8. 4. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Hovorkyňa amerického prezidenta Donalda Trumpa Stephanie Grishamová v utorok odstúpila zo svojej funkcie. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že Grishamová nemala doteraz ani jeden tlačový brífing v Bielom dome.
Grishamová (43) sa podľa informácií Bieleho domu teraz stane hovorkyňou Trumpovej manželky Melanie. Tá to neskôr na Twitteri oficiálne potvrdila.
Grishamová, ktorá v minulosti pracovala pre prvú dámu USA ako šéfka oddelenia komunikácie, vo funkcii hovorkyne Bieleho domu vlani v júni nahradila Sarah Sandersovú. Kto ju na teraz tejto pozícii vystrieda, bude oznámené v nasledujúcich dňoch.
Okrem niekoľkých rozhovorov pre televíznu stanicu Fox News sa Grishamová na verejnosti objavovala len zriedka, napísala agentúra DPA. Výraznejšiu úlohu nezohrávala ani pri Trumpových každodenných brífingoch týkajúcich sa pandémie nového koronavírusu. Viackrát navyše zdôraznila, že prezident sa najlepšie vyjadrí sám za seba.



Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podal trestné oznámenie na obľúbeného tureckého televízneho moderátora Fatiha Portakala. Ten totiž kritizoval prezidentove kroky v súvislosti so súčasnou pandémiou koronavírusu, informovala v utorok agentúra DPA.
Turecký prezident obvinil moderátora hlavného spravodajského programu televízie Fox TV z urážky hlavy štátu, čo je trestný čin, za ktorý by mohol ísť Portakal do väzenia až na päť rokov. Portakal podľa Erdogana zverejnil "jasne nepravdivé a manipulatívne vyjadrenia o jeho osobe" na sociálnych médiách.
Portakal v pondelok na sociálnej sieti Twitter kritizoval zbierku iniciovanú Erdoganom, ktorej cieľom je pomôcť vyrovnať sa Turecku so šírením koronavírusovej pandémie. Erdogan totiž prirovnal túto akciu k nariadeniam z čias tureckej vojny o nezávislosť zo začiatku 20. rokov minulého storočia, ktorých výsledkom bolo skonfiškovanie určitého verejného a súkromného majetku.
"Zaujímalo by ma, či budú chcieť peniaze aj od tých, ktorí majú nejaké vklady alebo úspory... Bohužiaľ nemôžem povedať, že sa tak nestane," napísal Portakal na Twitteri.
Turecký bankový regulačný orgán BDDK preto podal na Portakala taktiež vlastnú sťažnosť za "poškodenie dobrého mena" bánk.
Portakal sa aj v minulosti stal terčom kritiky Erdogana za svoju kritiku jeho vládnutia. V roku 2018 turecký vysielací orgán RTUK pozastavil moderátorovu spravodajskú reláciu na tri dni krátko po tom, čo kritizoval tlak vlády na opozíciu.
Po neúspešnom pokuse o prevrat v roku 2016 boli v Turecku uväznení mnohí novinári a desiatky médií bolo zrušených. Erdogan sa po pokuse o prevrat týmto spôsobom pokúšal upevniť si postavenie a umlčať kritikov svojej vlády.



