25. 3. 2021

Zomrel Bernard Tavernier

Zomrel Bernard Tavernier


Vo veku 79 rokov zomrel vo štvrtok v meste Sainte-Maxime v departemente Var francúzsky filmový režisér, producent, spisovateľ a scenárista Bernard Tavernier. Informoval o tom spravodajský portál France Info.
Za svoju tvorbu získal mnoho ocenení: Zlatého medveďa a ďalšie ceny z festivalu v Berlíne, štyri francúzske ceny Cézar, tri ceny za réžiu od Francúzskeho syndikátu filmových kritikov, cenu za réžiu z festivalu v Cannes, Zlatého leva v Benátkach za celoživotné dielo a mnoho ďalších.
Rád písal filmové kritiky a svoje spisovateľské ambície pretavil do scenárov pre svoje filmy. V 90. rokoch napísal aj niekoľko kníh o americkej kinematografii a venoval sa aj dejinám francúzskeho filmu.
Tavernier pochádzal z Lyonu a vyštudoval právo. Už ako mladý rád písal filmové kritiky. Vo filmovej branži začínal ako asistent režiséra Jeana-Pierra Melvilla, významného tvorcu tzv. francúzskej drsnej školy. Písal však aj filmové scenáre a v polovici 60. rokov režíroval aj niekoľko epizód televíznych seriálov.
Filmovým debutom Bertranda Taverniera bola dráma Hodinár od sv. Pavla (1974), ktorá vznikla podľa novely spisovateľa Georgea Simenona. Tento debut mal mimoriadny ohlas a získal niekoľko ocenení, napríklad Strieborného medveďa na filmovom festivale v Berlíne.
Za ďalší film - historický príbeh Slávnosť sa môže začať (1975) - získal prestížnu cenu Cézar za réžiu a bol ocenený aj Francúzskym syndikátom filmových kritikov. Ďalšieho Cézara dostal tento film za adaptovaný scenár.
Do medzinárodného povedomia sa Tavernier zapísal svojím tretím filmom - drámou Sudca a vrah (1976) natočenou podľa skutočného príbehu o psychicky narušenom vrahovi.
Nasledovali aj ďalšie celosvetovo úspešné filmy, ako Smrť v priamom prenose (1980), v ktorom hlavnú postavu stvárnila Romy Schneiderová, ocenená za tento svoj herecký výkon v Barcelone cenou Sant Jordi Award.
Veľmi blízky si Tavernier bol s hercom Philippom Noiretom, ktorý hral vo filme Coup de torchon. Šlo o prvý a posledný Tavernierov film nominovaný na americkú filmovú cenu Oscar v kategórii najlepší neanglicky hovoriaci film.
Tavernier nakrúcal eklektické filmy so zameraním na dramatickú komédiu (Nedeľa na vidieku, Daddy Nostalgie), historické snímky (Princezná z Montpensier) a spracoval aj vojnovú tematiku (Kapitán Conan). V roku 2009 nakrútil aj svoj prvý čisto americký film, drámu Pochované hriechy v hlavnej úlohe s Tommym Leeom Jonesom.



Zdroj: TASR