19. 11. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Maltská polícia údajne pozná totožnosť objednávateľov vraždy novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej. Informoval o tom nedeľník The Sunday Times of Malta. Pozostalí po obeti atentátu v nedeľu uviedli, že o novom posune vo vyšetrovaní neboli oficiálne informovaní.
Nedeľník sa vo svojej správe odvolával na informované policajné zdroje.
Identitu osôb, ktoré naplánovali vraždu novinárky zaoberajúcej sa prípadmi korupcie, prania špinavých peňazí, podvodného obchodovania s ropou a prepojením politikov a organizovaného zločinu, však maltská tlač nezverejnila.
V súvislosti s atentátom, ktorý sa odohral 16. októbra 2017, boli vlani 4. decembra zadržané tri podozrivé osoby. Bratia Alfred Degiorgio a George Degiorgio, ako aj tretí podozrivý Vince Muscat boli následne obvinení z vraždy. Svoju vinu však popierajú.
Maltská polícia pri zadržaní tejto trojice mužov veľmi tesne spolupracovala s kolegami z amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).
Podozrivých zatkli v prístave vo Vallette, kde podľa polície vraždu aj naplánovali. Bomba v aute novinárky bola odpálená na diaľku mobilným telefónom. Maltskí policajti s pomocou expertov FBI preverili tisícky telefonátov, kým sa dopátrali k dvom zariadeniam, ktoré vrahovia použili pri detonácii auta novinárky.
Následným vyšetrovaním sa zistilo, že hoci boli všetci traja zadržaní muži nezamestnaní, viedli veľmi nákladný život: vlastnili luxusné autá, posielali svoje deti do súkromných škôl a hrali o veľké sumy peňazí v malých kasínach.
Podľa policajných zdrojov sa očakávalo, že aspoň jeden z troch mužov by s vyšetrovateľmi mohol spolupracovať, čo sa však nestalo.
Novinárkin syn Matthew po ich zadržaní upozornil na fakt, že vykonávatelia atentátu sú úplne na konci reťazca ľudí, ktorí mohli mať záujem na smrti jeho matky. Koncom októbra zasa uviedol, že systém beztrestnosti na Malte chráni tých, ktorí si vraždu jeho matky objednali.
Skutoční objednávatelia vraždy boli až doteraz neidentifikovaní. Podľa policajného zdroja o vražde 53-ročnej novinárky rozhodli "viac ako dvaja" ľudia. Tí sa stretli s vykonávateľmi a dohodli sa o spôsobe vykonania vraždy.
The Sunday Times of Malta napísal, že maltskí vyšetrovatelia momentálne veľmi tesne spolupracujú s európskou policajnou organizáciou Europol, pretože mnohé získané údaje si vyžiadajú dôkladnejšiu analýzu, na čo maltská polícia nemá dostatok skúseností či prostriedkov.
Zdroje uviedli, že vyšetrovanie novinárkinej vraždy je vo veľmi pokročilom štádiu, nie je však jasné, ako dlho ešte potrvá. Nespresnili ani to, z akého prostredia osoby podozrivé z objednania vraždy pochádzajú: či ide o ľudí spojených so zločineckými štruktúrami, z prostredia biznisu či politiky.

Prezident festivalu JCS International Michal Grayevsky počas Medzinárodného festivalu televíznych cien Emmy 2018 udelil druhú výročnú cenu JCS International mladým tvorcom. Víťazmi sú Raj Dutta z Indie, Puti Puarová z Indonézie a Shubham Upreti z Indie. Každý z nich prezentoval svoje krátke 1-minutové video na tému "Postavme sa za mier".
Ceny boli Puti Puarovej a Rajovi Duttovi udelené počas slávnostného ceremoniálu Medzinárodného festivalu televíznych cien Emmy v hoteli Sofitel v centre New Yorku. Shubham Upreti prevzal cenu v neprítomnosti.
"Dnes oslavujeme mladých tvorivých ľudí, ktorých práca rozširuje myšlienku mieru na celom svete," uviedol Michal Grayevsky, prezident JCS International, člen rady Medzinárodnej akadémie a riaditeľ pre komunikáciu v spoločnosti RSL Investments II Corporation. "Výzvy stojace pred týmto svetom sú obrovské, ale skvelá práca tohtoročných víťazov nám dáva dôvod na nádej."
"Chcel by som poďakovať ambasádorovi Ronaldovi S. Lauderovi. Vďaka jeho štedrosti a dlhodobému záväzku voči boju za mier bolo možné túto cenu udeliť. Je inšpiráciou pre všetkých z nás," pokračoval Grayevsky.

