8. 6. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ruského novinára Ivana Golunova, ktorý sa venoval prípadom korupcie oficiálnych predstaviteľov mesta Moskva, zatkla polícia. Hrozia mu obvinenia z rozsiahleho predaja drog. Podľa agentúry Reuters to v piatok oznámil jeho právnik Dmitrij Džulaj i zamestnávateľ, spravodajský server Meduza.
Golunova (36) zatkli vo štvrtok, keď išiel na stretnutie so svojím zdrojom. V jeho ruksaku neskôr našli vrecúško s drogami - novinár však odmieta, že by patrilo jemu. Ďalšie vrecúško s drogami a váhy našla polícia v jeho byte, uviedol server Meduza.io.
Zatknutie spája Golunov so svojou novinárskou činnosťou a všetky obvinenia odmieta. Pre obvinenia v súvislosti s drogami mu hrozí 10-20 rokov väzenia.
V Rusku sa stal Golunov známy odhaľovaním korupčných prípadov v hlavnom meste, ktorého starostom je blízky spojenec prezidenta Vladimira Putina Sergej Sobianin.
Golunovov právnik Dmitrij Džulaj pre Reuters uviedol, že podľa jeho názoru jeho klientovi drogy podstrčila polícia, aby ho tým zdiskreditovala. Dodal, že Golunova v policajnej väzbe zbili. Polícia podľa neho navyše odmietla odobrať vzorky z rúk obvineného novinára, jeho ruksaku a nechtov, aby sa potvrdilo, či vôbec bol v kontakte s drogami.

Copyright © TASR 2019

Dramatická päťdielna minisérie Černobyľ spoločnosti HBO má mať ruskú konkurenciu, podľa agentúry RBK seriál o katastrofe na černobyľskej jadrovej elektrárni z roku 1986 točí televízia NTV s finančnou podporou ruského ministerstva kultúry. Podľa scenára, do ktorého údajne RBK nazrela, sa vo filme o černobyľskou elektráreň zaujíma americká tajná služba CIA, ktorej agenta hľadá dôstojník sovietskej kontrarozviedky.
Ruský seriál sa pripravuje od roku 2014, kedy dostal ministerský grant vo výške 30 miliónov rubľov , uvádzajú ruské médiá. Pôvodný plán, že sa do kín dostane v decembri 2016, tvorcom nevyšiel, podľa RBK by sa tak snáď malo stať tento rok. Nakrúcalo sa v susednom Bielorusku.
Hlavným hrdinom snímky je podplukovník sovietskej rozviedky Andrej Nikolajev, ktorého KGB vyslala do mesta Pripjať neďaleko elektrárne na plnenie kontrašpionážního úlohy. Predmetom jeho záujmu je agent americkej tajnej služby CIA Albert Lenc. Podľa RBK chce Lenc vyhodiť elektráreň do povetria a Nikolajev mu v tom má zabrániť.
Verzie HBO sa v Rusku stretla s nejednoznačným prijatím. Rad médií má voči filmu výhrady, minister kultúry Vladimir Medinskij ale snímku vcelku pochválil. "Mysleli sme, že to bude horšie," povedal agentúre Interfax. Tvorcovia preukázali "úctu k prostým ľuďom, k ich hrdinstve a obetavosti," povedal minister. Jeden z preživších likvidátorov havárie Lev Bočarov ale redakcii servera RG povedal, že "pravdy je vo filme málo".

Ruskom sponzorovanej kanály šíriaci na platforme YouTube dezinformácie zaznamenávajú miliardy prezretí a generujú miliónové reklamné výnosy. Uvádza to správa analytickej spoločnosti Omelas, o ktorej dnes informovala agentúra Reuters. Kanály pritom v rozpore s regulami siete nie sú vždy označené ako projekt podporovaný štátom.
Ruské spravodajské inštitúcie NTV a Russia-24, ovládané či kontrolované štátom, podľa americkej firmy napríklad šíria vymyslené správy, a napriek tomu sú predmetom záujmu užívateľov aj amerických a európskych inzerentov. Išlo napríklad o informáciu, že istý americký politik kryje predaj ľudských orgánov alebo že škandinávske štáty ekonomicky kolabujú.
Najpopulárnejší platforma pre zdieľanie videí, ktorú vlastní spoločnosť Google, vlani vo februári zaviedla pravidlo, ktoré umožňuje rozoznať na sieti spravodajské kanály plne alebo čiastočne financované štátom. Používatelia, ktorých sú mesačne dve miliardy, tak môžu lepšie odhadnúť dôveryhodnosť informácie.
Označenie ako štátom sponzorované dostalo podľa dnešného oznámenia YouTube novo 13 ruských kanálov vrátane ôsmich, ktoré šíria dezinformácie. Dvanásť ďalších už toto označenie má. Všetky dohromady zaznamenali od januára 2017 do decembra 2018 deväť miliárd zhliadnutí. Dvadsaťštyri ruských kanálov, ktoré očividné dezinformácie nešíri, zaznamenalo štyri miliardy zhliadnutí.
Spoločnosť Omelas odhaduje, že celkový počet 13 miliárd prehratí mohol vygenerovať 58 miliónov dolárov (1,3 miliardy korún) vo výnosoch z reklamy, ktorú zadávali aj západné sprostredkovatelia. Presné údaje vzhľadom k obchodnej politike YouTube nedá zistiť.

