9. 4. 2021

Patria postupne zvyšuje podiel vysielania v rómskom jazyku

Patria postupne zvyšuje podiel 

vysielania v rómskom jazyku



Redakcia národnostného vysielania Rádia Patria, štúdio RTVS Košice, rozšírila podiel spravodajského vysielania v rómskom jazyku. Po novom sú súčasťou národnostného rozhlasového vysielania spravodajské celky, relácia pre mladých či relácia zameraná na Rómov a ich účasť na historických procesoch 20. a 21. storočia. TASR o tom informoval PR manažér Stanislav Čačko.
Dvadsaťminútový spravodajsko-publicistický formát Rómske slovo sa po novom stal počas pracovného týždňa denným formátom. "Už od začiatku roka sa v ňom výrazne zvýšil aj podiel rómskeho jazyka. Do vysielania zaraďuje Rádio Patria celé spravodajské bloky v rómskom jazyku," dodal Čačko. K zmenám došlo aj v obsahu vysielania. "Výraznejší priestor dostávajú samosprávy a témy účasti Rómov na dianí v obciach a mestách či aktuálnej situácii pri riešení pandémie. Realizujeme aj systematickú informačnú kampaň na podporu očkovania a dodržiavania pandemických opatrení. Od začiatku roka v rómskom vysielaní dostáva veľký priestor aj téma sčítania obyvateľstva," poznamenal.
Mladú generáciu sa pokúša redakcia vo vysielaní osloviť samostatnou spravodajsko-publicistikou reláciou Rómske slovo pre mladých, zameranou napríklad na podporu vzdelávania.
Od roku 2018 došlo vo vysielaní aj k výraznému nárastu publicistiky v rómskom jazyku. Pribudli relácie zamerané na rómsku literatúru, digitalizáciu rómskej kultúry, obraz Rómov vo filmoch, komiksoch. Redakcia pripravuje tiež dramatizácie diel rómskych autorov v rómskom jazyku.
Podiel obsahu rómskeho vysielania sa podľa redakcie národnostného vysielania postupne zvyšuje. V roku 2014 vyrobila v premiére celkom 70 hodín programu ročne, v roku 2020 to bolo už 126 hodín. Redakcia zároveň pripomína, že v piatok uplynulo 30 rokov od prijatia dokumentu Zásady vládnej politiky k Rómom (uznesenie vlády SR 153/1991), ktorým boli Rómovia na Slovensku uznaní ako národnosť: "Na základe tohto uznesenia vtedajší Slovenský rozhlas spustil od decembra 1992 samostatné dvojjazyčné slovensko-rómske vysielanie."

Zdroj: TASR