26. 3. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Bieloruské bezpečnostné zložky vo štvrtok zadržali ďalších najmenej 45 osôb. Stalo sa tak v rámci cielených operácií policajných zložiek. Medzi zadržanými sú najmä novinári kritickí k súčasnému bieloruskému režimu, ale aj príslušníci poľskej menšiny.
Bieloruská opozícia si vo štvrtok pripomína Deň slobody na počesť výročia vyhlásenia Bieloruskej ľudovej republiky, ktorá existovala od marca 1918 len necelý rok.
Ako informoval spravodajský portál TUT.by, v meste Hrodna polícia vo štvrtok urobila prehliadku v miestnej poľskej škole, ako aj v budove Zväzu Poliakov, kde policajti zhabali výtlačky novín poľskej komunity Głos znad Niemna a Magazyn Polski, počítače i ďalšie vybavenie.
Podľa TUT.by Poľsko medzičasom oznámilo, že Litve a Lotyšsku navrhlo uvalenie spoločných hospodárskych sankcií proti Bielorusku v dôsledku udalostí okolo Zväzu Poliakov v Bielorusku.
Jeho predsedníčku Andželiku Borysovú totiž v utorok v Hrodne zadržali a v stredu odsúdili na 15 dní väzenia za zorganizovanie nepovoleného zhromaždenia. Zväz Poliakov v Bielorusku jej zadržanie a odsúdenie označil za "zastrašovanie celej poľskej menšiny v Bielorusku".
TUT.by vo svojom spravodajstve dodal, že na mnohých miestach v Minsku bolo počas dňa badať koncentráciu príslušníkov policajných zložiek - uniformovaných i v civile. Mnohé ulice smerujúce do centra boli prehradené. V uliciach bola odstavená vojenská technika i policajné autobusy a vozidlá na prevoz zadržaných.
Napriek tomuto zastrašovaniu a perzekúciám odporcovia režimu Alexandra Lukašenka pokračovali aj v nenásilných a individuálnych formách protestu: vyvesili na svoje okná, fasády domov, stromy či ploty bielo-červeno-biele vlajky, vypustili biele a červené balóny alebo stáli v uliciach držiac v rukách historický štátny znak Pahoňa (Prenasledovanie), na ktorom je zobrazený rytier v brnení, s vytaseným mečom na cválajúcom koni.
Podľa videozáznamov z viacerých bieloruských miest mali tieto protesty podporu verejnosti, napr. vodiči na znak súhlasu trúbili klaksónmi alebo blikali svetlami svojich áut.



Copyright © TASR 2021


ČT3 bude vysílat do konce října - Parabola.cz
Česká televízia (ČT) predĺži vysielanie kanálu CT3 pre seniorov najmenej do konca tohto roka. Schválila to Rada Českej televízie. Program vznikol vlani na konci marca ako pomoc seniorom, ktorí po nástupe pandémie zostávali mnohokrát sami izolovaní doma. Tento týždeň skončila ročná lehota, kedy mohol fungovať v pilotnom režime a bolo ho nutné previesť do riadneho vysielania medzi tzv. Významné služby ČT.
Fungovanie kanála si tento rok vyžiada 80 až 95 miliónov korún. Podľa generálneho riaditeľa Petra Dvořáka pokryje prvý polrok prevádzky CT3 z tohtoročného rozpočtu a druhý polrok z úspor. "O ďalšom fungovaní kanála chceme viesť debatu s radou pri pri prerokúvaní dlhodobých plánov a pri diskusii o rozpočte ČT na budúci rok," uviedol Dvořák.
Na konci minulého marca, kedy bolo vysielanie začalo, dosahoval program u diváckej skupine 15+ priemerného podielu na sledovanosti cez sedem percent au najstarších divákov dokonca cez desať percent. V druhej polovici roka to potom bolo okolo dvoch až 2,4 percenta. U seniorov nad 65 rokov to potom bola tri až štyri percentá.
Vlani na jeseň v súvislosti s druhou vlnou šírenia vírusu Slovenská televízia vysielanie predĺžila najmenej do tohtoročnej jari a tiež rozšírila vysielanie tak, že končia až o 22:00 hodín. CT3 využíva relácie z archívu ČT doplnené o aktuálne spravodajstvo.
Obľubu programu CT3 potvrdzuje aj divácka spokojnosť, ktorá dosiahla za rok 2020 nadpriemerné hodnoty 8,8, čo bola spolu s ČT art najvyššia známka spokojnosti s vysielaním niektorého z programov na českom televíznom trhu, uviedla ďalej ČT.
Medzi najsledovanejšie relácie patril vlani seriál Nemocnica na okraji mesta s podielom na sledovanosti okolo 11 percent a Rozpaky kuchára Svätopluka. Úspešné boli tiež zábavné a hudobné relácie vrátane 69 repríz relácii Televarieté.


Copyright © ČTK 2021




Cineworld Raising New Liquidity as Losses for 2020 Revealed - Variety
Britská spoločnosť Cineworld, ktorá je prevádzkováteľom siete kín, za minulý rok vykázala väčšiu stratu, ako sa očakávalo, a to v sume tesne nad úrovňou 3 miliardy dolárov. Firma, ktorá tento týždeň ohlásila plány na opätovné otvorenie kín na svojich hlavných trhoch, čiže v USA a v Spojenom kráľovstve, uviedla, že má pripravenú hotovosť pre tento rok, hoci pretrváva podstatná neistota. Informuje o tom portál news.sky.com.
Tržby siete kín v roku 2020 klesli na 852 miliónov dolárov z úrovne viac ako 4 miliardy dolárov v roku 2019. „Pre nás všetkých po celom svete to bol neuveriteľne náročný rok," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Cineworld Mooky Greidinger. „Ochorenie COVID-19 vytvorilo obrovský stres a neistotu v podnikaní aj v našich osobných životoch," konštatoval. „Cineworld vstupuje do roku 2021 s dôverou, prinajmenšom čo sa týka zámeru znovu otvoriť naše kiná so začiatkom 2. apríla v USA," dodal. Kiná vo veľkej Británii plánuje firma otvoriť v máji. Svoje kiná v Británii a USA spoločnosť Cineworld zavrela
v októbri.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané