18. 9. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Andrzej Duda - Domov | Facebook

 

Poľský prezident Andrzej Duda povedal v interview pre denník Polska Times, že bude brať do úvahy aj svoje ústavné povinnosti, keď sa bude rozhodovať, či podpíše návrh zákona o reforme médií. Vo štvrtok o tom informovala poľská tlačová agentúra PAP.
Legislatíva, schválená v auguste dolnou komorou parlamentu, Sejmom, zavádza dodatok k mediálnemu zákonu, ktorý obmedzuje vlastníctvo poľských mediálnych spoločností subjektmi so sídlom v Európskom hospodárskom priestore (EHP).
Kritici tvrdia, že tento návrh zákona je pokusom umlčať voči vláde kritickú televíznu stanicu TVN, vlastnenú Američanmi.
Duda na otázku denníka Polska Times, či je možné, že bude návrh mediálneho zákona vetovať, odpovedal, že táto vec nie je len o poľsko-amerických vzťahoch, hoci tie sú tiež dôležité, keďže TVN je americký investor. Ako dodal, najviac však bude musieť pri rozhodovaní dbať na svoje ústavné povinnosti.
"A teraz si treba položiť otázku - sú navrhované opatrenia naozaj v súlade s princípom hospodárskej slobody, ktorý sme začlenili do poľskej ústavy?" uviedol prezident v interview, ktoré bude zverejnené v piatok a pasáže z neho boli vo štvrtok dostupné na webovej stránke polskatimes.pl.
Duda povedal, že si musí sám odpovedať na túto otázku ako prezident. "A otázka našich vzťahov v medzinárodnej oblasti je v tomto prípade druhoradá," dodal.
Prezident ďalej povedal, že bude brať do úvahy aj to, "ako budeme vnímaní vo všeobecnosti zahraničnými investormi. Nielen americkými investormi, ale tiež investormi z rôznych iných krajín, a máme ich veľa, veľmi veľa a v tejto chvíli je záujem - naozaj mi verte - investovať v Poľsku obrovské peniaze," vysvetlil.
V tejto súvislosti sa Duda zmienil o dôverných rozhovoroch s veľkým americkým investorom, ktorý "uvažuje o vážnej investícii v Poľsku", ako aj o rozhovoroch s obrovskou kórejskou spoločnosťou takisto zvažujúcou veľké investovanie.
"Už len tieto dva príklady ukazujú, že sú tu tisíce potenciálnych pracovných miest. Znamenajú aj značný príjem pre poľský štátny rozpočet, aspoň v podobe daní. Toto sú vážne veci a my rozhodne nemôžeme odradiť zahraničných investorov," povedal prezident.
Duda zdôraznil, že on je zástancom "repolonizácie" (opätovného popoľštenia) médií, ale musí to byť prostredníctvom trhových nástrojov.
"Médiá sú kupované, na normálnom slobodnom trhu, podľa trhových pravidiel," vysvetlil Duda. "Ak si to môžu poľské subjekty dovoliť, a sú také, čo si to môžu dovoliť, potom to podporujem. Znovu popoľštime médiá, ale podľa pravidiel trhu," doplnil.
Web polskatimes.pl napísal, že sa Dudu priamo opýtal, či bude vetovať návrh zákona na reformu médií, a on odpovedal, že najprv ho musí dostať na stôl. "Myslím si, že som už povedal dosť," vyhlásil prezident.


