18. 11. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vraždu novinára Džamála Chášakdžího nariadil saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, tvrdí americká Ústredná spravodajská služba (CIA). Saudská Arábia to odmieta s tým, že princ o plánoch na zabitie novinára nič nevedel.
Zdroj, ktorý pozná závery vyšetrovania, pritom nemá oprávnenie informovať médiá, takže komunikoval len pod podmienkou anonymity. Ako prvý zverejnil zistenia denník The Washington Post.
Spravodajská služba údajne preverila telefonát princovho brata Chalída bin Salmána, ktorý je zároveň saudským veľvyslancom v USA, s Chášakdžím. Princov brat vraj novinárovi v rámci neho povedal, že si môže ísť do Istanbulu bez obáv vyzdvihnúť potrebné dokumenty. Podľa denníka síce nie je jasné, či ambasádor vedel, že Chášakdžího zabijú, no konal na príkaz svojho brata a telefonát zachytila CIA. Saudské veľvyslanectvo vo Washingtone označilo tvrdenia za nepravdivé s tým, že veľvyslanec s novinárom nikdy netelefonoval. Rovnako sa vyjadril i samotný Chalíd bin Salmán prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter.
Americký viceprezident Mike Pence sa v sobotu v súvislosti s vraždou zaviazal, že páchateľov postavia pred spravodlivosť. Vyjadril sa tak na okraji summitu v Papue Novej Guinei.
Chášakdží, ktorý písal pre americký denník The Washington Post články kritizujúce saudskoarabský fundamentalistický režim a osobu korunného princa Muhammada bin Salmána, zmizol 2. októbra, keď si šiel do budovy konzulátu vyzdvihnúť dokumenty potrebné na svadbu s jeho tureckou snúbenicou. Jeho ostatky sa nenašli. V súvislosti s prípadom je vo väzbe 21 ľudí, z toho 11 obvinili a čaká ich súdny proces. Pre piatich podozrivých obvinených z objednania a následného vykonania vraždy navrhuje saudskoarabský generálny prokurátor tresty smrti.

