16. 7. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Lukašenko: Donbas se časem stane zase ukrajinským. U Krymu to ale už nejde  | Hospodářské noviny (iHNed.cz)


Bieloruská polícia prehľadávala v piatok domovy niekoľkých nezávislých novinárov, ako aj redakciu bieloruskej mutácie Rádia Slobodná Európa (RFE/RL), informovali portál Meduza.io a agentúra AFP.
Raziu polícia vykonala v domovoch novinárov televízie Belsat a Rádia Slobodná Európa, ako aj iných médií v mestách Minsk, Hrodna a Pinsk. Viacerých novinárov následne aj zadržali, dôvod ich zadržania však zatiaľ známy nie je.
V sídle bieloruského RFE/RL polícia tiež vypáčila dvere. Ešte predtým zneškodnila na celom poschodí bezpečnostné kamery a z redakcie rádia vyniesli technické zariadenie.
Masové razie a zadržiavanie novinárov a aktivistov prebieha v Bielorusku už niekoľko dní. Vo štvrtok 8. júla polícia prehľadala redakciu nezávislej mediálnej organizácie Naša Niva. Nasledujúci deň policajti prišli aj do sídiel niekoľkých regionálnych neštátnych médií. V stredu vtrhli bieloruské bezpečnostné služby do sídiel hlavných ľudskoprávnych skupín v krajine a zadržali niekoľko aktivistov. Podľa údajov ľudskoprávnej organizácie Viasna vykonali v priebehu jedného dňa najmenej 50 razií.
Zadržaných novinárov a aktivistov obviňujú úrady z celého radu priestupkov, najčastejšie však z účasti na masových nepokojoch a daňových únikoch.
Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová odsúdila vo štvrtok zákroky Bieloruska voči novinárom a aktivistom. "Som hlboko znepokojená posledným vývojom udalostí v Bielorusku... Takéto zákroky sú neakceptovateľné," uviedla Bacheletová.
Viasna označila tieto razie za "novú vlnu represií".
Organizácia v piatok okrem toho informovala, že súd v Minsku odsúdil 11 študentov a jedného učiteľa na dvaapolročný trest odňatia slobody za účasť na minuloročných protivládnych protestoch.
Dlhoročný autoritársky bieloruský prezident Alexandr Lukašenko si vyslúžil odsúdenie zo strany západných krajín po tom, čo sa vlani po šiestykrát stal hlavou štátu. Západ tvrdí, že voľby, po ktorých vypukli masové protesty, neboli spravodlivé.


Danish Siddiqui: Indian photojournalist killed in Afghanistan - BBC News


Fotoreportér tlačovej agentúry Reuters Dániš Siddíkí bol v piatok zabitý, keď pokrýval boje medzi afganskými bezpečnostnými zložkami a militantmi z hnutia Taliban v oblasti neďaleko hraníc s Pakistanom. Informovala o tom samotná agentúra s odvolaním sa na nemenovaného veliteľa afganskej armády.
Afganské jednotky bojovali v piatok proti talibom s cieľom opätovne obsadiť kľúčový hraničný priechod Spin Boldak. Siddíkí a jeden vyšší afganský dôstojník boli zabití pri streľbe, podľa armády pri krížovej paľbe Talibanu, spresnil uvedený veliteľ.
Siddíkí z juhoafganskej provincie Kandahár tento týždeň reportoval o bojoch medzi afganskými jednotkami a bojovníkmi Talibanu.
"Naliehavo zisťujeme ďalšie informácie, spolupracujeme s úradmi v regióne,“ uviedol vo vyhlásení prezident agentúry Reuters Michael Friedenberg a šéfredaktorka Alessandra Galloniová.
Siddíkí v piatok agentúre povedal, že sa zotavoval po tom, čo bol počas pokrývania udalostí zranený črepinou do ramena. V čase, keď Taliban znova zaútočil, sa tento indický fotoreportér rozprával s miestnymi obchodníkmi, tvrdí zdroj.
Agentúra Reuters nedokázala nezávisle overiť podrobnosti o obnovených bojoch, ktoré popísal zmienený afganský vojenský predstaviteľ.
Siddíkí bol súčasťou fotografického tímu agentúry Reuters, ktorý v roku 2018 získal Pulitzerovu cenu za zdokumentovanie utečeneckej krízy Rohingov.
Hraničný priechod Spin Boldak (v paštúnčine: Spín Búldak) obsadil Taliban tento týždeň v rámci rozsiahlej ofenzívy, ktorú vzbúrenci začali v máji. Priechod umožňuje priamy prístup do pakistanskej provincie Balúčistán (Belúdžistán), ktorá je už niekoľko desaťročí sídlom vysokopostavených predstaviteľov Talibanu.

Spoločnosti Ringier Axel Springer Media AG a Just Eat Takeaway.com podpísali dohodu o predaji online donáškovej služby jedla Bistro.sk. Informoval o tom v piatok Peter Porubský z Ringier Axel Springer. Hodnota transakcie predstavuje takmer 50 miliónov eur, s predpokladaným ukončením v nadchádzajúcich mesiacoch.
„Transakcia umožní spoločnosti Ringier Axel Springer ešte viac sa zamerať na rast a investičnú stratégiu v segmente online médií, classifieds a komunitného biznisu,“ uviedol Porubský. Just Eat Takeaway.com patrí medzi globálnych lídrov v online donáške jedla a je jednotkou na viacerých trhoch v Európe, čo podľa neho pomôže Bistro.sk posunúť sa do ďalšej fázy vývoja a rastu.
Bistro.sk začalo ponúkať svoje služby v roku 2013. Odvtedy stúpol počet reštaurácií v ponuke na takmer 2000, pričom služby Bistro.sk využíva ročne viac ako 400.000 aktívnych zákazníkov. Po uzavretí transakcie si Bistro.sk adaptuje globálnu identitu Just Eat Takeaway.com, ako aj jej európsku technologickú IT platformu.

Copyright © TASR 2021