10. 11. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americké televízie ABC, CBS, NBC a PBS zmenia na budúci týždeň svoj program, aby mohli v priamom prenose odvysielať prvé verejné vypočutie v procese impeachmentu amerického prezidenta Donalda Trumpa.
Informovala o tom v piatok agentúra AP, podľa ktorej živé vysielanie plánujú aj televízie CNN, Fox News Channel, MSNBC a CSPAN.
Prvé vypočutie pred komisiou Snemovne reprezentantov amerického Kongresu sa začne na budúcu stredu o 10.00 h miestneho času, druhé je naplánované na piatok od 11.00 h miestneho času.
V stredu by mal svedčiť americký diplomat William Taylor, ktorý pôsobí ako chargé d’affaires na veľvyslanectve USA na Ukrajine.
Pred demokratickými a republikánskymi kongresmanmi vo výbore na kontrolu tajných služieb Taylor 25. októbra vypovedal, čo vie o tom, že Trump žiadal od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského otvorenie vyšetrovania syna amerického exviceprezidenta Joea Bidena - Huntera, ktorý bol v správnej rade ukrajinskej energetickej spoločnosti Burisma. Výmenou za to Trump ponúkal vojenskú pomoc.
V podobnom duchu ako Taylor pred vyšetrovateľmi amerického Kongresu vypovedal tento týždeň aj veľvyslanec USA pri EÚ Gordon Sondland.
Sondland priznal, že varoval ukrajinskú stranu, že vojenskú pomoc vo výške takmer 400 miliónov dolárov pravdepodobne nedostane, ak neohlási vyšetrovanie požadované prezidentom Trumpom. To sa malo týkať ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burisma, v ktorej pôsobil Bidenov syn Hunter a s ktorou sa spájali obvinenia z korupčných praktík.
Ambasádor Sondland podľa vlastných slov toto varovanie začiatkom septembra tlmočil poprednému poradcovi ukrajinského prezidenta Andrijovi Jermakovi.
Tomuto rozhovoru podľa Sondlanda predchádzal niekoľkomesačný tlak na Ukrajinu, ktorý na Kyjev vyvíjal najmä Trumpov osobný právnik Rudy Giuliani. Veľvyslanec si podľa vlastných slov uvedomoval, že uvedené podmieňovanie poskytnutia pomoci bolo nepatričné.
Samotný Trump obvinenia z vyvíjania nepatričného tlaku na Ukrajinu popiera.



Americký filmový režisér Woody Allen prostredníctvom mimosúdneho vyjednávania dospel k vyrovnaniu nedodržania zmluvy v hodnote 68 miliónov dolárov voči spoločnosti Amazon, ktorá s ním zrušila filmovú dohodu na pozadí zistení hnutia #MeToo.
Informovala o tom v noci na nedeľu tlačová agentúra AFP.
Allenovi právnici a právni zástupcovia spoločnosti Amazon v piatok na súde v New Yorku podali spoločné úradné oznámenie, ktoré spochybňuje daný súdny proces.
Podmienky mimosúdneho konania neboli publikované, avšak webová stránka Deadline.com citovala zdroje oboznámené so situáciou, že "v tomto zápase niet žiadnych víťazov".
Allen vo februári tohto roka zažaloval spoločnosť Amazon po tom, ako s ním zrušila zmluvu na štyri filmy.
Allen uviedol, že Amazon odstúpil od tejto zmluvy vzhľadom na dlhotrvajúce obvinenia z toho, že sexuálne zneužíval svoju adoptívnu dcéru Dylan Farrowovú, keď mala sedem rokov. Allen vždy tieto obvinenia odmietal.
Obvinenia sa vyšetrovali, ale voči režisérovi neboli vznesené žiadne obvinenia.
Dylan Farrowová, podporovaná svojou adoptívnou matkou Miou Farrowovou a bratom Ronanom Farrowom, nedávno verejne obnovila obvinenia, keď sa hnutie #MeToo dostalo do popredia.

Copyright © TASR 2019




Americká mediálna spoločnosť Walt Disney Co. čistým ziskom za svoj účtovný štvrtý kvartál prekonala očakávania trhu. Za tri mesiace do 28. septembra zisk firmy síce medziročne klesol na 1,05 mld. USD čiže 58 centov na akciu z úrovne 2,32 mld. USD čiže 1,55 USD na akciu, ale po úprave o jednorazové položky bol čistý zisk na akciu v sume 1,07 USD. Analytici oslovení v prieskume FactSet pritom očakávali, že bude len na úrovni 94 centov na akciu.
Kvartálne tržby mediálnej spoločnosti za júl až september sa zvýšili o 34 percent na sumu 19,1 mld. USD. Svojou výškou takmer naplnili očakávania analytikov, že budú v objeme 19,18 mld. USD.
Výsledky za svoj štvrtý kvartál spoločnosť zverejnila v čase, keď na budúci týždeň chystá debut streamingovej služby Disney Plus, ktorej cena bude 7 USD mesačne.

Americká herečka Zoe Saldana si zahrá v novej limitovanej sérii spoločnosti Netflix. Na projekte s názvom From Scratch, ktorý vzniká na motívy rovnomenných memoárov Tembi Locke, sa bude pritom podieľať aj ako výkonná producentka.
Výkonnou producentkou projektu bude aj herečka Reese Witherspoon. Za vznikom série stojí sestra autorky Atticka Locke, ktorá sa postará o spracovanie knihy a pod novinku sa podpíše ako tvorkyňa.
From Scratch je romantický autobiografický príbeh o Američanke, ktorá sa počas štúdií v Taliansku zamiluje do muža zo Sicílie. Ich spoločný život, ktorý si vybudujú v Spojených v štátoch, však prekazí jeho vážna choroba a smrť. Hlavná hrdinka však musí prekonať svoj žiaľ, aby mohla vychovávať ich dcérku.
Zoe Saldana je známa najmä ako Neytiri zo snímky Avatar (2009), Uhura z filmov Star Trek (2009), Star Trek: Do temnoty (2013) a Star Trek: Do neznáma (2016) a tiež Gamora z marveloviek Strážcovia Galaxie (2014), Strážcovia Galaxie 2 (2017), Avengers: Nekonečná vojna (2018) a Avengers: Endgame (2019). Diváci ju mohli vidieť aj v snímkach ako Tanec s vášňou (2000), Skusni to! (2001), Crossroads (2002), Piráti Karibiku: Prekliatie Čiernej perly (2003), Terminál (2004), Útočisko (2004), Hádaj, kto príde (2005), Po sexe (2007), Uhol pohľadu (2008), Colombiana (2011), The Words (2012), Pod rúškom noci (2016) či Nina (2016).


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.