4. 6. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS




Spoločnosť Twitter sa ospravedlnila za blokovanie účtov na rovnomennej sociálnej a mikroblogovacej sieti, ktoré boli kritické voči reakcii čínskej vlády na prodemokratické protesty na Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men kuang-čchang) v Pekingu v júni 1989. Na svojom účte pre verejný poriadok cez víkend uviedla, že dané účty dočasne zastavila v rámci týždenného zákroku voči "spamu a ďalšiemu neautentickému správaniu sa". Zástupcovia spoločnosti dodali, že zablokované účty nenahlásili čínskej vláde.

Zablokovanie sa dotklo účtov v Číne aj v zahraničí. Kriticky naň zareagoval napríklad americký senátor Marco Rubio, podľa ktorého Twitter umlčal hlasy v mene čínskej vlády. "Twitter sa stal cenzorom čínskej vlády," napísal vo svojom tweete politik.

V dňoch pred 30. výročím masakry na Námestí nebeského pokoja, ktoré pripadá na 4. júna, sa aktivisti kritickí voči čínskej vláde začali na Twitteri okrem iného viac vyjadrovať proti jej konaniu v súvislosti s danými protestami. Kritické príspevky sa týkali napríklad politiky komunistickej vlády v krajine alebo jej zvládanie situácie okolo zásahu na námestí.

Pri masakre na Námestí nebeského pokoja, ktorej predchádzali týždne protestov, zasiahli vojaci proti neozbrojenými civilistom, pričom zabili stovky ľudí. Čínska vláda sa o incidente vyjadruje len zriedkavo a v krajine sa usiluje všetky zmienky o udalostiach cenzurovať. Ako uvádza televízia CNN, nepredpokladá sa, že sa v Číne pri príležitosti utorkového výročia uskutočnia verejné spomienkové podujatia alebo protesty. Dôvodom je ich prísne potlačenie zo strany vlády.



Španielsky YouTuber, ktorý v roku 2017 podviedol bezdomovca a dal mu zjesť sušienku naplnenú zubnou pastou, dostal 15 mesiacov za mrežami. Barcelonský súd takisto rozhodol, že Kanghua Ren musí zrušiť svoj kanál s názvom ReSet na službe YouTube. Mladík do roku 2024 nemôže zverejniť žiadne video. Obeti svojho videa musí zaplatiť odškodné vo výške 20-tisíc eur. Je však možné, že odsúdený si neodsedí za mrežami ani jeden deň, keďže španielske súdy väčšinou pozastavujú tresty nižšie ako dva roky pre tých, ktorých odsúdili pre nenásilný trestný čin po prvý raz.
Podľa španielskych médií bol bezdomovcom Gheorge L., Rumun, ktorý pred príchodom do Barcelony pracoval ako pastier. Po zjedení falošného keksu zvracal, pričom ľudia video veľmi kritizovali. YouTuber ho napokon vymazal, opäť vyhľadal muža a dal mu 20 eur. Neskôr mu ponúkol 300 eur, a to pod podmienkou, že s tým nepôjde na políciu.
V súdnych dokumentoch tiež uviedli, že Ren si vďaka reklame v tomto videu zarobil dvetisíc eur. Údajne sa podobných "krutých" trikov dopustil aj na iných náhodných dobrovoľníkoch.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené.







