1. 2. 2020

Ceny českej filmovej kritiky

Ceny českej filmovej kritiky

Českí filmoví kritici vybrali ako najlepší film minulého roka road movie Staříci s Jiřím Schmitzerom a Ladislavom Mrkvičkom v hlavných úlohách. Hraný debut Ondřeja Provazníka a Martina Duška o pomste a spravodlivosti získal okrem najvyššieho ocenenia tiež cenu za najlepšiu réžiu a pre herca Jiřího Schmitzera. Ceny českej filmovej kritiky sa dnes odovzdávali v pražskom Divadle Archa a ocenenie dostalo šesť snímok.
Filmový debut Jiřího Havelky Vlastníci, odohrávajúci sa na rozhádanej domovej schôdzi bytových vlastníkov, premenil dve nominácie - za scenár a pre herečku Terezu Ramba. Nafarbené vtáča Václava Marhoula bodovalo v kategórii Audiovizuálne počin, kde kritici ocenili kameru Vladimíra Smutného. Dráma uvedené v súťaži benátskeho festivalu sleduje drsný osud malého chlapca počas druhej svetovej vojny.

Bábkový film Dcéra od Darja Kaščejevovej, ktorý rozpráva o krehkom vzťahu rodičov a detí, aktuálne nominovaný na Oscara, je najlepším snímkou ​​mimo klasickú kinodistribúciu.

Cenu pre objav roka získal Bohdan Karásek za svoj debut, vzťahovú tragikomédii zo života tridsiatnikov Karel, ja a ty. Najlepším dokumentom sa stala road-movie o ceste otca a syna diaľav v réžii Martina Marečka.

Ceny českej filmovej kritiky sa tento rok udeľovali desiatykrát. Súčasťou dnešného večera bolo ako ohliadnutie za 30 rokmi slobodné porevolučnej kinematografie v Česku, respektíve Československu, vyhlásenie výsledkov hlasovania kritikov o najlepšie domáce film z rokov 1990 až 2019. Víťazom sa stal oscarový titul Jana Svěráka Kolja z roku 1996, druhá priečka patrí snímke Dym z roku 1991 režiséra Tomáša Vorla a tretie miesto kritici prisúdili filme Věry Chytilovej Dědictví aneb Kurvahošigutntag z roku 1992. Celá táto desiatka najlepších českých filmov zahŕňa až na dve snímky z 90. rokov. Výnimkou a mladšími medzi nimi sú len Putá Radima Špačka na šiestom a Protektor Marka Najbrta na deviatej mieste, obaja z roku 2009.

Ceny českej filmovej kritiky organizuje Združenie českých filmových kritikov, ktoré aktuálne zahŕňa 52 ľudí. Podľa webovej stránky cien posudzovali 55 hraných, animovaných a dokumentárnych filmov.

Začiatkom marca sa budú odovzdávať ceny Český lev, o ktorých hlasuje Slovenská filmová a televízna akadémia. Najviac nominácií na tieto ceny získala tragikomédia Vlastníci, dostala ich 12. Nafarbené vtáča má 11 nominácií a Staříč desať. Členovia akadémie vyberali z 34 celovečerných hraných a animovaných filmov az 30 dokumentov.


Prehľad držiteľov Cien českej filmovej kritiky za rok 2019:


Najlepší film:

Starčekovia (producent Jiří Konečný)

Najlepší dokumentárny film:

Diaľav (réžia Martin Mareček)

Najlepšia réžia:

Martin Dušek a Ondřej Provazník (Staříč)

Najlepší scenár:

Jiří Havelka (Vlastníci)

Najlepšia herečka:

Tereza Ramba (Vlastníci)

Najlepší herec:

Jiří Schmitzer (Staříč)

Audiovizuálne počin:

Vladimír Smutný (kamera, Nafarbené vtáča)

Kategória Mimo kino:

Darja Kaščejevová (krátky animovaný film Dcéra)

Cena Innogy pre objav roka:

Bohdan Karásek (Karel, ja a ty)

Anketa o najlepší český film rokov 1990 - 2019:

1. Kolja (1996, réžia Jan Svěrák)

2. Dym (1991, réžia Tomáš Vorel)

3. Dědictví aneb Kurvahošigutntag (1992, réžia Věra Chytilová


Copyright © TASR 2020