Washingtonský súd v piatok nariadil administratíve amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby obnovila tlačovú akreditáciu pre reportéra spravodajskej televízie CNN Jima Acostu. Tú mu Biely dom zrušil minulý týždeň v reakcii na slovnú prestrelku medzi ním a Trumpom na tlačovej konferencii. Biely dom piatkové rozhodnutie súdu poslúchol a Trumpova hovorkyňa Sarah Huckabee Sanders oznámila, že Acostovi akreditáciu "dočasne obnovia".
Agentúra Associated Press píše, že o obnovení akreditácie pre Acostu rozhodol sudca, ktorého do funkcie nominoval Trump. Sudca zároveň odmietol argumenty Trumpovej administratívy, ktorá požadovala, aby CNN na spravodajstvo z Bieleho domu vyčlenila iného novinára. Podľa súdu to nie je v kompetencii Bieleho domu.
Zrušeniu akreditácie pre Acostu predchádzala minulotýždňová búrlivá tlačová konferencia, na ktorej Trump nadával novinárom a pohádal sa s Acostom, ktorého neskôr prezidentova hovorkyňa obvinila, že "vztiahol ruku" na pracovníčku Bieleho domu. To však podľa prítomných novinárov ani podľa videozáznamu nebola pravda.
"To stačilo! Odložte mikrofón!" zrúkol na tlačovke Trump na Acostu, keď sa ho tento reportér pýtal na ruské ovplyvňovanie volebnej kampane v roku 2016. V tej chvíli k nemu prišla pracovníčka Bieleho domu a pokúšala sa mu vytrhnúť z ruky mikrofón.
"Keď prinášate falošné správy, čo CNN prináša často, tak ste nepriateľom ľudu," povedal ešte Trump Acostovi. "CNN by sa mala hanbiť, keď vás zamestnáva. Ste drzý a strašný človek. Nemali by ste pracovať pre CNN," dodal prezident.
CNN trvala na tom, že dôvodom, prečo Biely dom odobral Acostovi akreditáciu, bolo to, že kládol Trumpovi často nepríjemné otázky, okrem iného aj o jeho radikálnych postojoch v otázkach imigrácie, a tiež o ruskom ovplyvňovaní amerických prezidentských volieb, v ktorých Trump zvíťazil.
Americké médiá v súvislosti s kauzou zrušenia akreditácie pre Acostu obvinili Biely dom aj z toho, že zmanipuloval video zachytávajúce interakciu tohto novinára s pracovníčkou Bieleho domu, ktorá sa mu snažila na Trumpov popud vytrhnúť z rúk mikrofón. Na videu, ktoré zverejnil Biely dom, podľa mediálnych analytikov ktosi oproti pôvodnému záznamu zrýchlil pohyb Acostovej ruky tak, aby jeho snaha odtlačiť ruku pracovníčky Bieleho domu vyzerala násilne.
Trump však trvá na tom, že s videom, ktoré zverejnila jeho hovorkyňa, nikto nič nerobil, a ide o pôvodný záznam, iba z iného uhla. Prezident zároveň ešte začiatkom tohto týždňa pohrozil novinárom, že o akreditáciu v Bielom dome môžu prísť pokojne aj ďalší. Dôvodom je podľa neho to, že novinári "nepristupujú k úradu prezidenta s úctou".
 Voči zakladateľovi portálu WikiLeaks Julianovi Assangeovi vzniesli v Spojených štátoch obvinenia. Oznámili to americké médiá aj platforma Wikileaks. Tieto informácie však podľa ich údajov unikli omylom prostredníctvom súdnych dokumentov k inému nesúvisiacemu prípadu. O aké obvinenia presne ide, však nie je známe, pretože úrady ich zatiaľ nezverejnili.
Štyridsaťsedemročný Austrálčan Assange sa v roku 2012 ukryl na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa vyhol vydaniu do Švédska. Tamojšie úrady ho stíhali v prípade údajného znásilnenia, ktorého sa v tejto škandinávskej krajine mal dopustiť v roku 2010. Ekvádor mu preto poskytol politický azyl. Švédsko medzičasom stíhanie odložilo, Assangeovi však stále hrozí vydanie do USA, kde ho chcú stíhať za zverejnenie tajných dokumentov o vojne v Iraku či v Afganistane na stránkach WikiLeaks.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Personál Bieleho domu pracuje na pravidlách správania spravodajcov amerických médií pri stretnutí s prezidentom, ktorá dnes server Politico označil za "novú zbraň v dlhej vojne proti médiám". Donald Trump nedávno vyhlásil, že ak reportéri nebudú pravidlá rešpektovať, skončí to žalobou. "A my súd vyhráme," dodal.
V rozhovore, ktorý bude v nedeľu vysielať televízia Fox News, Trump vyhlásil, že vytvorenie pravidiel a smerníc pre správanie novinárov je nutnosťou. "Ak sa budú správať zle, vyhodíme ich, alebo ukončíme tlačovú konferenciu," dodal. Biely dom podľa neho zasiahne aj proti reportérom, ktorí opakovaným otázky obmedzí možnosť ostatných sa pýtať. "Nemôžete sa pýtať donekonečna," komentoval Trump pripravovanej smernice.
"Poviem vám toto: Nikto neverí v prvej (ústavnej) dodatok (o slobode slova) viac ako ja. Ak sa budem domnievať, že sa niekto chová nepatrične, odídem a poviem 'Ďakujem mnohokrát, ďakujem, že ste prišli'. A odídem, "opísal prezident svoju reakciu.
Prezidentská hovorkyňa Sarah Sandersová televíziu Fox News povedala, že miestnosť pre tlačové konferencie s prezidentom v Bielom dome má 49 miest. Zoznam vyvolených novinárov zostavuje Biely dom na odporúčania Združenia spravodajcov Bieleho domu (WHCA). Kedy budú nové pravidlá hotová, Sandersová nespresnila.
Americký ústavný právnik Nathan Siegel za otvorenú otázku považuje, či bude prezidentská kancelária nové pravidlá zneužívať, aby sa zbavila nežiaducich novinárov. Ktorýkoľvek z postihnutých sa potom môže obrátiť na súd. "Výsledkom môže byť nekonečný kolotoč právnych bitiek medzi Trumpom a médiami. Zdá sa, že prezident sa v tom vyžíva," povedal Siegel serveru Politico.

