16. 8. 2019

RTVS si vysielaním pripomenie tvorbu zosnulého národného umelca I. Bizmayera

RTVS si vysielaním pripomenie tvorbu 

zosnulého národného umelca I. Bizmayera


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si vysielaním pripomenie zosnulého národného umelca Ignáca Bizmayera. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
Bratislava 16. augusta -RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí významného keramikára Ignáca Bizmayera. Jeho výraznú osobnosť si pripomenieme na Dvojke v piatok 16. augusta o 17.25 h v portréte Ignác Bizmayer," spresnila.
Ignác Bizmayer skonal vo štvrtok (15. 8.) vo svojom dome v Modre - Harmónii. TASR to potvrdila rodina zosnulého. Vo svojej tvorbe sa zameriaval na výtvarné stvárnenie bohatých slovenských krojov, remeselníkov, muzikantov, svätcov a početných slovenských ľudových tradícií a zvykov.
Národný umelec Ignác Bizmayer sa narodil 20. apríla 1922 v Košolnej pri Trnave, pracoval v dielni v Modre-Harmónii ako profesionálny umelec. Jeho celoživotná tvorba sa viaže k výrobe majoliky a keramickej figurálnej plastiky.
V roku 1972 získal titul zaslúžilý umelec a v roku 1982 národný umelec. Od roku 2003 je držiteľom najvyššieho štátneho vyznamenania Pribinovho kríža I. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti výtvarného umenia a figurálnej tvorby. V roku 2012 ho ocenil Medailou prezidenta Slovenskej republiky prezident Ivan Gašparovič.