Šírenie dezinformácií v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu môže mať škodlivé účinky na zdravie a psychiku občanov EÚ a tiež na záujmy spotrebiteľov. V exkluzívnom rozhovore pre TASR to v utorok povedala podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.
Česká eurokomisárka uviedla, že svoju prácu pre exekutívu EÚ kombinuje výkonom povinností z budovy Európskej komisie a prácou z domu, podobne ako ostatní jej kolegovia.
EK podľa nej pozorne sleduje šírenie dezinformácií v spojitosti s chorobou COVID-19. "Dezinformácie a klamstvá tu boli vždy, žijeme vo voľnom priestore slobody slova, ale z pohľadu zdravotnej krízy dezinformácie môžu napáchať veľké škody," konštatovala Jourová.
Po internete kolujú rôzne škodlivé návody na prevenciu spojené s používaním alkoholu či odkazom, že si netreba umývať ruky. EK počet takýchto správ považuje za nebezpečný. Aj preto sa stretla so zástupcami spoločností ako Mozilla, Google, Microsoft, Twitter, YouTube či Facebook a snažila sa s nimi dohodnúť, aby sami aktívne vyhľadávali škodlivé informácie a tam, kde bude jasné, že sú nebezpečné pre zdravie, majú ich odstrániť. "Ale hlavne majú dávať na prvé a viditeľné miesto všetky autorizované informácie od Svetovej zdravotníckej organizácie a ministerstiev zdravotníctva, aby ľudia nemuseli hľadať pravdivé a garantované informácie," vysvetlila.
V dnešnej dobe neistoty má podľa Jourovej veľkú váhu istota, že sa dostávame k pravdivým informáciám. Iná dimenzia mýtov a dezinformácií, ktoré Brusel tiež vníma, je tá, že EÚ pri COVID-19 zlyhala a nič nerobí pre členské krajiny.
"Tiež nejde o nič nové, takéto dezinformačné tlaky tu vždy boli, aj zvonku, aj zvnútra, poukazujúce, že sa Únia rozpadá. To sa teraz zosilnilo a ak niekto píše, že EÚ nič nerobí, tak je to klamstvo a propaganda," odkázala Jourová.
Eurokomisia na to reaguje tak, že sa snaží naozaj informovať o tom, čo EÚ reálne robí, aby pomohla členským krajinám riešiť túto vážnu krízu. "Určite na to nebudeme reagovať nejakou protipropagandou," zdôraznila Jourová. Zároveň však pripustila, že je to "prácny postup", lebo pravda je "málo sexy" a pozitívne informácie ľudia nevnímajú tak intenzívne ako tie negatívne.
Šírenie nepravdivých informácií má dopad aj na ochranu spotrebiteľov, lebo počas tejto krízy a nových ochranných opatrení sa naše životy a všetko dianie preniesli do virtuálneho priestoru, "so všetkým dobrým aj so všetkým zlým".
Jourová pripomenula, že sa aj v tejto oblasti je dohoda s internetovými platformami, aby aktívne hľadali prípady, keď niekto zneužíva strach ľudí a ponúka im napríklad predražené produkty, ktoré nikomu a ničomu nepomôžu. To považuje za nemorálne až hyenistické správanie.
"Dá sa to klasifikovať ako podvod na spotrebiteľoch," povedala Jourová. Aj preto chce, aby internetové platformy takéto prípady hlásili spotrebiteľským organizáciám a naopak, aby organizácie na ochranu spotrebiteľov nahlasovali internetovým platformám, že ide o podvod. A potom môže zakročiť Európska komisia prijať konkrétne sankcie.



Copyright © TASR 2020

Milióny Francúzov sa aj napriek koronavírovej kríze a karanténe v popoludňajších a večerných hodinách smejú, až sa za brucho chytajú. Dôvodom sú početné reprízy filmov legendárneho komika Louisa de Funesa, ktorý im v čase karantény poskytuje veselý únik z každodenného života, píše AFP.
"Keď ide všetko z kopca, je tu ešte stále Louis," hovorí neznámy používateľ internetu stojaci za twitterovým účtom JustdeFunes.
Hovorí sa, že "keď sa pozeráte na jeden z jeho filmov, na všetky svoje problémy zabudnete minimálne na 90 minút. Môže sa to zdať hlúpe, ale toto dokáže len málo hercov," dodáva internetový vtipálek, ktorého na sociálnej sieti sleduje cez 22.000 užívateľov .
De Funes je bezpečným útočiskom, pretože "je isté, že s jeho filmy zasiahnete všetky typy publika: robotníkov, imigrantov, pravicu, ľavicu, extrémnej pravici, extrémnej ľavici a všetky generácie," myslí si novinár Bertrand Dicale, fanúšik komika a autor slovníka, ktorý je de Funesovi zasvätený.
Film Veľký flám, ktorý sa so 17 miliónmi návštevníkov stal vo francúzskych kinách kasovým trhákom, k televíznym obrazovkám v nedávnej popoludňajšej repríze prilákal päť miliónov divákov. Televízne stanice France 2 následne na program zaradila snímku Rabín Jakub a mieni vysielať aj filmy Pošetilosť mocných a Hibernatus.
Komerčné televízie M6 v snahe nezaostat rozvinie červený koberec pre najznámejšie de Funesovu postavu, sainttropezského žandára Ludovica Cruchota. Televízia Canal + na apríl sľubuje "maratón smiechu" prostredníctvom svojej digitálnej videotéky Cine + de Funes, ktorá ponúka francúzskym divákom okolo tridsiatky de Funésových filmov.
Programová skladba, ktorá len odráža dopyt v izolácii? Ale kdeže, dokladá francúzske múzeum venované kinematografii, La Cinematheque française. Parížska inštitúcie plánovala prvý aprílový deň otvoriť expozíciu venovanú komikovi, kvôli súčasnej situácii ju však zatiaľ odložila.
Napriek tomu je Louis de Funes "jednoznačne antidepresívum", domnieva sa Jean-Christophe Mikhailoff z múzea. "Jeho filmografia zodpovedá zlatej ére francúzskej histórie, takzvanej zlatej tridsiatke (1945-1975). Tieto roky sú spájaná so šťastným Francúzskom, vysokou zamestnanosťou, kedy sme mali dôveru v pokrok, veď de Funesove filmy sú plné futuristických vynálezov, ako lietajúce Citroen DS vo Fantomasovi, "vysvetľuje filmový nadšenec Mikhailoff.
Nadčasový úspech de Funesa možno pripísať jeho grimasám a mimike, vďaka ktorým sa v 60. a 70. rokoch aj napriek nepriazni filmových kritikov stal miláčikom publika. Hoci o ňom teraz renomovaná parížska inštitúcie chystá expozíciu a vlani sa návštevníkom otvorilo blízko Saint-Tropez celej komikovi zasvätené múzeum, získal iba jednu cenu César. Prestížne francúzske filmové ocenenie mu bolo udelené za celoživotné dielo v roku 1980, iba tri roky pred smrťou.
"Je mim, trochu ako francúzska obdoba Charlieho Chaplina," hovorí o hercovi Mikhailoff. "Vypnete zvuk a (na obrazovke) sa začnú diať veci," dodáva. Betranda Dicaleho fascinuje telo herca, ktorý "má neustále zaradenú najvyššiu rýchlosť" a na obrazovke niekedy tancuje.
"Je to dieťa v tele starčeka, čoho si deti hneď všimnú. Je jedným z nich," hovorí majiteľ účtu JustdeFunes.
De Funes vo svojich filmoch, či už ide o Ludovica Cruchota alebo Victora Piverta (žluva, ako ten vták!), Hrá vždy rovnakú postavu. Tá je zároveň popudlivá, zbabelá, egoistická, úslužní - a niekedy aj rasistická, ako je tomu napríklad v Rabinovi Jákobovi.
"Je to archetyp, ako Pulcinella, teda postava so zlými úmyslami, ktorej zlomyseľnosti vždy niekto urobí prietrž. (De Funes) predstavuje človeka, ktorému sa nedarí, čo nás dojíma," analyzuje hercove role Dicale.
Takáto univerzálnosť borí teórie o tom, že sa de Funes chová ako typický "žabožrút". "Každý z nás má v okolí nejakého Louise de Funesa alebo sa v ňom sám spoznáva," uzatvára Mikhailoff a pripomína veľký úspech hercových filmov aj za francúzskymi hranicami, od Nemecka cez krajiny bývalého Sovietskeho zväzu až po frankofónne africké štáty.