Holding Agrofert môže prostredníctvom svojej mediálnej spoločnosti Mafra kúpiť vydavateľstvo voľnočasových časopisov Bauer Media v Česku i na slovenský. Spojenie povolil Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS), oznámil to v tlačovej správe. "Spojenie nenaruší hospodársku súťaž. Rozhodnutie už nadobudlo právoplatnosť," oznámil predseda ÚOHS Petr Rafaj.
Bauer Media v SR vydáva časopisy pre ženy, programové časopisy, časopisy o životnom štýle, bulvárne časopisy a napríklad aj krížovky a motoristické časopisy. Na trhu voľnočasových časopisov má zhruba tretinový podiel. Do jeho portfólia patria 30 časopisov, sú medzi nimi napríklad Rytmus života, Cosmopolitan, Chvíľka pre teba alebo Žena a život. Vlani podľa výročnej správy predala spolu s dcérskou spoločnosťou Bauer Media Praha cez 43 miliónov výtlačkov auditovaných časopisov, ktoré si čítalo 3,4 milióna ľudí. Firma bola vlani v zisku 152 miliónov korún s čistým obratom 702 miliónov korún.
Mafra vydáva napríklad denníky Lidové noviny alebo Mladá fronta Dnes a prevádzkuje weby Lidovky.cz a iDNES.cz. Majiteľom Agrofertu bol premiér Andrej Babiš (ANO), vlani vo februári ho previedol do zverenských fondov.

Vedenie spoločnosti Seznam.cz odmietlo obvinenia MF Dnes, že majiteľ Zoznamu Ivo Lukačovič zneužíva svoje médiá pre vlastné biznisové záujmy. Informovalo o tom vo vyhlásení pre tlač. Web Zoznam Správy v rámci relácie Zvláštne vyšetrovania v pondelok zverejnil reportáž o synovi premiéra Andreja Babiša, ktorý podľa predsedu vlády trpí schizofréniou. Reportáž najprv v stredu kritizoval šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl na sociálnych sieťach a v tlačenej MF Dnes sa kritika objavila na strane názorov pod Lukačovičovou karikatúrou. MF Dnes patrí spoločne s ďalšími médiami pod holding Agrofert, ktorý musel Babiš kvôli zákonu o konflikte záujmov umiestniť do zvereneckého fondu.
Plesl v reakcii na investigatívnu reláciu Zvláštne vyšetrovania najskôr v stredu na sociálnych sieťach uviedol, že Lukačovič "vstúpil do rovnakého ringu a musia sa pripraviť na to, že to niekto urobí jemu" a že sa všetko zmení, až sa niekto začne "rejpat v rodine Ivovi ". Dnes sa na komentárov strane denníka MF Dnes objavilo, že odvysielaním reportáže, ktorá zabrúsila do rodinného zázemia premiéra a chorobopisu jeho syna, sa majiteľ Seznam.cz vystavil podozreniu, že "zneužíva svoje médiá pre vlastné biznisové záujmy".
"Obsah všetkých redakcií skupiny Seznam.cz je na vedení spoločnosti a jej majiteľovi, ktorým je Ivo Lukačovič, úplne nezávislý, o čom vypovedá aj fakt, že členovia predstavenstva boli s obsahom nového dielu Zvláštne vyšetrovania oboznámení až po jeho oficiálnom zverejnení v Televízii Zoznam a na webu Zoznam Správy. Tento prístup považuje Seznam.cz za jediný možný pri tvorbe obsahu a takto by mali fungovať nezávislé médiá, "uviedli členovia predstavenstva vo vyhlásení.
Kontrolným mechanizmom pre prácu redaktorov nie je v prípade médií Seznam.cz vedenie či majiteľ spoločnosti, ale redakčné rady, ktoré prijímajú všetky podnety verejnosti k práci redakcií. "Politický aktivizmus nemá a nikdy nebude mať v obsahu redakcií spoločnosti Seznam.cz žiadne miesto. Seznam.cz vyjadruje podporu všetkým svojim redakciám a je presvedčený, že ochrana ich poctivej a nezávislej práce je v záujme najširšej verejnosti," vyjadrilo sa vedenie Zoznamu. Vyhrážky šéfredaktora denníka chce podľa vyjadrenia ponechať kriticky uvažujúcej verejnosti.
V reportáži redaktori Zozname Sabina Slonkovej a Jiří Kubík vypátrali Babišovho syna Andreja vo Švajčiarsku a so skrytou kamerou s ním urobili rozhovor k jeho zmiznutiu z Česka a kauze Bocianie hniezdo. Babiš mladší figuroval ako jeden z vlastníkov spoločnosti v čase, keď žiadala o európske dotácie. Čelí spolu so svojím otcom a ďalšími ľuďmi obvinenia, že sa podieľal na účelovom vyvedenie Čapího hnízda z holdingu Agrofert, aby na dotáciu viac ako 50 miliónov korún dosiahol. Babiš mladší zatiaľ kvôli svojmu zdravotnému stavu a odchodu do zahraničia nebol vypočutý.