Mená 22 novinárov zabitých v roku 2018 pridali v pondelok na pamätník žurnalistov vo Washingtone, medzi nimi aj meno Slováka Jána Kuciaka. Na ceremónii zároveň ochrancovia práv médií varovali pred silnejúcim ohrozovaním slobody tlače po celom svete. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
Dvojposchodový presklený pamätník žurnalistov sa nachádza v múzeu nazvanom Newseum, ktoré stojí na washingtonskej ulici Pennsylvania Avenue 555. Ročne ho navštívi vyše 815.000 ľudí.
Newseum na svojej webovej stránke informovalo, že vzdáva poctu Jánovi Kuciakovi, novinárovi zo Slovenska z portálu Aktuality.sk. Jána Kuciaka zavraždili vo februári 2018 doma vo Veľkej Mači a spolu s ním aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.
Medzi menami, ktoré na pamätník pridali, je tiež Džamál Chášukdží, saudskoarabský novinár zavraždený na konzuláte v Turecku, a fotograf francúzskej tlačovej agentúry AFP Šáh Maraí. Ten bol medzi 25 ľuďmi zabitými pri bombovom útoku v afganskej metropole Kábul v apríli 2018.
"Pamätník a toto každoročné podujatie na počesť zabitých novinárov nám všetkým každý deň pripomína, že svet je pre tých, ktorí zhromažďujú a zverejňujú informácie, čoraz nebezpečnejším miestom," povedal Gene Policinski, šéf inštitútu Fórum slobody.
Nebezpečenstvo hrozí podľa jeho slov novinárom rovnako "pri informovaní z bojiska, ako z búrkovej oblasti; stávajú sa terčom zločincov, teroristov aj utláčateľských vlád".
Novinár Fred Hiatt z denníka Washington Post, kam prispieval aj Chášukdží, zdôraznil potrebu dospieť k spravodlivému koncu v prípade zavraždeného Chášukdžího.
"Ak prejde jeho vražda páchateľom bez trestu, potom nie je v bezpečí žiaden novinár," vyhlásil Hiatt na ceremónii. "Ak môže byť zločin spáchaný v priestoroch diplomatickej misie..., potom nie je bezpečné žiadne miesto," dodal.
Na pamätníku sa teraz nachádzajú mená 2344 novinárov zabitých od roku 1837, ale to je len zlomok tých, čo prišli o život pri získavaní informácií a ich poskytovaní verejnosti - len vlani ich bolo podľa odhadu zabitých 54.
Medzi pridanými menami sú aj Mike McCormick a Philip Aaron Smeltzer, členovia televízneho štábu zabití pri informovaní divákov o tropickej búrke v Južnej Karolíne.
"Toto znamená, že Mike a Phil neupadnú do zabudnutia," povedala Mandy Nottinghamová, bývalá kolegyňa dvojice v televízii WYFF. "Ich práca pokračuje, pretože my ju nenecháme zomrieť s nimi," dodala.


Obľúbená zoznamovacia aplikácia Tinder bude povinná archivovať pol roka celú komunikáciu svojich používateľov v Rusku a bude ju musieť poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní, ak o ne požiadajú.
Informovala o tom v pondelok agentúra Interfax, ktorá vysvetlila, že túto povinnosť má Tinder v súvislosti s tým, že ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológii a masmédií (Roskomnadzor) ho v pondelok zaradila do oficiálneho registra "organizátorov šírenia informácií na internete (ORI)".
Tento register zostavuje Roskomnadzor v spolupráci s ruskými tajnými službami. Všetky zaregistrované subjekty sú povinné zdieľať šifrovacie kľúče, ak o to ruské úrady požiadajú. Musia tiež šesť mesiacov archivovať správy svojich používateľov v Rusku.
Momentálne sú v registri ORI najmenej 175 spoločností a firiem vrátane ruskej sociálnej siete Vkontakte či najväčšej banky Sberbank.
Ak niektorá zo spoločností odmietne vyhovieť požiadavkám ORI, úrady môžu zasiahnuť tak, že zablokujú internetové stránky danej spoločnosti. Táto situácia nastala vlani v súvislosti s komunikačnou aplikáciou Telegram, ktorú vytvoril ruský internetový "guru" Pavel Durov.
Agentúra AFP vo svojej správe uviedla, že niektorí používatelia internetu obrátili novinku s Tinderom na žart, že dôstojníci ruskej tajnej služby FSB budú mať teraz prístup aj ku všetkým vyznaniam plným vášne i neopätovaným pokusom o zvádzanie.


Copyright © TASR 2019