31. 1. 2020

Asociácia rádií Slovenska upozorňuje na zle nastavené zákonné podmienky

Asociácia rádií Slovenska upozorňuje 

na zle nastavené zákonné podmienky

Asociácia rádií Slovenska (ARS) upozorňuje na zle nastavené zákonné podmienky, ktoré bránia „spájaniu síl“ na slovenskom rádiovom trhu a združovaniu rádií pod jedného majiteľa. Reaguje tým na zánik Rádia Šport, ktoré bolo členom asociácie 12 rokov. Od novej vlády bude ARS vyžadovať bezodkladne zmenu legislatívy, ktorá by zabránila krachu ďalších súkromných rádií a zlepšila podmienky súkromného rozhlasového vysielania. Agentúru SITA o tom informovala Zuzana Šangalová z ARS.

„Ukončenie vysielania Rádia Šport je ďalším dôkazom nevyhovujúcej právnej úpravy pre súkromné rádiá. Súčasná právna úprava zakazuje vysielateľovi rozhlasovej programovej služby na základe licencie mať viac ako jednu programovú službu. To vedie k vysokým prevádzkovým nákladom a problémom s udržateľnosťou ekonomickej prevádzky rádia,“ uviedol prezident ARS Ivan Antala.

Asociácia pripomína, že minulý rok ukončilo vysielanie nitrianske lokálne Rádio Max po takmer 20 rokoch. Rovnako tak sa aj Rádio One, ktoré začalo vysielať v máji 2006 a ktorého licencia končí vo februári 2021, rozhodlo v minulom roku ukončiť vysielanie. Zostalo po ňom 13 frekvencií, o niektoré z nich požiadali už existujúci vysielatelia alebo noví žiadatelia. Po poslednom kole prideľovania frekvencií v roku 2019 tak ostalo voľných takmer desať frekvencií, o ktoré neprejavil záujem žiaden existujúci súkromný vysielateľ ani nový žiadateľ.

„Po Rádiu Šport zostane ďalších päť frekvencií skoordinovaných súkromným subjektom a nie je jasné, koľko z nich budú schopní súkromní vysielatelia za tohto právneho stavu efektívne využiť. Zastaralá a už nefunkčná úprava zákazu krížového vlastníctva nezmyselne bráni spájaniu a združovaniu rádií tak, aby boli schopné efektívnejšie hospodáriť, a teda aj rozvíjať nové programové služby,“ podotkol Antala. Za ďalší problém považuje to, že zákaz krížového vlastníctva ako aj zákaz viacerých programových služieb neplatia pre verejnoprávneho vysielateľa. RTVS je, naopak, práve zo zákona, ktorému podlieha, povinná zabezpečiť vysielanie v pásme FM na štyroch celoplošných programových okruhoch a aj preto zároveň obvykle žiada o frekvencie, ktoré si skoordinoval súkromný sektor. „Takto sa len prehlbuje nerovnováha v duálnom systéme vysielania, ktoré na Slovensku predstavuje jeden zo základných nástrojov na realizáciu slobody slova a práva na informácie,“ konštatuje ARS.

Rádioví vysielatelia na základe zmeny v zložení členov po odchode televíznych vysielateľov z Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS) zmenili názov asociácie na Asociáciu rádií Slovenska (ARS). Asociácia vysielateľov (ANRTS) sa počas svojej dvadsaťsedem ročnej existencie podieľala na vzniku a vývoji legislatívneho a regulačného rámca slovenského mediálneho prostredia, v čom chcú rádioví vysielatelia pokračovať. Asociáciu rádií Slovenska po ukončení vysielania Rádia Šport reprezentuje pätnásť súkromných rádií.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.