8. 4. 2020

RTVS NEWS. Investigatívne relácie nie sú jediné, ktoré verejnoprávna televízia pozastavila

RTVS NEWS
Investigatívne relácie nie sú jediné, ktoré verejnoprávna televízia pozastavila

Investigatívne relácie nie sú jediné, ktoré verejnoprávna Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) pozastavila. Prerušená bola akákoľvek interná výroba programov pre ochranu zdravia zamestnancov aj respondentov. Takto pre agentúru SITA reagovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková na kritiku parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Ten v utorok 7. apríla zaviazal generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka, aby prehodnotil vysielanie investigatívnych relácií. Podľa predsedu výboru Kristiána Čekovského (OĽaNO) je veľkým problémom, že verejnoprávna televízia zastavila výrobu občiansko-publicistickej relácie Občan za dverami a investigatívnej relácie Reportéri.
„Výrobu relácií Občan za dverami a Reportéri sme pozastavili rovnako ako výrobu iných programov RTVS a publicistických relácií. Všetci reportéri a publicisti z Reportérov a Občana za dverami však boli presmerovaní na denné spravodajstvo, alebo na pomoc pri spracovávaní tém vyplývajúcich z aktuálnej situácie a prispievajú aj do večerných mimoriadnych správ,“ uviedla Rusnáková.
K pozastaveniu výroby investigatívnych relácií podľa nej pristúpili, aby ochránili zdravie a životy nielen zamestnancov, ale aj respondentov. Napríklad relácia Občana za dverami je podľa RTVS na 99 percent zameraná na chorých, sociálne slabších či dôchodcov, preto reportáže nie je možné nakrúcať len v exteriéroch, ale vyrábajú sa hlavne v domácom prostredí. Rusnáková dodala, že okrem investigatívy pozastavili aj štúdiovú výrobu relácií Večera s Havranom, Tajomstvo mojej kuchyne, Zlaté časy, 5 proti 5 a ďalšie. Rušenie sa týkalo tiež publicistických relácií, výroby dabingu a postprodukcie pripravovaných nových častí jednotlivých programov. „Rozhodovať o zmene týchto opatrení sa bude na základe vývoja situácie v priebehu budúceho týždňa,“ dodala hovorkyňa verejnoprávnej televízie.
Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Čekovský sa v utorok vyjadril, že je veľkým problémom, že RTVS zastavila výrobu publicistických a investigatívnych relácií. „Množstvo občanov má problémy ekonomické, sociálne, zdravotné a potrebujú informácie, ako si poradiť. Práve na to je občianska publicistika,“ zdôraznil Čekovský. Podľa neho nie je dôvod výrobu týchto relácií pozastaviť. „Nedá sa akceptovať argument, že nie je možné vyrábať z dôvodu, aby sa zamedzilo kontaktu redaktora s respondentom,“ vyhlásil šéf mediálneho výboru.