7. 4. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Ferghana news agency files complaint against site blocking in Russia | RSF
Ruské úrady budú spomaľovať sociálnu sieť Twitter minimálne do polovice mája. Zatiaľ ju však nezablokujú, keďže začala rýchlejšie reagovať na žiadosti o odstránenie zakázaného obsahu. Oznámila to v pondelok ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).
Obmedzovanie prenosovej rýchlosti dát pre Twitter ohlásilo Rusko 10. marca. V piatok 2. apríla moskovský súd udelil tejto americkej spoločnosti pokutu vo výške (v prepočte) takmer 100.000 eur za to, že zo svojej platformy neodstránila výzvy na účasť na protestoch zvolaných stúpencami opozičného lídra Alexeja Navaľného.
Roskomnadzor obmedzovanie rýchlosti zdôvodnil aj neplnením požiadaviek na vymazanie nevhodného obsahu súvisiaceho s detskou pornografiou, užívaním drog a nabádaním maloletých na spáchanie samovraždy. Twitter zdôrazňuje, že v týchto otázkach uplatňuje politiku nulovej tolerancie. Zároveň vyslovil znepokojenie nad snahami ruských úradov obmedzovať verejnú diskusiu na internete.
V pondelkovom vyhlásení Roskomnadzor uviedol, že bude spomaľovať Twitter najmenej do 15. mája. Zároveň však poskytol tejto spoločnosti viac času na úplné odstránenie obsahu, ktorý je v Rusku nelegálny.

Copyright © TASR 2021




PAUL SIMON * Pesničkár na moste cudzincov | Populár.sk 

Sedemdesiatdeväťročný americký pesničkár Paul Simon predal práva na kompletný katalóg svojich piesní, ktoré napísal za svoju šesťdesiatročnou kariéru, hudobnému koncernu Sony Music. Vydavateľstvo o tom informovalo tento týždeň v New Yorku.

Predaný katalóg obsahuje Simonovej piesne z obdobia sólovej kariéry iz doby, kedy bol súčasťou dua Simon & Garfunkel, spolu s Artom Garfunkelom (79). Nechýba v ňom teda hity ako The Sound of Silence, Bridge Over Troubled Water alebo Mrs. Robinson.
Hodnotu katalógu spoločnosť Sony Music nekonkretizovala. Simon vo svojom komentári k obchodu vyjadril radosť nad tým, že jeho piesne bude v nasledujúcich desaťročiach spravovať Sony Music.
Z hudobných vydavateľských práv sa najmä v čase streamovacích služieb stal veľmi cenný tovar. V čase koronavirovej pandémie navyše nadobudli na význame ako zdroj príjmov pre hudobníkov, ktorí nemôžu koncertovať. V decembri predal katalóg svojich piesní aj priekopník folkrocku a nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Bob Dylan. Teraz sú autorské práva k songom majetkom spoločnosti Universal Music.


MTVA – Wikipedie

Maďarsko obmedzilo možnosti miestnych médií informovať o očkovaní proti covidu-19. Do nemocníc a očkovacích centier môžu prísť natáčať, fotiť alebo robiť reportáže iba novinári maďarskej štátnej mediálnej skupiny MTVA. Svoje materiály ale potom musia bezplatne ponúknuť ostatným médiám. Napísala o tom agentúra DPA.
O obmedzení pre médiá sa verejnosť dozvedela vďaka internému listu zdravotníckych úradov, ktorý na facebooku zverejnila opozičná politička Krisztina Baranyiová. Podľa listu je dôvodom obmedzenia to, aby žurnalisti nerušili zdravotníkov v ich činnosti.
Platnosť nového pravidla vyskúšal v nedeľu na vlastnej koži novinár z mesta Nagykanizsa na juhozápade Maďarska, ktorý sa chcel odfotiť pri tom, ako ho očkovali. S odkazom na nariadenie to ale nesmel urobiť, uviedol spravodajský portál index.hu.
Do mediálnej skupiny MTVA patrí štátna televízia, agentúra MTI aj rozhlas. Vláda Viktora Orbána sa snaží posilniť vplyv aj v ďalších médiách, čo kritizuje aj Európska komisia, podľa ktorej je pluralita médií podstatným prvkom demokracie. S odkazom na obmedzovanie slobody médií vlani oznámila svoj návrat do Maďarska rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL) a tento rok aj nemecká verejnoprávna spoločnosť pre vysielanie do zahraničia Deutsche Welle (DW).


Copyright © ČTK 2021