4. 6. 2019

Stanovisko rezortu k vyjadreniu predsedníčky Výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Anny Verešovej

Stanovisko rezortu k vyjadreniu predsedníčky 

Výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Anny Verešovej


Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter a generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny zaujali stanovisko k návšteve terénneho sociálneho pracovníka v rodine p. Moniky Tódovej už v júli 2017. Bola nariadená kontrola na úrade práce v Bratislave, boli zaslané informácie Európskej komisii a aj verejnej ochrankyni práv.

Minister na tlačovej besede v júli 2017 skonštatoval, že úrad pochybil a verejne sa redaktorke za túto chybu ospravedlnil. Písomné ospravedlnenie redaktorke zaslalo aj Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, čo ona sama v ostatných dňoch potvrdila.

Na základe výsledkov kontroly ústredie prijalo celý rad opatrení, aby projekt dôsledne plnil svoj účel a aby postupy pri návštevách rodiny boli striktne v súlade s pracovným manuálom a právnymi predpismi. Medzi prijaté konkrétne opatrenia, napríklad, patrí zavedenie pravidelného mesačného monitoringu plnenia národného projektu na bratislavskom úrade s dôrazom na overenie, či každé šetrenie terénneho sociálneho pracovníka je vykonávané na konkrétny podnet, ktorý musí byť zároveň vždy jasne uvedený.

Úrad práce Bratislava má špeciálny režim. Postup pri zisťovaní starostlivosti o dieťa na tomto úrade vyžaduje, aby úrad najprv telefonicky kontaktoval každého klienta a informoval o jeho povinnosti s tým, že si klient môže vybrať, aby terénny pracovník prišiel k nemu do domácnosti, alebo klient doručí informáciu úradu osobne alebo poštou.

Po medializovaných informáciách z mája 2019 o možnom zapojení bývalého pracovníka Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny do sledovania novinárov generálny riaditeľ ústredia Marián Valentovič dňa 28. mája 2019 podal trestné oznámenie na bývalého štátneho zamestnanca J. Š. pre podozrenie z naplnenia skutkovej podstaty trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa v súbehu s trestným činom neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.

Ústredie doteraz nemá žiadne informácie ani žiadosť o súčinnosť od orgánov činných v trestnom konaní, preto nedokáže zaujať stanovisko k „zapojeniu bývalého zamestnanca do sledovania novinárov“. Minister aj generálny riaditeľ ústredia považujú za veľmi nešťastné a odsúdeniahodné, ak by sa zamestnanec ústredia mal akýmkoľvek spôsobom podieľať na úsilí verejne známych obvinených osôb zisťovať informácie o súkromí novinárov.

Ústredie poskytne orgánom činným v trestnom konaní maximálnu súčinnosť, čo minister plne podporuje.