23. 3. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS





V Mjanmarsku prepustili novinára pracujúceho pre mjanmarské vysielanie britskej spravodajskej stanice BBC News, ktorého zadržali pred niekoľkými dňami. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie BBC.
Barmský reportér BBC News Aun Súra (v anglickom znení Aung Thura) bol v piatok odvedený neznámymi mužmi pri výkone svojej práce pred budovou súdu v hlavnom meste Nepjito.
Spravodajská stanica na svojej webovej stránke zverejnila informáciu o jeho prepustení bez poskytnutia ďalších podrobností.
V Mjanmarsku medzitým naďalej pokračujú demonštrácie, ktorých účastníci žiadajú návrat zvolenej vlády. Desiatky ľudí vrátane učiteľov v pondelok pochodovali ulicami mjanmarského druhého najväčšieho mesta Mandalaj. Niektorí z nich držali transparenty vyzývajúce na intervenciu OSN.
Mjanmarsko (bývalá Barma) je v chaose od 1. februára, keď armáda zosadila faktickú líderku krajiny Aun Schan Su Ťij a spustila tým masové protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a vyvolávaním strachu.
Od februárového vojenského prevratu zahynulo podľa správ Združenia pre pomoc politickým väzňom (AAPP) už 250 ľudí a zadržaných bolo viac ako 2500 osôb.

 

Copyright © TASR 2021

 




Bývalý americký prezident Donald Trump sa podľa jeho poradcu čoskoro vráti na sociálne médiá s jeho vlastnou platformou. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Trumpov poradca Jason Miller sa pre Fox News vyjadril, že exprezident by sa na sociálne médiá mohol vrátiť do dvoch, troch mesiacov. Jeho platforma bude podľa jeho slov veľmi populárna a „úplne predefinuje hru“. Bližšie podrobnosti Miller na margo platformy neposkytol, povedal len, že „každý bude čakať a pozerať sa na to, čo presne prezident Trump robí“ a priláka „desiatky miliónov ľudí“.
V tejto súvislosti mal Trump vo svojom rezorte Mar-a-Lago na Floride niekoľko stretnutí s rôznymi tímami. Miller uviedol, že bývalému prezidentovi sa ozvalo viacero spoločností.
Trumpa zablokovali na viacerých platformách sociálnych médií, vrátane Twitteru a Facebooku, po januárových nepokojoch vo Washingtone. Nepokoje, pri ktorých jeho podporovatelia vtrhli do Kapitolu Spojených štátov, zanechali päť mŕtvych. Twitter bol pritom jeden z hlavných komunikačných nástrojov bývalého prezidenta, ktorý mal na ňom takmer 90 miliónov sledovateľov. Spoločnosť trvalé zablokovanie odôvodnila rizikom ďalšieho podnecovania násilia.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.