6. 7. 2021

Začína sa filmový festival v Cannes

Začína sa filmový festival v Cannes

Cannes Film Fest Reveals 74th Edition Poster Featuring Spike Lee – Deadline
V juhofrancúzskom letovisku Cannes sa v utorok začne 74. ročník renomovaného filmového festivalu. Táto prestížna prehliadka svetového filmu sa zvyčajne koná v máji, ale tento rok sa bola pre pandémiu nového koronavírusu odložená na neskorší termín. Vlani sa z rovnakého dôvodu nekonala vôbec, uviedla agentúra AFP.
Pandémia ovplyvní aj priebeh samotného festivalu: celebrity budú síce môcť pózovať bez rúšok, ale všetci účastníci sa budú musieť preukázať aktuálnym negatívnym testom na COVID-19 alebo potvrdením o zaočkovaní. Budú platiť aj sprísnené hygienické opatrenia a pravidlá dodržiavania sociálneho odstupu, v dôsledku ktorých sa nebudú konať mnohé tradičné festivalové večierky.
"Covid je stále tu, ale to, že sme tu, že sa nám festival vracia... nás napĺňa silnými pocitmi úľavy a nadšenia," povedal pre AFP americký herec Adam Driver, jedna z hlavných postáv muzikálu Annette, ktorý bude uvedený na úvod festivalu.
Festivalovej porote, ktorej väčšinu tento rok tvoria ženy, bude ako vôbec prvý černošský filmár predsedať americký režisér Spike Lee. Jej úlohou bude posúdiť 24 filmov, ktoré boli zaradené do súťažnej prehliadky.
Do výberu sa dostali snímky amerických režisérov Wesa Andersona a Seana Penna, predchádzajúcich laureátov festivalu v Cannes Nanniho Morettiho, Jacqua Audiarda a Apichatponga Weerasethakula, ako aj dvojnásobného iránskeho držiteľa Oscara Ašgara Farhadího. Uvedený bude aj film ruského režiséra Kirilla Serebrennikova.
Otvárací ceremoniál bude moderovať francúzska herečka a scenáristka Doria Tillierová. Zlatú palmu za celoživotné dielo počas prvého festivalového večera si prevezme americká oscarová herečka Jodie Fosterová. Pôjde vôbec o druhú ženu, ktorá si z Cannes odnesie toto významné ocenenie - po Jane Championovej, ktorá v roku 1993 bola ocenená za film Piano.
 

Copyright © TASR 2021