15. 11. 2019

Vzniká Cech novinárov

Vzniká Cech novinárov


Na Slovensku vzniká nová platforma Cech novinárov, ktorá má za cieľ združovať žurnalistov. Spustená bude 17. novembra, symbolicky na 30. výročie nežnej revolúcie, uviedol zakladateľ novinárskej platformy Michal Frank.
Cech novinárov má byť podľa Franka platformou združujúcou aktívnych novinárov, ktorí sa hlásia k etickému kódexu novinára a dodržiavajú ho. Pomáhať by mal obzvlášť novinárom v regiónoch. „Kým v Bratislave sa novinári pomerne efektívne vedia dať dokopy, v regiónoch je často situácia zložitejšia. Od samotnej situácie v lokálnych médiách, cez ekonomické podmienky, sociálne podmienky a podobne,“ povedal Frank.
Platforma sa podľa Franka bude zameria aj na boj proti hoaxom, dezinformáciám, konšpiráciám a prejavom neznášanlivosti. „Spojiť svoje sily je potrebné, zvlášť vtedy, keď sú napádané práva novinárov, ak je ohrozená sloboda slova, nezávislosť médií, ak sa znižuje spoločenská vážnosť novinárskeho stavu. Ako vieme, to sa skutočne deje a spoločný hlas bude počuť hlasnejšie,“ vysvetlil.
Členstvo v Cechu novinárov je dobrovoľné a nie je podľa neho v rozpore s členstvom v iných organizáciách. Cech novinárov vzniká ako projekt občianskeho združenia CenPress - Centrum pre nezávislú a objektívnu žurnalistiku.




Copyright © TASR 2019