Copyright © ČTK
 

Spojené štáty zverejnia svoje konečné závery v prípade vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího v najbližších niekoľkých dňoch. Uviedol to v sobotu americký prezident Donald Trump, podľa ktorého pôjde o "úplnú správu" zahŕňajúcu aj to, "kto to urobil". Informovali o tom agentúra AP a AFP.
Trump novinárom v kalifornskom Malibu, kde si pozrel škody spôsobené lesnými požiarmi, povedal, že takáto správa bude hotová do pondelka alebo utorka.
Súčasne označil za "predčasné" správy amerických médií z piatkového večera, podľa ktorých Ústredná spravodajská služba (CIA) dospela k úsudku, že vraždu žurnalistu nariadil saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán.
Chášukdží, ktorý bol kritikom Muhammada bin Salmána, žil v dobrovoľnom exile v Spojených štátoch. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné k sobášu s tureckou snúbenicou. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra až neskôr potvrdila, že bol zámerne zavraždený.
Podľa stredajšieho vyhlásenia saudskoarabského generálneho prokurátora Saúda Mudžiba bol Chášukdží na pôde saudskoarabského konzulátu v Istanbule nadrogovaný a následne zavraždený a rozštvrtený. Jeho telesné pozostatky sa doteraz nenašli.
Saudskoarabský prokurátor zároveň očistil korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorý aj podľa jeho slov nemal s vraždou nič spoločné. Podľa Mudžiba bolo v súvislosti s vraždou zadržaných dovedna 21 osôb, z ktorých 11 bolo doposiaľ obvinených, zatiaľ čo pri ďalších prebieha vyšetrovanie. Prokurátor ešte doplnil, že žiada o tresty smrti pre dovedna piatich Saudskoarabov.



Európska únia v sobotu zopakovala výzvu na "dôkladné, dôveryhodné a transparentné" vyšetrenie vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Preskúma tiež "primerané opatrenia" voči zodpovedným, uviedla vo vyhlásení v noci na nedeľu šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.
Napriek oznámeniu saudskoarabských predstaviteľov z 15. novembra, v ktorom informovali o najnovšom vývoji vo svojom vyšetrovaní, pretrváva "potreba úplne objasniť okolnosti tohto príšerného zločinu", ako aj vyvodiť dôsledky voči zodpovedným, vyplýva z vyhlásenia, na ktorom sa Mogheriniová podľa agentúry DPA dohodla s ministrami zahraničných vecí členských štátov Únie.
"Spolu s našimi medzinárodnými partnermi budeme starostlivo sledovať výsledky vyšetrovania a naďalej zdôrazňovať, že Saudskoarabské kráľovstvo musí zaviesť opatrenia, aby zaistilo, že niečo také sa už nemôže stať," píše sa ďalej v stanovisku.
Chášukdží zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné na sobáš s tureckou snúbenicou. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra až neskôr potvrdila, že bol zámerne zavraždený. Chášukdžího podľa nej po vstupe na konzulát nadrogovali a následne zavraždili a rozštvrtili. Jeho telesné pozostatky sa doteraz nenašli.
Prezident USA Donald Trump v sobotu povedal, že Spojené štáty zverejnia svoje konečné závery v prípade vraždy Chášukdžího v najbližších niekoľkých dňoch. Podľa jeho slov pôjde o "úplnú správu" zahŕňajúcu aj to, "kto to urobil". Hotová má byť do pondelka alebo utorka.
Trump súčasne označil za "predčasné" správy amerických médií z piatkového večera, podľa ktorých Ústredná spravodajská služba (CIA) dospela k úsudku, že vraždu žurnalistu nariadil saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán.
Chášukdží, ktorý žil v dobrovoľnom exile v USA a prispieval do novín Washington Post, bol kritikom korunného princa Muhammada, faktického vládcu krajiny. Saudskoarabskí činitelia však tvrdia, že princ nemá s vraždou novinára nič spoločné. V súvislosti s vraždou dosiaľ obvinili 11 osôb a ďalšie vyšetrujú.

Copyright © TASR