26. 1. 2020

Trilobit 2020

Trilobit 2020

Český filmový a televízny zväz FITES včeras udelil Hlavnú cenu Trilobit 2020 hercom Jiřímu Schmitzerovi a Ladislavovi Mrkvičkovi za ich úlohy vo filme Staříci. Poctu za celoživotné dielo v podobe Ceny Vladislava Vančuru si v Berounskom kultúrnom dome Plzeňka osobne prevzal legendárny herec Vladimír Pucholt žijúci v Kanade. Slávnostné odovzdanie cien sa uskutočnilo vo swingovej atmosfére. Hosťom programu bol Original Vintage Orchestra Petra krútila.
"V úlohe Vlastimila je Schmitzer drsný aj autentický, virtuózne rozohráva všetky odtiene postavy a ukazuje vo svojej túžbe po zdanlivo nemožnom, že vek je v živote síce posledný a možno najväčší skúška, ale rozhodne nie je rezignáciou a nechýba humor," uviedla za porotca scenáristka a televízna dramaturgička hranej tvorby Šárka Kosková.
"Tiež Ladislav Mrkvička predviedol málo vídaný herecký výkon, kumštýrsku zrelosť a majstrovstvá. Jeho Antonín interpretuje tragikomické situácie ako hlboko ľudské, jeho sila rastie z prekonávania slabosti, lebo je hnaný potrebou dať svojmu životu zmysel, napríklad i nezištnú pomocou kamarátovi v akcii tak riskantné, akou je súkromná pomsta pohlavárov, ktorý za svoje zločiny nebol nikdy potrestaný, "dodala.
Protagonista snímok Čierny Peter, Svadba ako remeň, Lásky jednej plavovlásky či Starci na chmelu Pucholt, ktorý prevzal Cenu Vladislava Vančuru, podľa poroty "prispel ku kultivovanosti českej audiovizuálnej tvorby a k jej medzinárodnému ohlasu". V prejave poďakoval režisérovi Jiřímu Krejčíkovi a ďalším, ktorým bol "zmarený ich tvorivý čas".
"Pri jednom stretnutí s pánom Krejčíkom na ulici som mu rozprával o svojich plánoch a on mi povedal jednu krásnu vetu: Cesty k úspechu a do zadnej časti tela sú rôzne," uviedol Pucholt.
Neštatutárnu Cenu divákov - Berounský Klepáček získal film Zafarbené vtáča režiséra Václava Marhoula. Cenu Josefa Škvoreckého za mimoriadne literárne dielo v odbore audiovizuálnej tvorby prevzal za kolektív autorov rektor Akadémie múzických umení v Prahe, Jan Hančil za vydanie odborné publikácie Metodiky digitalizácia národného filmového fondu metódou DRA.
Ceny Trilobit 2020 získali režisér a scenárista Jan Prušinovský a scenárista Petr Koliečko za televízny seriál Most! a Marko Škop za námet, scenár a réžiu vo filme Buď svetlo. Ďalej si cenu Trilobit 2020 odniesol režisér filmu Dálava Martin Mareček, ktorý natočil snímku o ceste otca a syna z Brna do Nižného Novgorodu v Rusku za odlúčenou matkou a dcérou.
Cenu Ferdinanda Vaňka za prínos rozvoju občianskej spoločnosti dostali režisérka Zuzana Piussi a režisér a producent Vít Janeček za dokumenty Obliehanie mesta a Ukradnutý štáť. "Oba dokumenty sú vecnú, triezvu a miestami otrasnú správou o mechanizmoch, ktoré sa netýkajú len slovenský spoločnosti," podotkol predseda poroty, kritik Vladimír Just.
Janeček označil snímky za možnosť dozvedieť sa, čo sa v súčasnosti deje na Slovensku. "Všetky tie filmy sú nejaké čiastkové reflexie problémov systému, v ktorom žijeme. Verím, že v Čechách tým filmom zo Slovenska môžeme rozumieť, pretože sme dlho boli jeden štát. Projekcie, ktoré sme mali v Česku, ukazujú, že sú to univerzálne problémy, "dodal.
Zvláštna cena pripadla režisérke Theodore Remundovejza dokumentárny film Moje storočia.
Tohtoročnou novinkou bola kritická Úplne zvláštnu cena poroty - Zlatý citrón, o ktorú sa podelili zástupcovia troch rôznych mediálnych inštitúcií. Úplne zvláštnu cenu - Zlatý citrón udeľovanú za neslávne čin porota udelila moderátorom Ľuboša Xaver Veselému, Michaele Jílková a Jaromírovi Soukupovi za úroveň vedenie televíznych debát. "Soukup získal Zlatý citrón už druhýkrát z identických dôvodov, a to za bizarné spôsob moderovanie relácií v TV Barrandov a za prácu s informáciami, ktorú musela opakovane riešiť aj Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie," oznámila odborná porota.
Cenu detskej poroty - Berounský medvedík 2018 si odniesol film O zakliatom kráľovi a odvážnom Martinovi. Krištáľovú plastiku si od detí prevzal na diaľku v zastúpení jeho režisér Peter Bebjak.

© ČTK 2020 Copyright