11. 2. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká herečka Danai Gurira končí v populárnom seriáli Walking Dead (2010), známom aj ako Živí mŕtvi. Informoval o tom magazín The Hollywood Reporter s odvolaním sa na viaceré nemenované zdroje. Predstaviteľka Michonne podľa nich podpísala zmluvu o účinkovaní v nadchádzajúcej desiatej, jej poslednej, sezóne projektu, ale predstaví sa len v zopár epizódach. Televízia AMC, ktorá seriál vysiela, a zástupcovia herečky situáciu odmietli komentovať.
Štyridsaťročná Gurira, ktorá v seriáli účinkuje od roku 2012, sa však pravdepodobne neskôr ukáže v troch plánovaných filmov Walking Dead. V nich by sa mal predstaviť aj bývalý hlavný hrdina série Rick Grimes v podaní Andrewa Lincolna. Ten seriál opustil počas deviatej série.
Walking Dead vzniká podľa rovnomenného komiksu Roberta Kirkmana, pričom sa zameriava na následky apokalypsy, ktorá zmenila ľudí na zombie. V centre príbehu je skupina jednotlivcov, ktorí nešťastie prežili. Na čele s bývalým policajným dôstojníkom Rickom Grimesom cestujú naprieč USA a hľadajú si nový domov, v ktorom by ich neohrozovali zombie. Čím je ich situácia bezútešnejšia, tým viac ich vôľa prežiť núti robiť takmer čokoľvek. Projekt si v roku 2011 vyslúžil nomináciu na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší televízny seriál - dráma. Na konte má tiež 15 nominácií na Primetime Emmy, pričom dve z nich premenil na víťazstvo.
Danai Gurira je okrem Michonne z Walking Dead známa aj ako bojovníčka Okoye z komiskoviek Čierny panter (2018) a Avengers: Nekonečná vojna (2018). Zahrala si tiež v snímkach Nepozvaný hosť (2007), Vezmi si moju dušu (2010), Restless City (2011), Mother of George (2013) či All Eyez on Me (2017). Predstavila sa aj na Broadwayi a napísala divadelnú hru Eclipsed.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného

Firma Slovenská produkčná, ktorá vlastní niekoľko spoločností, ktoré sú držiteľmi licencií televíznych staníc slovenských JOJ Group kúpila Československú filmovú spoločnosť, do ktorej patrí televíznej stanice SK film, SK mini, Horor film, WAR TV a Kinosvět a on-line videoportál Film popular.
Dokončenie akvizície je podmienené získaním potrebného súhlasu od českej Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie (RRTV).
Platené televízne stanice SK film, SK mini a WAR TV spolu s voľne dostupnou stanicou Kinosvět si v minulom štvrtom štvrťroku pre dát ATO-Nielsen Admosphere zaplo denne 257.000 divákov starších ako 15 rokov. JOJ Group je celoslovenským televíznym komerčným hráčom a zároveň pôsobí aj na českom
mediálnom trhu. Vo svojom portfóliu má sedem televíznych staníc - JOJ, PLUS, WAU, Rik, Tuki TV, JOJ Cinema a JOJ Family a 20 internetových portálov.


Copyright © ČTK 2019

Rumunské predsedníctvo v Rade Európskej únie vyjadrilo nádej, že v priebehu tohto týždňa pokročia rokovania s Európskym parlamentom (EP) o smernici o autorských právach na jednotnom digitálnom trhu.
Rumunsko na oficiálnej stránke svojho predsedníctva pripomína, že v piatok večer (8.2.) v Bruseli sa jeho tímu podarilo získať dohodu členských štátov Únie pre nový kompromisný text smernice o copyrighte, ktorý predložila rumunská strana. Kompromis dohodli pred niekoľkými dňami Francúzsko a Nemecko.
Nové znenie však nepodporilo sedem členských krajín EÚ: Fínsko, Holandsko, Luxembursko, Malta, Poľsko, Slovensko, Švédsko a Taliansko.
Rumuni tvrdia, že ide o dôležitý krok smerom k dokončeniu zložitého a dôležitého dokumentu s priamym vplyvom na jednotný digitálny trh, pričom doterajšie rokovania trvajú už tri roky.
"Rumunské predsedníctvo v Rade EÚ navrhlo dokončiť spis o smernici o autorskom práve na jednotnom digitálnom trhu. Naše kompromisné riešenie zohľadňuje záujmy nositeľov práv, potrebu zabezpečiť hospodársku konkurencieschopnosť EÚ a tiež prístup európskych občanov k vysokokvalitnému kultúrnemu obsahu," uviedol na stránke predsedníctva rumunský minister kultúry Valer-Daniel Breaza.
Podľa jeho slov boli piatkové rokovania "pozitívne" a minister dodal, že Rumunsko chce dosiahnuť, aby uvedená smernica znamenala zavedenie výhod jednotného digitálneho trhu pre všetky strany - pre tvorcov obsahu, ako aj pre občanov a spotrebiteľov.
Úsilie Rumunska vyzdvihol aj podpredseda Európskej komisie pre digitálny jednotný trh Andrus Ansip. Na svojom účte na Twitteri ocenil, že krajiny EÚ "opäť našli spoločný hlas". "Európania si zaslúžia pravidlá týkajúce sa autorských práv, ktoré sú vhodné pre digitálny vek: je to dobré pre tvorcov, pre digitálne platformy a pre pravidelných používateľov internetu," uviedol Ansip.
Aj rumunské predsedníctvo, aj komisár Ansip vyjadrili nádej, že ústretový postoj ku kompromisnému návrhu smernice, a teda dokončeniu jej znenia, zaujmú tento týždeň aj vyjednávači Európskeho parlamentu počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu. Rokovania začnú v pondelok večer a ak sa všetky tri strany - eurokomisia, Rada EÚ aj EP - dohodnú, europoslanci by o smernici mohli hlasovať koncom marca alebo v apríli.


Zo zorganizovania smrtiaceho útoku kyselinou na ukrajinskú novinárku a protikorupčnú aktivistku Katerynu Handziukovú z roku 2017 obvinila v pondelok prokuratúra predsedu regionálnej rady Chersonskej oblasti Vladyslava Mangera. Informovala o tom agentúra AFP.
Handziuková (33) pôsobila ako poradkyňa starostu ukrajinského čiernomorského mesta Cherson. Okrem iného upozorňovala na problematiku korupcie v radoch ukrajinskej polície. V posledný júlový deň roku 2017 na ňu pred jej domom v Chersone zaútočil neznámy páchateľ, ktorý ju polial kyselinou sírovou.
Aktivistka utrpela poleptaniny na 40 percentách povrchu tela a prestala vidieť na jedno oko. Lekári v špecializovanom kyjevskom centre vykonali 11 chirurgických zákrokov, aby jej zachránili život. Napokon však svojim zraneniam podľahla v novembri 2018.


Copyright © TASR 2019