Český podnikateľ a miliardár Daniel Křetínský odmietol špekulácie, že chce s talianskou mediálnou skupinou Mediaset ovládnuť nemeckú spoločnosť ProSiebenSat.1 Media, v ktorej vlastní podiel. Uviedol to v rozhovore s agentúrou Reuters. Majiteľ jednej z najväčších energetických skupín v Európe diverzifikuje aktivity a vyhľadáva zaujímavé investície v maloobchode, v médiách a ďalších odboroch, hlavným záujmom však pre neho zostáva energetika, povedal Reuters.
"Energia zostane kľúčovým pilierom našich operácií a my preskúmame spôsoby, ako tam našu prítomnosť rozšíriť. Ohľadom našej schopnosti tak urobiť, sme ale menej optimistickí," uviedol Křetínský, ktorému bola diagnostikovaná choroba covid-19, a pretože je v karanténe, rozhovor poskytol prostredníctvom e-mailov.
Avšak práve ostrejšia konkurencie v energetike Křetínského podľa jeho slov pred niekoľkými rokmi prinútila rozšíriť jeho záujem o maloobchod. Väčšinový vlastník Energetického a priemyselného holdingu (EPH) preto získal väčšinový podiel v nemeckej obchodnej firmy Metro, ktorú sa vlani pokúsil neúspešne prevziať.
Podnikateľ, ktorý vlastní podiel v rade českých médií prostredníctvom koncernu Czech Media Invest (CMI) a prikúpil aj menšinový podiel v prestížnom francúzskom denníku Le Monde a v ďalších francúzskych periodikách, odmietol tvrdenie, že chce spolu s talianskym investorom ovládnuť nemeckú televíznu stanicu ProSieben. "Nekonáme v zhode s nimi," povedal Reuters Křetínský, ktorý vo firme vlastní desaťpercentný podiel. Dodal ale, že očakáva, že epidémia covid-19 nejakým spôsobom ovplyvní jeho retailové a mediálne investície.
"Keď majú ľudia strach, prispôsobia tomu svoje spotrebiteľské a ekonomické správanie, budeme svedkami rozsiahlych negatívnych dopadov a hlbokých štrukturálnych zmien," povedal Křetínský a dodal, že nesprávna interpretácia čísel o chorých a súvisiaca panika pracujú proti jeho podnikania.
Na otázku, či nebral na zreteľ prizvať ku svojim aktivitám ďalšieho investora, Křetínský uviedol, že áno, ale len pre menšinovú investíciu do jedného z dvoch pilierov EPH - EP Infrastructure (EPIF), do ktorého už zainvestovala austrálska banka Macquarie. "Je veľmi pravdepodobné, že rozhodnutie odložíme, pretože zvažujeme niektoré ďalšie kroky, ktoré túto transakciu nepodporujú," povedal bez toho uviedol ďalšie podrobnosti.
Křetínský je podľa minuloročného rebríčka časopisu Forbes piatym najbohatším Čechom s odhadovaným majetkom 66 miliárd korún. Aktuálny rebríček má Forbes zverejniť dnes.


