21. 3. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Mjanmarský novinár pracujúci pre mjanmarské vysielanie britskej spravodajskej stanice BBC v piatok zmizol a je "nezvestný". Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
Podľa nej z najväčšieho mesta krajiny Rangún ušlo po vojenskom prevrate už mnoho civilistov, pretože junta krvavo potláča odpor.
Mjanmarsko (bývalá Barma) je v stave zmätku od 1. februára, keď armáda zosadila faktickú líderku krajiny Aun Schan Su Ťij a spustila tým masové protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a vyvolávaním strachu.
Junta tiež tvrdo zasahuje proti novinárskej obci: napríklad zrušila povolenie na výkon práce piatim nezávislým miestnym staniciam, podniká razie v redakciách a zatýka žurnalistov informujúcich o protestoch či iných témach.
BBC na oficiálnom účte na Twitteri zverejnila oznámenie o "nezvestnosti" novinára Aun Thuju. "Máme veľké obavy o barmského reportéra stanice BBC News Aun Thuju, ktorého odviedli neznámi muži," uviedla stanica.
Podľa BBC zmizol okolo poludnia. Stanica dodala, že robí všetko, čo je v jej silách, aby ho lokalizovala.
"Vyzývame úrady, aby ho pomohli lokalizovať a tiež potvrdiť, že je v poriadku," uvádza sa vo vyhlásení.
Miestne médium Mizzima takisto hlásilo, že zmizol jeden z jeho reportérov, Than Tchike Aun. "Zatkli" ho v piatok v hlavnom meste Nepjito, ako sa píše na oficiálnej stránke média na Facebooku.
Obaja novinári boli spolu, keď ich odviedli.
Od prevratu už zatkli v krajine vyše 30 novinárov, uvádza monitorovacia organizácia Združenie pomoci pre politických väzňov.
Medzi zadržiavanými je aj Thein Zo, fotoreportér svetovej tlačovej agentúry Associated Press (AP), ktorého obvinili z "vyvolávania strachu, šírenia nepravdivých správ alebo priameho či nepriameho agitovania vládneho zamestnanca".




Bývalého šéfa kancelárie maltského expremiéra Josepha Muscata v sobotu zatkli a obvinili z korupcie, prania peňazí, falšovania a ďalších trestných činov. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.
Keith Schembri čelí vyšetrovaniu po tvrdeniach, že prijal úplatky za predaj maltských pasov bohatým cudzincom a podplatil riaditeľa firmy, ktorej predal tlačiarenský stroj za milióny eur. Podľa vyjadrenia prokuratúry pre súd tiež údajne falšoval dokumenty a poskytol krivé svedectvo.
Schembri bol vedúcim kancelárie predsedu vlády v rokoch 2013 až 2019. Do škandálu sa dostal v roku 2016, keď uniknuté tzv. Panamské dokumenty odhalili, že po nástupe Muscatovej vlády vytvoril offshorovú spoločnosť.
Schembriho panamskú firmu odhalila ako prvá zavraždená novinárka Daphne Caruanová Galiziová, ktorá sa v čase svojej smrti pri bombovom útoku v roku 2017 zaoberala uniknutými dokumentmi.
Z postu šéfa premiérovej kancelárie Schembri odstúpil v decembri 2019, keď ho zadržali v súvislosti s vraždou Caruanovej Galiziovej. Neskôr ho prepustili bez vznesenia obvinení. Muscat rezignoval o niekoľko týždňov neskôr počas protestov proti korupcii a svojmu postupu v prípade vyšetrovania vraždy novinárky.
Maltský súd v sobotu obžaloval celkovo 11 osôb vrátane Schembriho otca, obchodného partnera, účtovníkov, finančných poradcov a finančného kontrolóra. Všetci svoju vinu popreli. Obvinenia boli podľa polície vznesené tiež voči 20 firmám.
Sudca zároveň zamietol Schembriho žiadosť o kauciu a zmrazil jeho majetok.

Copyright © TASR 2021






V Pakistane zavraždil neznámy strelec tamojšieho novinára, ktorý bol práve u holiča. Prípad sa stal vo štvrtok v meste Sukkur v južnej provincii Sindh. Dnes o tom informoval šéf miestnej polície.
Prezradil, že 31-ročný Ajay Lalwani skonal v nemocnici po tom, ako utrpel niekoľko strelných zranení.
Muž pracoval pre televíziu aj noviny, no zatiaľ nie je známe, či jeho smrť súvisí s prácou. "V súčasnosti preverujeme všetky možnosti. Zbierame dôkazy z miesta činu a zaznamenávame výpovede svedkov," dodal policajt. Podľa svedkov strieľal len jeden muž, no polícia si myslí, že sa na prípade mohlo podieľať aj viac ľudí.
Výbor na ochranu novinárov odsúdil útok a požaduje, aby páchateľa postavili pred súd. Zástupca organizácie Steven Butler vyhlásil, že prípad by mali vyšetrovať muži zákona, ktorí majú dôveru verejnosti, keďže v meste už dlhšie pretrváva napätie medzi políciou a novinármi.
 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.