19. 2. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britská rocková skupina Queen vystúpi naživo na slávnostnom odovzdávaní filmových cien Oscar, ktoré sa bude konať v nedeľu v americkom Hollywoode.
Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) to podľa denníka The Independent oznámila v pondelok na Twitteri. Pozvanie prichádza po kasovom úspechu životopisného filmu Bohemian Rhapsody, ktorý zachytáva príbeh zosnulého frontmana tejto formácie Freddieho Mercuryho. Film je nominovaný v piatich kategóriách.
Skupinu Queen momentálne tvoria oficiálne iba dvaja členovia - Brian May a Roger Taylor. V úlohe speváka sa predstaví Adam Lambert, s ktorým skupina už spolupracovala na koncertných vystúpeniach.
Film Bohemian Rhapsody, pomenovaný po najväčšom hite kapely Queen, zarobil už celosvetovo viac než 854 miliónov dolárov, čím sa stal komerčne najúspešnejšou hudobnou životopisnou snímkou v dejinách, uvádza The Independent.
Bezprostredne nebolo známe, aké skladby skupina zahrá, ani to, v akom čase sa objaví na pódiu. Tohtoročné udeľovanie Oscarov bude po prvý raz za uplynulých 30 rokov bez moderátora.
Bohemian Rhapsody je nominovaný v kategóriách najlepší film, najlepší herec, najlepší strih zvuku, najlepšia mixáž zvuku a najlepší strih. Mercury, ktorého v predmetnom filme stvárňuje nominovaný Rami Malek, zomrel v roku 1991 na AIDS.

Turecký odvolací súd potvrdil väzenské tresty pre novinárov a vedúcich pracovníkov opozičného denníka Cumhuriyet. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na tieto noviny.
Súd minulý rok odsúdil 14 členov personálu Cumhuriyetu - jedného z mála zostávajúcich médií kritických k vláde - na tresty väzenia pre obvinenia z terorizmu a podpory exilového moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara obviňuje zo zorganizovania potlačeného pokusu o prevrat v Turecku z roku 2016.
Denník Cumhuriyet uviedol, že odvolací súd označil tento proces za právoplatný a schválil tresty voči zamestnancom týchto novín. Piati z nich pôjdu za mreže, aby si odpykali zvyšok svojich trestov, ktoré nie sú dlhšie než päť rokov. Iní, ktorých tresty sú prísnejšie, sa odvolajú na vyššom súde.
Turecko v ostatnom čase pravidelne vykonáva razie proti Gülenovmu hnutiu, a to napriek kritike ľudskoprávnych aktivistov či Západu. Od zmareného pokusu o puč z júla 2016 sú v Turecku vo väzbe desaťtisíce osôb podozrivých z prepojenia na Gülena. Vyše 100.000 ďalších ľudí vrátane učiteľov, policajtov či sudcov prišlo o zamestnanie vo verejnom sektore.
Moslimský duchovný Gülen žije v exile v USA a účasť na pokuse o prevrat odmieta.

Rozhodnutie Facebooku zablokovať účty televíznej stanice RT je ďalším príkladom nátlaku na ruské médiá. Uviedol to v utorok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rokovaniach so svojím slovenským kolegom a úradujúcim predsedom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslavom Lajčákom v Moskve.
"Myslím si, že nie je žiadna pochybnosť o tom, že je to ďalší príklad nátlaku na ruské médiá a slobodu prejavu. Je to poľutovaniahodné," povedal šéf ruskej diplomacie podľa agentúry TASS.
S Lajčákom prediskutoval túto záležitosť a upriamil na to jeho pozornosť. Spomenul som aj iné príklady, keď RT a Sputnik boli vystavené "nezakrývanej diskriminácii". Vo Francúzsku im podľa jeho slov bránia v účasti na mnohých oficiálnych podujatiach.
V súvislosti s tým, či dôjde k prijatiu odvetných opatrení, Lavrov uviedol, že je odporcom krokov v štýle oko za oko v oblasti obmedzovania činnosti médií. "Fakt, že to stále nerobíme, dokazuje našu zdržanlivosť aj silu, sme otvorenou spoločnosťou," povedal.
Uviedol, že v Rusku pracujú ukrajinskí žurnalisti, ktorí podľa neho "dosť agresívne" pokrývajú udalosti v krajine, rovnako tak rusko-ukrajinské vzťahy a ruské vzťahy so Západom. Poznamenal, že príslušné organizácie vrátane OBSE sú povinné garantovať slobodu pre novinárov a pre ich profesionálnu aktivitu, ako aj prístup k informáciám.
Lavrov pripomenul, že Rusko adresovalo viacero žiadostí predstaviteľovi OBSE pre slobodu médií Harlemovi Désirovi, ktorý už na ne začal odpovedať. "Dúfam, že bude nasledovať aj reakcia na ostatné, a nie formou písomných odpovedí, ale vo forme konkrétnych krokov, ktoré môže a mal by prijať voči tým krajinám, kde je sloboda médií porušovaná", dodal.

Copyright © TASR 2019


Majiteľ českej internetovej jedničky Seznam.cz Ivo Lukačovič opúšťa pozíciu predsedu predstavenstva spoločnosti a naďalej nebude ani jeho členom. Lukačovič sa bude venovať svojim globálnym projektom, najmä aplikáciu pre predpoveď počasia Windy.com, a naďalej zostáva jediným majiteľom Seznamu. Firma to uviedla na svojom blogu.

Na pozícii predsedu predstavenstva sa budú po štyroch mesiacoch striedať tri existujúce podpredsedovia. Prvým predsedom sa v novom usporiadaní stal Pavol Zima, v júni ho vo funkcii vystrieda Tomáš Kapalín a potom Ondřej Procházka.

Seznam prevádzkuje vedľa najnavštevovanejšieho českého portálu od vlaňajška tiež vlastný televízny kanál Televize Seznam, ďalej do skupiny patria spravodajský portál Zoznam Správy, video server Stream.cz alebo odborové weby Regionálna-inzercia.sk, Mapy.cz, Zboží.cz, Sauto či Sreality. Spolu s denníkom Právo vlastnou tiež spravodajský web Novinky.cz. Návštevnosť jeho webov sa pohybuje okolo ôsmich miliónov reálnych užívateľov.

"Ide o formálne potvrdenie zmien vykonaných na jeseň roku 2017, kedy došlo k zrušeniu pozície výkonného riaditeľa a exekutívne riadenie spoločnosti prevzali traja podpredsedovia predstavenstva v úlohe kolektívneho výkonného riaditeľa. Ivův odchod z predstavenstva odráža skutočnosť, že sa už niekoľko rokov riadenia Zoznamu nevenuje, sústredí sa na svoje globálne technologické projekty, najmä Windy.com, a chce sa im plne venovať aj naďalej, "uviedol riaditeľ pre exekutívu a komunikáciu spoločnosti Seznam.cz a podpredseda predstavenstva Pavel Zima.

Na majetkovú štruktúru spoločnosti nemá podľa oznámenia firmy zmena žiadny vplyv a Lukačovič naďalej zostáva jej jediným majiteľom.

Najväčšia česká internetová firma predvlani zvýšila čistý zisk o 21 percent na rekordných 1,34 miliardy korún. Tržby firme vzrástli o 11 percent na 4,12 miliardy Sk. Za minulý rok očakáva tržby v rovnakej výške. Lukačovič Zoznam založil v roku 1996.

Copyright © ČTK 2019