24. 11. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Podnikatelia blízki maďarskej vláde zlikvidovali aj posledné zvyšky nezávislosti najväčšieho spravodajského portálu Index.hu. Napísalo to v pondelok večer internetové vydanie ľavicového denníka Népszava, ktoré tak reagovalo na odkúpenie tohto portálu mediálnym konglomerátom Indamedia Network Zrt, ktoré je pod vplyvom vládnych kruhov.
Konglomerát zdôvodnil odkúpenie akcií Indexu ekonomickými faktormi, avšak podľa informácií Népszavy v transakcii zohrala úlohu aj nespokojnosť Fideszu s novým smerovaním portálu v uplynulých mesiacoch - a to aj napriek tomu, že Index.hu sa občas snažil vyhovieť aj vládnej strane.
Obavy z ďalšieho vývoja situácie okolo Index.hu, v ktorom v júli podali viacerí novinári výpovede pre obavy zo straty nezávislosti tohto média, vyjadrila vtedy aj podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Maďarský úrad vlády pre server Politico.eu v tejto súvislosti uviedol, že k záležitostiam týkajúcim sa mediálneho trhu sa nebude vyjadrovať.
V uplynulých mesiacoch fungoval Index.hu s úplne novým personálnym obsadením. Od augusta síce podľa Népszavy vyšlo niekoľko článkov v prospech Fideszu, avšak viaceré kritické mediálne výstupy voči vládnej strane sa Fideszu nepáčili.



Bývalá kandidátka prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlana Cichanovská sa dostala do rebríčka stovky najvplyvnejších žien roka 2020, ktorý zostavila britská spravodajská stanica BBC. Cichanovskú zaradili do rebríčka v kategórii Líderstvo.
Tento rok BBC vyzdvihuje ženy, ktoré stáli na čele zmien a realizujú ich aj v týchto nepokojných časoch. Rebríček je rozdelený do štyroch kategórií: Poznanie, Líderstvo, Kreativita a Identita.
Na zozname BBC je aj fínska premiérka Sanna Marinová, ktorá stojí na čele vlády pozostávajúcej zo štyroch politických strán vedených ženami.
V kategórii Kreativita sa na zozname ocitla hollywoodska herečka malajzijského pôvodu Michelle Yeohová, hviezda nových akčných filmov zo štúdií Avatar a Marvel, či beninská speváčka Angélique Kidjo označovaná za "prvú africkú divu".
V kategórii Poznanie je medzi ocenenými britská vedkyňa Sarah Gilbertová, ktorá vedie výskum vakcíny proti koronavírusu nového typu na Oxfordskej univerzite.
Pokiaľ ide o kategóriu Identita, BBC vyzdvihla napr. aj úsilie americkej aktivistky Opal Tometiovej, ktorá je jednou z troch žien z tímu spoluzakladateľov hnutia Black Lives Matter.
V rebríčku sú aj mnohé aktivistky bojujúce za práva žien, prenasledovaných menšín, telesne postihnutých či za zdravé životné prostredie alebo proti korupcii či snažiace sa presadiť dobrú správu vecí verejných.
Prvá kolónka v stočlennom zozname zostala bez uvedenia mena - BBC takto ocenila "nespočetné množstvo žien na celom svete", ktoré tento rok obetavo prichádzali na pomoc iným, a na pamiatku tých, "ktoré prišli o život a zároveň priniesli zmenu".
Zoznam 100 najvplyvnejších žien vznikol aj na základe tipov od redaktorov z jednotlivých jazykových sekcií spravodajskej stanice BBC.
Hľadali sa kandidátky, ktorí sa dostali na titulné stránky novín alebo za posledných 12 mesiacov ovplyvnili dôležité udalosti v tej-ktorej krajine či regióne. Pátralo sa aj po ženách, ktorých osud môže byť inšpiráciou pre iných. Tímy BBC našli aj ženy, ktoré dosiahli niečo významné alebo svojím konaním ovplyvnili svoje spoločnosti spôsobom, ktorý ani nemusel nevyhnutne priniesť niečo nové.
Konečný zoznam sa potom zúžil tak, aby bol v súlade s tohtoročným mottom - Ženy, ktoré stáli na čele zmien. Svoju rolu pri výbere zohralo potom aj regionálne zastúpenie a pravidlo nestrannosti.
 
 

Zavraždenému saudskoarabskému novinárovi Džamálovi Chášukdžímu sa pred smrťou vyhrážal bývalý blízky spolupracovník korunného princa Saudskej Arábie Muhammada bin Salmána. Tureckému súdu to povedal v utorok Chášukdžího priateľ a egyptský disident Ajmán Núr, informujú agentúry AFP a DPA.
Súd v tureckom Istanbule súdi v neprítomnosti 26 osôb podozrivých z brutálnej vraždy saudskoarabského novinára. Prvé pojednávanie sa uskutočnilo 3. júla a druhé v utorok, keď bol proces odročený na marec 2021.
Egypťan Núr v utorok pred súdom uviedol, že novinár sa cítil byť ohrozený Saúdom Kahtáním - bývalým poradcom saudskoarabského korunného princa. Podľa Núra sa mu s tým Chášukdží zdôveril.
"Chášukdží sa tiež zmienil o telefonáte v čase, keď žil vo Washingtone. V ňom mu Kahtání povedal, že "pozná jeho deti a vie, kde bývajú," napísala na Twitteri Rebecca Vincentová z organizácie Reportéri bez hraníc (RSF), ktorá sa pojednávania osobne zúčastnila.
Núr tiež tvrdí, že Chášukdží sa cítil byť Kahtáním ohrozovaný už od roku 2016.
Medzi osobami, ktoré boli v neprítomnosti postavené pred turecký súd, je okrem Kahtáního aj bývalý zástupca šéfa saudskoarabských tajných služieb Ahmad Asírí. Obaja podľa prokuratúry viedli operáciu s cieľom zavraždiť Chášukdžího.
Súdny proces v Istanbule prebieha nezávisle od saudskoarabského. Ten 7. septembra zrušil päť rozsudkov smrti nad osobami podozrivými zo zapojenia do vraždy Chášukdžího a vyniesol konečný verdikt, na základe ktorého päť osôb dostalo 20-ročný trest väzenia, jedna osoba dostala desaťročný trest väzenia a dve sedemročný trest. Rozsudky smrti zrušil súd na základe oficiálneho odpustenia zo strany rodiny zavraždeného novinára.
Chášukdžího vražda, ku ktorej došlo 2. októbra 2018 v budove saudskoarabského konzulátu v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na sobáš, vyvolala pobúrenie po celom svete a veľmi poškodila povesť vplyvného saudskoarabského korunného princa Salmána.