Víťazi medzinárodnej ceny mladých tvorcov JCS sú Raj Dutta z Indie za film "Tea Shirt" (čajová košeľa), ktorý dokumentuje, ako nám nevinnosť mladého chlapca môže všetkým z nás pripomenúť, že si môžeme zvoliť mier. Puti Puarová z Indonézie prišla s animáciou "Peace is Action" (Mier znamená konať) o zabezpečovaní mieru prostredníctvom odmietania internetovej šikany a Shubham Upreti z Indie predstavil film "Mr. Peace" (Pán Mier), ktorý rozpráva príbeh človeka zaostávajúceho za rýchlo napredujúcim svetom.
Medzinárodná cena mladých tvorcov JCS International je otvorená pre záujemcov z celého sveta vo veku 18 až 29 rokov. Traja víťazi boli zvolení na základe kritérií konceptu, prevedenia, vývoja postáv a tvorivosti. Zloženie poroty: Michal Grayevsky, prezident, JCS International, prvá dáma Panamy Lorena Castillo Garcia De Varela, Patrick Connolly, viceprezident pre program AMC/SundanceTV Global, Amy Hargreaves, herečka a producentka, Mozhan Marno, herečka a producentka, Ben Pyne, nezávislý konzultant, Pyne Media, Stephen Segaller, viceprezident pre programo, WNET Channel 13 a Daniel Wiedemann, vedúci kancelárie, Americas Office, TV Globo.

Americký prezident Donald Trump v nedeľu vyhlásil, že nevidí dôvod vypočuť si nahrávku "veľmi násilnej a veľmi brutálnej" vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Správu priniesla tlačová agentúra AP.
V interview, ktoré v nedeľu odvysielala stanica Fox News, Trump vyhlásil, že audionahrávka poskytnutá jeho administratíve tureckou vládou, neovplyvní reakciu na októbrovú vraždu Chášukdžího, dopisovateľa denníka Washington Post a kritika saudskej kráľovskej rodiny. Ten žil od júna 2017 v dobrovoľnom exile v Spojených štátoch.
"Je to príšerná nahrávka, strašná nahrávka. Bol som o nej veľmi podrobne informovaný a nie je dôvod, aby som ju počúval". Uviedol Trump počas interview, pričom dodal, že vie veľmi dobre, čo sa na zázname odohráva, aj bez jeho vypočutia.
V sobotu americký prezident informoval verejnosť o tom, že jeho administratíva bude mať v priebehu najbližších niekoľkých dní k dispozícii "veľmi podrobnú správu", ktorá bude taktiež jasne identifikovať "toho, kto to urobil". Zatiaľ nie je zrejmé, či bude správa sprístupnená aj verejnosti.
Americké spravodajské služby údajne dospeli k záveru, že vraždu nepohodlného novinára si objednal práve korunný princ Muhammad bin Salmán. Informácia má pochádzať od nemenovaného amerického funkcionára, ktorý ju médiám poskytol pod podmienkou anonymity.
Trump počas nedeľného interview vyhlásil, že korunný princ už niekoľkokrát kategoricky odmietol akúkoľvek spoluúčasť na vražde. "Budeme vôbec niekedy vedieť, čo sa stalo?" povedal Trump a dodal, že Saudská Arábia je spojencom USA a on chce stáť pri tomto spojencovi, ktorý sa už veľakrát ukázal ako spoľahlivý a potrebný.
Práve vážne podozrenia z toho, že do organizácie vraždy bol zapojený aj korunný princ Muhammad bin Salmán, postavili prezidenta Trumpa pred diplomatickú dilemu, ako potrestať Rijád za vraždu, a zároveň zachovať pevné vzťahy s týmto strategickým partnerom Spojených štátov na Strednom východe.
Chášukdží, 59-ročný spolupracovník amerického denníka The Washington Post, zmizol 2. októbra po tom, ako vstúpil do budovy konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule s cieľom prevziať dokumenty potrebné na uzavretie manželstva so svojou snúbenicou, občiankou Turecka. Vraždu zmiznutého novinára priznala Saudská Arábia až 19. októbra. Podľa jej verzie na konzuláte došlo k bitke, ktorá viedla k smrti novinára. Úrad tureckého generálneho prokurátora je však presvedčený, že novi

Nemecko uvalí zákaz vstupu do krajiny, ako aj do schengenskej zóny voľného pohybu osôb, na 18 občanov Saudskej Arábie, v prípade ktorých sa predpokladá zapojenie sa do vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas to povedal v pondelok na okraji mimoriadneho zasadnutia európskych diplomatov v Bruseli.
Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AFP.
Berlín "rozhodol, že Nemecko by malo v schengenskom informačnom systéme uložiť zákaz vstupu pre 18 občanov Saudskej Arábie, o ktorých sa predpokladá, že majú spojitosť s týmto aktom", povedal Maas novinárom.
Rezort nemeckej diplomacie už v uplynulom týždni vyzval Saudskú Arábiu na zrealizovanie bezproblémového a transparentného vyšetrovania po tom, ako Rijád v tomto prípade obvinil 11 ľudí, doplnila agentúra DPA.
Chášukdží zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné na sobáš s tureckou snúbenicou. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra až neskôr potvrdila, že bol zámerne zavraždený.
Chášukdží, ktorý žil v dobrovoľnom exile v USA a prispieval do novín Washington Post, bol kritikom korunného princa Muhammada, faktického vládcu krajiny. V súvislosti s vraždou dosiaľ obvinili 11 osôb a ďalšie vyšetrujú.

Copyright © TASR 2018