28. 11. 2020

Dvojka predstaví mladých virtuózov krajín V4 a Srbska

Dvojka predstaví mladých virtuózov
 krajín V4 a Srbska

V predvianočnom čase prinesie Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) na Dvojke program Virtuózi V4+. Od soboty (28. 11.) ponúkne divákom príležitosť spoznať mladých hudobníkov a spevákov krajín Vyšehradskej štvorky a Srbska. TASR o tom informoval PR manažér Stanislav Čačko.
"Virtuózi V4+ je talentová súťaž mladých hudobníkov a spevákov z krajín Vyšehradskej štvorky a Srbska, ktorí svojou brilantnou interpretáciou získali nejeden obdiv," priblížil súťaž umelcov, ktorí vynikajú hrou na klasickom nástroji alebo sú vynikajúcimi klasickými spevákmi. Víťaz bude mať možnosť vystúpiť v najslávnejších koncertných sálach sveta a získať štipendium v jednej z najprestížnejších hudobných inštitúcií.
Súťaž sa začína v sobotu o 20.35 h prvým semifinálovým kolom. "Nasledovať budú ďalšie dve semifinálové kolá a napokon, 19. decembra, finále. Programom budú komentárom sprevádzať Juraj Čurný a dirigent a klavirista Peter Valentovič, ktorý bol aj zástupcom Slovenska v porote," priblížil Čačko formát, ktorého cieľom je predstaviť krásu klasickej hudby čo najširšiemu publiku.
Zo Slovenska sa do súťažnej show Virtuózi V4+ prebojovali štyria súťažiaci - speváčky Vanesa Čierna a Alžbeta Reháková, Ajna Marosz, ktorá hrá na zobcovej flaute, a huslista Teo Gertler. Dokument o nich a ich ceste do súťaže si diváci budú môcť pozrieť o 20.10 h pred prvým semifinálovým kolom. V ňom sa predstavia Teo Gertler a Anna Marosz, predsedom poroty bude Gabriel Prokofiev, vnuk hudobného skladateľa Sergeja Prokofieva.
"Na Alžbetu Rehákovú a Vanesu Čiernu sa môžeme tešiť v druhom semifinálovom kole, kde predsedom poroty bude ruský huslista a dirigent Maxim Vengerov," dodal Čačko. Ďalej avizuje, že po druhom semifinálovom kole budú nasledovať workshopy pre mladých finalistov. Súťaž sa skončí 19. decembra veľkým finále o 20.10 h na Dvojke.