneho televízneho seriálu V tieni vlkov o vojakoch bojujúcich na tajnom fronte na Slovensku proti hitlerovskému fašizmu.

Večerný program na Dvojke o 20:10 otvorí dokument Špiónka Trixi z dokumentárnej série Prvá. Životný príbeh prvej špiónky Boženy Pospíšilovej Čelkovej je silným svedectvom o občianskom protifašistickom odboji počas 2. svetovej vojny. Následne diváci budú môcť sledovať príbehy posledných žijúcich vojakov a partizánov, ktorí prešli nemeckými zajateckými a koncentračnými tábormi. Práve tie mapuje dokument Odchádzanie, ktorý Dvojka uvedie v stredu večer o 20:55. Tematický večerný program vyvrcholí o 22:00 kultovým filmom Demeterovci. Hneď po ňom až do rána nasledujúceho dňa je pre divákov pripravené niekoľkohodinové televízne pásmo SNP v archíve, zostavené z dokumentárnej tvorby.

Rádio Slovensko odvysiela v deň výročia SNP Rannú tému, v ktorej sa bude pýtať poslucháčov na miesta v ich okolí pripomínajúce dianie v čase povstania. V publicistických príspevkoch si Rádio Slovensko prejde trasu SNP, vedúcu cez väčšinu významných oblastí Slovenska, ktoré zohrali dôležitú úlohu v rokoch 1944 až 1945. V popoludňajšom vysielaní odznie v Rádiu Slovensko príbeh Financoval som SNP o prof. JUDr. Imrichovi Karvašovi, guvernérovi Slovenskej národnej banky v časoch Slovenského štátu. Bol jedným z tých, ktorí zabezpečovali SNP po stránke materiálnej, za čo sa mu dostalo veľmi málo spoločenského uznania.

Program Rádio Regina odvysiela od 9:05 do 12:00 priamy prenos z celoslovenských osláv SNP z areálu Múzea SNP v Banskej Bystrici. Okrem toho Rádio Regina Západ ponúkne od 15:35 rozhlasovým poslucháčom pásmo Martina Jurča pod názvom Osudy rodín z myjavských Kopaníc v čase 2. svetovej vojny.

Rádio Devín priblíži poslucháčom výročie SNP v relácií Ranné ladenie, v ktorej historička Miroslava Poláková predstaví svoju knihu Mněli odvahu žít, ktorá mapuje dosah SNP na Morave. Redaktor Rastislav Šimášek pripravil do rozhlasového vysielania publicistický príspevok o poslaní Gustáva Husáka v SNP.

V premiére relácie Ars musica o 10:00 si na Rádio Devín pripomenieme hudobnú dramaturgiu banskobystrického povstaleckého Slobodného vysielača. Hudobná téma 2. svetovej vojny bude rezonovať aj v relácií Poludňajší koncert o 12:00 a rovnako aj v popoludňajšom pásme Hudobná skladačka o 16:00. Rádio Devín v programe Ars Litera po 17:00 odvysiela obraz SNP prostredníctvom archívnych nahrávok Slovenského rozhlasu, ktoré vybrala do relácie Eva Reiselová.

Tematické vysielanie Rádio Devín odvysiela o 21:30 v repríze rozhlasovú hru Jozefa Repka pod názvom Vlak k belasým ránam z roku 1985. Autor hry vytvoril plastický obraz hrôzy vojny odhalením jej následkov, ktoré zanechali najvýraznejšie stopy na deťoch.