Copyright © ČTK 2019

Spoločnosť Google uvedie v novembri svoju streamovaciu službu pre videohry Stadia. Bude to v rámci limitovaného balíčka "Founder's Edition", ktorý obsahuje ovládač, zariadenie Chromecast Ultra, trojmesačné predplatné a trojmesačné predplatné pre priateľa. Balíček stojí 130 dolárov (v prepočte zhruba 115 eur). Služba bude dostupná v 14 krajinách sveta vrátane USA, Kanady, Francúzska a Nemecka.
Samostatné predplatné na Stadiu ponúkne Google až na budúci rok. Predplatné Stadia Pro bude stáť 10 dolárov mesačne (8,90 eur). Okrem toho tiež Google predstaví verziu služby zadarmo - Stadia Base. Tá v porovnaní s predošlými alternatívami ponúkne slabšie rozlíšenie a hráči v rámci nej nebudú mať zľavy na hry ponúkané cez Pro a zmienený balíček.
K Stadii bude dostupný aj ovládač, ktorý si k nej používatelia môžu, ale nemusia zakúpiť. Stáť bude 69 dolárov (približne 61 eur). Ovládač bude mať pripojenie na wi-fi a tiež tlačidlo, ktorým hráč zapne mikrofón a bude sa môcť pýtať cez funkciu Google Assistant otázky o hre, ktorú hrá. Cez ovládač budú môcť používatelia tiež zdieľať hru priamo zo Stadie na službu YouTube.
Stadia, ktorá sa zameria vyslovene len na cloudovú infraštruktúru Googlu, bude na hranie vyžadovať nepretržité pripojenie na internet. Hráči si na platforme budú ukladať svoje herné dáta na cloude, čo im pri hraní umožní využívať rôzne zariadenia s prehliadačom Google Chrome či operačným systémom Chrome OS, ako sú napríklad telefóny Pixel či Chromebooky. Služba umožní hráčom hrať najmä hry, ktoré si kúpia samostatne, ponúkne však aj hry zadarmo. Stadia odštartuje s ponukou zhruba 30-tich hier na zakúpenie, okrem iných to budú napríklad Doom Eternal, Assassin's Creed Odyssey a Wolfenstein: Youngblood. Hranie videohier so Stadiou si podľa spoločnosti nebude vyžadovať sťahovanie a inštalácie.
Streamovanie videohier si vyžaduje silnejšie pripojenie a väčší výkon počítačov ako bežné streamovanie videa, keďže ide o priamu interakciu medzi hráčom a hrou. Google v tejto súvislosti tvrdí, že na napojenie systému využíva svoje dátové centrá.

Spoločnosť Facebook už neumožňuje, aby sa jej aplikácie vopred inštalovali na telefóny, ktoré predáva Huawei. Facebook tak akceptuje obmedzenia, ktoré USA uvalili na čínsku technologickú firmu. Facebook v piatok informoval, že prerušil poskytovanie softvéru spoločnosti Huawei, zatiaľ čo skúma nedávno zavedené americké sankcie. Doterajší majitelia smartfónov Huawei, ktorí už majú aplikácie Facebooku, ich naďalej môžu používať a sťahovať si aktualizácie.
Krok spoločnosti Facebook je najnovším prejavom vplyvu eskalácie sporov medzi USA a Čínou v oblasti technológií. Americké ministerstvo obchodu minulý mesiac fakticky zakázalo americkým firmám predávať svoje technológie spoločnosti Huawei a ďalším čínskym spoločnostiam bez vládneho súhlasu.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené.