14. 7. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



Discovery HD - program TV stanice na dnes, zajtra, 14 dní dopredu |  Telkáč.sk




Americká mediálna spoločnosť Discovery sa chce brániť proti návrhu zákona o médiách v Poľsku. Informovala o tom v noci na utorok agentúra Reuters. Pod americký koncern patrí najsledovanejšia poľská spravodajská televízia TVN24. Tá by mohla po prijatí zákona prísť o licenciu.
Vedenie americkej mediálnej spoločnosti vo vyhlásení upozornilo, že svoje investície v Poľsku bude pred poľskými regulačnými úradmi dôsledne brániť. "Discovery je na stanicu TVN hrdá a je hlboko odhodlaná podporovať jej pozíciu poprednej poľskej nezávislej televíznej stanice," uviedla spoločnosť vo vyhlásení zverejnenom na internetových stránkach TVN24, z ktorého citoval Reuters.
Návrh zmeny mediálneho zákona z dielne vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) má znemožniť, aby boli poľské médiá vlastnené subjektami, ktoré sídlia mimo Európskej únie. Podľa Varšavy to má zamedziť šíreniu ruského vplyvu. Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil, že Poľsko "musí mať nástroj, ktorým môže zabrániť prevzatiu mediálnych podnikov zvonka". Podľa opozície má však novela "zlikvidovať" televíziu TVN, ktorá je kritická voči vláde.


Boldizsar Nagy (@Nagyboldi100) | Twitter


Redaktor knihy pre deti "Krajina rozprávok patrí každému" Boldizsár Nagy opúšťa svoju vlasť. Jeho kniha, v maďarčine Meseország mindenkié, vyvolala v Maďarsku rozruch pre obsah o tolerovaní homosexuality. Následne bol prijatý vládny návrh zákona o ochrane detí pred pedofíliou a homosexuálnou propagandou.
Informoval o tom v utorok spravodajský server 24.hu s odvolaním sa na Nagyov rozhovor pre agentúru Reuters.
Nagy uviedol, že po vydaní knihy sa mu vyhrážali smrťou. Dodal, že so svojím partnerom odchádza v prvom rade z politických dôvodov, pretože sa v Maďarsku necíti bezpečne.
"Chcem pokračovať v tejto načatej práci, ale nemusí to byť v práve v Maďarsku. Neodchádzam preto, že ma zastrašujú, ale chcem byť fyzicky niekde inde," povedal.
Kniha obsahuje prepis rozprávok 17 súčasných autorov, ktoré prostredníctvom príbehov zasadených do dnešného prostredia hovoria o živote príslušníkov rôznych marginalizovaných a znevýhodnených spoločenských skupín.
V otázke týkajúcej sa komunity LGBTI vyvolala v maďarskej spoločnosti vlani rozruch akcia podpredsedníčky parlamentného národného radikálneho politického subjektu Hnutie naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom) Dóry Dúróovej. Tá koncom septembra pred novinármi túto rozprávkovú knihu, ktorá bola podľa jej slov "homosexuálnou propagandistickou publikáciou a útokom na zdravý vývoj detí i voči maďarskej kultúre", skartovala.
Krok tejto krajne pravicovej maďarskej političky vyvolal, paradoxne, zvýšený záujem o predmetnú knihu. Viacerí starostovia a primátori ju však zakázali používať v miestnych materských školách.
Premiér Viktor Orbán následne 4. októbra vyhlásil, že Maďarsko je v otázke homosexuality tolerantná a trpezlivá krajina, ale iba dovtedy, kým sa to nedotýka detí.
Maďarský parlament 15. júna napokon schválil zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý bol rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírený aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. Zákon stanovuje, že mladí ľudia do 18 rokov nesmú byť v školách vystavovaní "pornografickému obsahu" alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany "podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu".
Táto právna norma vyvolala na medzinárodnej scéne odpor a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyzvala Maďarsko, aby pozmenilo svoj kontroverzný zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý je podľa kritikov zameraný proti komunite LGBTI a spôsobuje jej ďalšiu stigmatizáciu. Ak sa tak nestane, Budapešti hrozia podľa šéfky EK právne následky.
Maďarská vláda všetky obvinenia odmieta. Orbán argumentuje, že cieľom zákona je, aby právo určiť rozsah a spôsob sexuálnej výchovy detí mali výlučne ich rodičia. Zákon nie je podľa Orbána namierený voči homosexualite.

 

Copyright © TASR 2021

 Italy wins European Championship final after beating England on penalties

Veľká Británia má približne 66 miliónov obyvateľov a takmer polovica z nich v nedeľu večer sledovala v televízii finále majstrovstiev Európy vo futbale, v ktorom Angličania v penaltovom rozstrele nestačili na Talianov. Podľa BBC si záverečný rozstrel nenechalo ujsť 30,95 milióna Britov, počas zápasu bol divácky priemer o čosi nižší (29,85 mil.). Briti tvrdia, že je to najvyšší podiel sledovanosti televízneho programu od roku 1997 a pohrebu vtedy zosnulej princeznej Diany. Tá bola vtedy jedna z najpopulárnejších osobností na Britských ostrovoch."Pre porovnanie finále Wimbledonu medzi Novakom Djokovičom a Matteom Berrettinom, ktoré sa hralo v nedeľu popoludní rovnako v Londýne, videlo v istom momente maximálne 7,8 milióna Britov. Ak by sme zostali pri futbale, najvyšší rating sledovanosti malo až doteraz semifinále majstrovstiev sveta 1990 medzi Anglickom a Nemeckom s 25,2 milióna divákmi. Aj vtedy Angličania prehrali po penaltovom rozstrele," pripomína portál BBC.Zaujímavé je aj porovnanie s politickými reáliami. Prvé verejné vyhlásenie britského premiéra Borisa Johnsona o zavedení reštrikčných opatrení v boji s koronavírusom v marci 2020 videlo v televízii 27 miliónov Britov. "Mnohé školy v Anglicku dovolili v pondelok prísť deťom neskôr na vyučovanie, keďže finálový duel sa skončil až pred jedenástou hodinou večer londýnskeho času. Rátali s tým, že rodičia dovolia pozerať deťom futbal až do konca," informovali Briti.

 Google

Francúzsky úrad pre ochranu hospodárskej súťaže vymeral americkej internetovej spoločnosti Google pokutu pol miliardy eur. Dôvodom je, že firma sa s francúzskymi vydavateľmi nedohodla na poplatkoch za zverejňovanie ich spravodajského obsahu, informoval úrad v utorok. Úrad zároveň spoločnosti stanovil lehotu dva mesiace, počas ktorej musí predložiť návrhy o kompenzáciách vydavateľov. Ak tak neurobí, za každý deň omeškania zaplatí pokutu 900-tisíc eur.Spoločnosť Google France vyjadrila nad rozhodnutím veľké sklamanie. Pokuta podľa nej neodráža vynaložené úsilie ani realitu používania správ na jej platformách. Google tvrdí, že s vydavateľmi rokoval v dobrej viere a v niektorých prípadoch bola dohoda na dosah.Francúzsky protimonopolný úrad už skôr stanovil lehotu troch mesiacov, počas ktorých mal Google viesť rozhovory s vydavateľmi spravodajstva. Protimonopolné úrady vo Francúzsku aj na úrovni Európskej únie sa opakovane zameriavajú na rôzne podnikateľské aktivity spoločnosti Google, ktorá podľa nich zneužíva dominantné postavenie na trhu.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.