Apple - Mobilizujeme.cz

Spoločnosť Apple objasnila stiahnutie aplikácie Navaľnyj zo svojho App Store tým, že nadácia Fond na boj proti korupcii (FBK) je v Rusku na zozname extrémistických organizácií.
Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy toto vysvetlenie zverejnil blízky spolupracovník väzneného Alexeja Navaľného a súčasne riaditeľ FBK Ivan Ždanov. Ten predtým prostredníctvom svojich kont na sociálnych sieťach vyzval spoločnosti Google a Apple, aby vysvetlili, prečo sa podriadili tlaku ruských úradov a odstránili aplikáciu Navaľnyj s funkciou Chytré hlasovanie zo svojich obchodov s aplikáciami.
Ždanov predtým na svojom konte na sieti Twitter vyzval svojich sledovateľov, aby sa "všetci spýtali Google a Apple, čo sa stalo a prečo porušujú základné ľudské právo na vyjadrenie svojho názoru".
Už pred tým Ždanov označil odstránenie aplikácie Navaľnyj z App Store a Google Play za "hanebný akt politickej cenzúry" a deklaroval, že "ruská autoritatívna vláda a propaganda budú nadšené".
Z konta Internet Protection Society@safe_runet sa v diskusii objavil príspevok: "Celý svet vás sleduje a teraz pomáhate diktátorovi, ktorý trávi svojich politických protivníkov chemickými zbraňami. Nemáme slov".
Iní diskutéri si myslia, že odstránenie aplikácie Navaľnyj teraz už nie je podstatné, lebo "kto chcel, ten ju už videl".
Echo Moskvy dodalo, že podľa verzie ruských úradov - cenzúrneho úradu Roskomnadzor a generálnej prokuratúry - aplikácia Navaľnyj zverejňuje v Rusku zakázaný obsah a umožňuje zasahovať do prebiehajúcich volieb.
Ruské úrady predtým obom spoločnostiam pohrozili, že v prípade neuposlúchnutia výzvy týkajúcej sa aplikácie Navaľnyj, sa voči nim môže začať trestné konanie, a to aj pre pokus o ovplyvňovanie volieb v Rusku.
Politológ Stanislav Belkovskij sa však pre Echo Moskvy vyjadril, že spoločnostiam Google a Apple v Rusku "nič nehrozí".
Šéf komisie Rady federácie pre suverenitu štátu Andrej Klimov pre Echo Moskvy vyjadril presvedčenie, že aplikácia Navaľnyj bola odstránená "po rozhovoroch s veľvyslancom USA (v Rusku) týkajúcich sa jej protiprávnosti". Členovia jeho komisie odstránenie aplikácie Navaľnyj vítajú.
Aplikácia Navaľnyj bola z Google Play a App Store odstránená v prvý deň volieb v Rusku. Stále je však dostupná pre používateľov v zahraničí, informovalo Echo Moskvy.
Na internete sa súčasne objavilo viacero návodov, ako sa dostať k informáciám potrebným na taktické hlasovanie v súlade s projektom Chytré hlasovanie, ktorý vyvinul tím Alexeja Navaľného a ktorý podľa vývojárov umožňuje voličom hlasovať proti kandidátom z vládnej strany Jednotné Rusko. Cieľom inteligentného hlasovania je prelomiť monopol strany Jednotné Rusko v zákonodarných orgánoch na všetkých úrovniach.


Lyra McKee: Four men arrested in connection with journalist's death - BBC  News


Severoírska polícia vzniesla ďalšie obvinenia v kauze smrti novinárky Lyry McKeeovej. Žena prišla o život v apríli 2019, keď mapovala nepokoje v meste Londonderry. Podľa vyšetrovateľov 29-ročnú novinárku smrteľne postrelili. Polícia v piatok obvinila dvoch mužov z vraždy. Informovala o tom agentúra AFP.
Žalobca pred súdom v Londonderry uviedol, že 33-ročný Gearoid Cavanagh a 21-ročný Jordan Devine boli s ozbrojencom, ktorý vystrelil na reportérku.
"Vychádzame z toho, že strelca sprevádzal Gearoid Cavanagh, ktorý vykonával pomocnú úlohu... Jordan Devine páchateľa povzbudzoval, aby stlačil spúšť," povedal prokurátor.
Advokáti oboch mužov tvrdia, že dôkazy proti dvojici "sú slabé".
Lyra McKeeová zomrela na následky zranení hlavy, ktoré utrpela pri streľbe počas nepokojov v Londonderry. Vtedy neznáma osoba tam okolo 23.00 h miestneho času vypálila niekoľko výstrelov smerom na policajtov a McKeeovú. Postrelenú novinárku okamžite previezli do nemocnice, kde však zraneniam podľahla.
K zodpovednosti za McKeeovej smrť sa prostredníctvom listu zaslaného severoírskym médiám prihlásila militantná skupina s názvom Nová IRA.
Investigatívna novinárka bola podľa agentúry AP vychádzajúcou hviezdou miestnej žurnalistiky. Na jej pohreb prišli stovky ľudí vrátane vtedajšej britskej premiérky Theresy Mayovej a vtedajšieho predsedu írskej vlády Lea Varadkara.

Copyright © TASR 2021