9. 7. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

 






Európska komisia a signatári Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií dnes vyzývajú zainteresované strany, aby sa stali signatármi posilneného Kódexu. Očakáva sa, že noví signatári prispejú k formovaniu revidovaného kódexu spolu so súčasnými signatármi. Výzva je určená širokej škále zainteresovaných strán vrátane služieb sociálnych médií, súkromných služieb zasielania správ, hráčov z reklamného ekosystému zapojených do umiestňovania reklamy, ako aj iných subjektov poskytujúcich služby, ktoré sa môžu použiť na speňaženie dezinformácií, ako sú elektronické platobné služby alebo elektronické obchody. Signatármi by sa mohli stať aj ďalšie zainteresované strany, ktoré pomáhajú posúdiť šírenie dezinformácií. Patria sem aj organizácie, ktoré posudzujú dezinformácie alebo poskytujú hodnotenia súvisiace s dezinformačnými webovými sídlami, ako aj poskytovatelia technologických riešení.
Pristúpenie ku kódexu znamená, že sa stane súčasťou celoeurópskeho, inovačného a robustného rámca, ktorého cieľom je poskytnúť používateľom primerané záruky, pokiaľ ide o zneužívanie online služieb na šírenie dezinformácií. Kódex sa tiež stane záväzným koregulačným nástrojom v legislatívnom rámci Aktu o digitálnych službách. To by mohlo prilákať aj ďalšie veľké platformy. Výzva vychádza z nedávno uverejnených usmernení, v ktorých sa navrhuje širšia účasť, ktorá by zabezpečila komplexnejšiu a koordinovanejšiu reakciu na šírenie dezinformácií. Súčasní signatári začali proces navrhovania nového kódexu a prvý návrh očakávame na jeseň.

Podrobnosti:
Výzva


ME vo futbale | Všetko dôležité na jednom mieste | Futbalovysen.sk 

Traja novinári z Talianska mali v súvislosti so semifinálovým súbojom medzi Talianmi a Španielmi na majstrovstvách Európy vo futbale pozitívny test na koronavírus. Jeden z nich sa už vrátil do vlasti, ďalší dvaja zostávajú v Londýne. Práve anglická metropola bola dejiskom spomenutého duelu a v nedeľu 11. júla bude hostiť finálové stretnutie medzi výbermi Anglicka a Talianska.
Taliani sa z preventívnych dôvodov rozhodli mediálny termín pred finálovým zápasom organizovať prostredníctvom videa napriek tomu, že existuje len malé riziko nákazy hráčov. Celý taliansky tím je totiž zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19 a striktne dodržiava tzv. bublinu. Priamo do konferenčnej miestnosti v tréningovom centre Coverciano vo Florencii sa dostane len obmedzený počet pracovníkov médií, ostatní budú mať možnosť sledovať ju "na diaľku".
Taliani sa do finále futbalových ME prebojovali štvrtýkrát v histórii, prvýkrát po deviatich rokoch. V roku 1968 sa stali víťazmi Eura, v rokoch 2000 a 2012 si vybojovali strieborné medaily.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.