16. 2. 2019

Berlinale 2019

Berlinale 2019

Zlatého medveďa pre najlepší film tohtoročného Berlinale získal prekvapujúco francúzsko-izraelsko-nemecký film Synonymá (Synonymes) izraelského režiséra Nadava Lapida. Za najlepšiu réžiu porota vedená francúzskou herečkou Juliette Binocheovou ocenila Nemku Angelu Schanelecovú za film Bola som doma, ale (Ich war Zuhause, aber). Ceny pre najlepšiu herečku i herca získali predstavitelia čínskeho filmu Zbohom, synovi (Ti ťioua tchien čchang) Jung Mej a Wang Ťing-čchun.
Víťazný film, ktorý niektorí označujú za migračnú satiru, rozpráva príbeh mladého Izraelčana Yoav (Tom Mercier), ktorý sa po opustení izraelskej armády presťahuje do Paríža, kde sa čo najrýchlejšie snaží stať Francúzom. Odmieta preto úplne hovoriť hebrejsky, a naopak sa nadšene učí francúzštinu, aj tým, že si stále opakuje synonymá.

"Myslím, že to sú otázky, ktoré sa týkajú ľudí všade na svete: Do akej miery sme schopní opustiť našu identitu a rozvíjať novú," povedal dnes režisér Lapide, ktorého vlastným príbehom sa dvojhodinový film do značnej miery inšpiroval.

Aj keď nepatril k hlavným favoritom na Zlatého medveďa, dokázal sa nakoniec v konkurencii ďalších 15 filmov presadiť. Pôvodne ich bolo v hlavnej súťaži 17, jeden čínsky ale nakoniec nebol uvedený. Niektoré médiá špekulujú o tom, že za tým mohla stať aj čínska cenzúra.

Z uvedených filmov si dôležité ocenenie odniesli film francúzskeho režiséra Françoisa Ozona Vďaka bohu (Grâce à Dieu) o zneužívaní chlapcov katolíckymi kňazmi, ktorý získal Veľkú cenu poroty, a nemecká dráma o nezvládnuteľnej deväťročnej Benni, ktorá dostala Cenu Alfreda Bauera pre film, ktorý otvára nové perspektívy.

Tohtoročný ročník festivalu bol osemnástym a zároveň posledným, ktorý viedol Dieter Kosslick. Poctu sedemdesiatročnej legende Berlinale dnes vzdala splnomocnenka nemeckej vlády pre kultúru Monika Grüttersová. "S odvážnu vytrvalosťou ponúkal javisko slobode umenia a filmové plátno politicky prenasledovaným umelkyniam a umelcom," uviedla Grüttersová, podľa ktorej navyše dokázal pre film vždy nadchnúť obrovské publikum. "Filmový svet sa pred tebou s vďačnosťou skláňa," podotkla tiež.

Copyright © ČTK 2019