3. 6. 2019

RTVS vo Filmovom klube predstaví tvorbu Roberta Rossellinih

RTVS vo Filmovom klube predstaví 

tvorbu Roberta Rosselliniho


Júnový Filmový klub na Dvojke bude patriť talianskemu režisérovi a scenáristovi a jednej zo zakladateľských osobností filmového neorealizmu Robertovi Rossellinimu. RTVS v premiére odvysiela filmy Pais? a Stromboli, diváci sa môžu tešiť aj na snímky Nemecko v roku nula a Rím, otvorené mesto. Práve tento film odvysiela RTVS ako prvý, už v pondelok 3. júna o 22:25.

BRATISLAVA 30. mája - Júnový Filmový klub na Dvojke bude patriť talianskemu režisérovi a scenáristovi a jednej zo zakladateľských osobností filmového neorealizmu Robertovi Rossellinimu. RTVS v premiére odvysiela filmy Pais? a Stromboli, diváci sa môžu tešiť aj na snímky Nemecko v roku nula a Rím, otvorené mesto. Práve tento film odvysiela RTVS ako prvý, už v pondelok 3. júna o 22:25.

Snímku Rím, otvorené mesto natočil Rossellini v roku 1945 v prvých dňoch po skončení druhej svetovej vojny. Časť filmu sa točila vo vojnou zdevastovanom meste, čo dodáva filmu dokumentárnu autentickosť. Príbeh zachytáva dopad vojny na životy obyčajných ľudí a je nielen majstrovským dielom svetovej kinematografie, ale aj historickým dokumentom jednej dejinnej epochy Ríma. Vykresľuje portrét protifašistického odboja prostredníctvom príbehu troch rozdielnych ľudí – kňaza, komunistického vodcu odboja a prostej ženy z ľudu. Film, ktorý získal Veľkú cenu na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes, odvysiela Dvojka v pondelok 3. júna.

O týždeň neskôr, 10. júna, si televízni diváci budú môcť pozrieť v televíznej premiére film Pais?, ktorý je považovaný za jedno z vrcholných diel talianskeho neorealizmu. Aj v tejto snímke Rossellini pracuje s nehercami a skutočným svetom ulice. V šiestich poviedkach zachytáva Pais? cestu amerických a britských vojakov od vylodenia na Sicílii až po boje v Pádskej nížine. Príbehy tvoria samostatné poviedky, ktoré spája kontrast starého a nového Talianska.

Film Nemecko v roku nula odvysiela Dvojka v pondelok 17. júna. Hrdinom tragického príbehu o ľuďoch zlomených vojnou je dvanásťročný Edmund, ktorý žije so svojou sestrou v ruinách vojnou zničeného Berlína. Po porážke Nemecka sa snažia pretĺcť životom ako vedia. Jedného dňa Edmund stretne svojho bývalého učiteľa, v ktorom by rád našiel podporu. Ten však i po vojne zostáva presvedčený o správnosti nacistickej ideológie. Film ukazuje tragické následky vojny na dušiach tých najkrehkejších – detí, ktoré po zlyhaní generácie otcov nemá kto naučiť, ako žiť v novom svete.

Stromboli je druhou snímkou, ktorý si diváci júnového Filmového klubu budú môcť pozrieť v televíznej premiére. Na tomto filme sa Roberto Rossellini podieľal nielen režisérsky, ale je aj autorom literárnej predlohy. Stromboli je vyľudnená dedina na úpätí aktívnej sopky, do ktorej sa presťahuje Karen z Litvy spolu s talianskym manželom. Ich život však komplikujú obyvatelia, ktorí na cudzinku, ktorá nerozumie ich miestnemu dialektu, hľadia s pohŕdaním. Miesto, ktoré malo Karen zachrániť, sa čoskoro stáva jej novým väzením a ona zúfalo hľadá spôsob, ako by z neho unikla. Príbeh, s ktorým bol Rossellini nominovaný na Zlatého leva, premietne Dvojka 24. júna.


Filmový klub s Robertom Rossellinim na Dvojke:

3. jún – Rím, otvorené mesto
10. jún – Pais?
17. jún – Nemecko v roku nula
24. jún – Stromboli