3. 10. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó ostro kritizoval pripravované obnovenie maďarského vysielania rozhlasovej stanice Slobodná Európa. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu National Public Radio (NPR) v New Yorku v utorok povedal, že to považuje za urážlivé, pretože v Maďarsku je úplná sloboda tlače.
Internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság v tejto súvislosti v stredu pripomenulo, že vysielanie má obnoviť štátna United States Agency for Global Media. Zámerom rozhlasovej stanice je prinášať nezávislé spravodajstvo do krajín, v ktorých je iba čiastočná, alebo žiadna sloboda tlače.
"V Maďarsku je úplná sloboda médií, všetky správy, ktoré tvrdia opak, sú falošné," zdôraznil Szijjártó a dodal, že všetky médiá, ktoré majú vedúce postavenie na maďarskom trhu, sú voči vláde kritické.
NPR v máji zverejnil analýzu maďarských médií a skonštatoval, že 90 percent tlače a ďalších mediálnych produktov je pod vplyvom maďarskej vlády.
Heti Világgazdaság podotkol, že v rozhovore šéf maďarskej diplomacie nespomenul koncentráciu pravicových médií blízkych maďarskej vláde do neziskovej Nadácie stredoeurópskej tlače a médií (KESMA) a opomenul uviesť aj skutočnosť, že túto fúziu mediálnych podnikov nemohol preveriť ani protimonopolný úrad, pretože vládnym nariadením ju označili za krok národnostrategického významu.

Copyright © TASR 2019 


Medzinárodný koprodukčný detektívny seriál Princíp slasti vznikal na známych miestach v Prahe, Varšave a Odese. Vo výnimočnom projekte sa objavujú známi českí, poľskí i ukrajinskí herci. Prvý diel desaťdielenho seriálu poľského režiséra Dariusza Jablonského natočeného podľa scenára Macieja Maciejewského uvedie Česká televízia (ČT) 14. októbra.

Copyright © ČTK 2019