2020 © ČTK Copyright


Komunikačná aplikácia WhatsApp, ktorú vlastní spoločnosť Facebook, zavedie nové prísne obmedzenie preposielania správ v snahe spomaliť šírenie falošných informácií. Opatrenie v utorok oznámili zástupcovia WhatsAppu. Ak používateľ dostane správu, ktorú preposlali viac ako päťkrát, po novom ju nebude môcť poslať ďalej do viacerých chatov ale len do jedného. V roku 2019 pritom WhatsApp zaviedol obmedzenie na preposielanie správ do maximálne piatich chatov naraz, pripomína britský denník The Guardian.
Opatrenie úplne nezabráni rozsiahlemu preposielaniu správ, keďže ich používateľ môže posielať koľkokrát chce. Celý proces však spomalí, čo by podľa WhatsAppu mohlo spomaliť aj šírenie najvirálnejších správ vrátane dezinformácií, ktoré sa napríklad týkajú nového koronavírusu. Na platforme sa napríklad šírila aj dezinformácia, že vírus súvisí so sieťou 5G, čo minulý týždeň vo Veľkej Británii viedlo k poničeniu viac ako 20 stožiarov s vysielačmi pre 5G siete.
Keďže WhatsApp používa šifrovanie, firma nemôže vidieť obsah správ na platforme, čo jej bráni použiť rovnaké stratégie ako napríklad Facebook alebo Twitter. Namiesto toho však zavádza všeobecné spomaľovanie posielania správ a poskytovanie informácií používateľom, ktoré by im mohli pomôcť zistiť, či je správa dôveryhodná. Do roku 2018 mohli používatelia preposielať správy až do 250 skupín naraz, vtedy to WhatsApp znížil na 20 a vlani na spomínaných päť. Podľa WhatsAppu tieto opatrenia spomalili preposielanie správ na celom svete o 25 percent.


Služba YouTube odstráni všetky videá týkajúce sa konšpiračnej teórie, podľa ktorej 5G siete súvisia so šírením nového koronavírusu. Správa prichádza po tom, ako sa na službe objavil živý prenos rozhovoru, v ktorom David Icke v pondelok obhajoval túto konšpiračnú teóriu a vyhlásil, že "existuje prepojenie medzi 5G a zdravotnou krízou".
"Ak sa 5G dostanú tam, kam ich chcú dostať, tak potom zanikne ľudský život, ako ho poznáme. Ľudia sa musia rozhodnúť," uviedol v reakcii na podpaľovanie stožiarov s vysielačmi pre 5G siete. Niekoľko ľudí v reakciách ihneď vyzývalo ostatných, aby naďalej podpaľovali vysielače.
Icke tiež povedal, že ak sa vedcom raz podarí vyrobiť vakcínu, bude obsahovať "nanotechnologické mikročipy", ktoré umožnia kontrolovať ľudí. Billa Gatesa, ktorý pomáha s financovaním výskumu spojeného s vakcínou, by mali podľa neho zatvoriť vo väzenia.
Rozhovor sledovalo naživo 65-tisíc ľudí. YouTube ho odstránil až po tom, ako sa skončil, pričom o ňom vedelo už počas live streamu. "Akýkoľvek obsah, ktorý spochybňuje existenciu prenosu COVID-19 tak, ako ho opísali Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) alebo miestne zdravotnícke úrady, je v rozpore s pravidlami YouTube," uviedla pre BBC hovorkyňa spoločnosti. "To platí aj pre konšpiračné teórie, podľa ktorých symptómy ochorenia zapríčiňujú 5G siete," dodala.
David Icke je známy britský šíriteľ konšpiračných teórií, ktorý tvrdí, že Zem ovláda tajné bratstvo. To podľa neho pochádza z inej dimenzie vesmíru a jeho členovia sa snažia udržiavať ľudstvo v strachu, pretože žijú z negatívnej energie. Podobne ako ďalší konšpirátori, aj Icke spochybňuje holokaust a blúzni o tom, že svet ovládajú reptiliáni a ilumináti. On sám vraj už v roku 1990 pochopil, že prišiel na Zem na to, aby cez neho k ľuďom hovorili vesmírne bytosti. O rok neskôr sa začal titulovať ako "Syn Božej hlavy".


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.