12. 7. 2021

Rozhlasové vysielače v Banskej Bystrici prejdú generálnou obnovou anténnych systémov

 Rozhlasové vysielače v Banskej Bystrici prejdú

Towercom

 generálnou obnovou anténnych systémov


Spoločnosť Towercom, a.s., ktorá pre RTVS zabezpečuje rozhlasové vysielanie prostredníctvom terestriálnej siete v pásme VKV, pristupuje po dohode s verejnoprávnym vysielateľom k obnove vysielacej technológie na významnej lokalite – v Banskej Bystrici. Pôjde o generálnu výmenu FM rozhlasovej technológie v náročných podmienkach.

Plánovaná obnova / výmena anténneho systému na vysielači Banská Bystrica Suchá Hora /1225 m.n.m/ bude prebiehať podľa pôvodného plánu medzi 12. júlom a 24. augustom.

Prevádzkovateľ vysielania spoločnosť Towercom, a.s. vynaloží maximálne úsilie, aby odstávky verejnoprávneho rozhlasového a televízneho vysielania boli minimalizované, a to pri zachovaní bezpečnosti pracovníkov, ktorí sa budú na výškových prácach podieľať.

V termíne od 12 .júla predbežne do 20. júla bude namontovaný náhradný anténny systém, ktorý bude zabezpečovať FM vysielanie so zníženým výkonom 10 kW počas nasledujúcich týždňov. Počas týždňa, kedy sa bude inštalovať náhradný anténny systém bude odstávka vysielania denne od 10.00 h do 18.00 h. V tomto čase nebude možné naladiť programové služby Rádio Slovensko 90,1 MHz a Rádio Regina Stred 101,5 MHz. Po namontovaní nového anténneho systému, ktoré je plánované na 13. augusta, budú prebiehať merania a spustenie jeho trvalej prevádzky s vyžiareným výkonom 100 kW. V období medzi 23. a 24. augustom bude potom dočasný anténny systém demontovaný. Rovnako si tieto kroky vyžiadajú odstávku FM vysielania Rádia Slovensko a Rádia Regina Stred medzi 10.00 h a 18.00 h.

Zníženie vysielaného výkonu počas prevádzky dočasného anténneho systému ani odstávka vysielania sa nedotknú FM vysielania Rádia Devín ani Rádia FM, pretože tieto sú realizované z vysielača Banská Bystrica - Laskomer. Výmena vysielacej technológie sa z rovnakého dôvodu nedotkne ani prevádzky DAB+ vysielania žiadnej z programových služieb Slovenského rozhlasu, ani šírenia rozhlasových služieb prostredníctvom siete prvého televízneho terestriálneho multiplexu.