14. 9. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


3 contrasting candidates seek chancellery in German election



Traja kandidáti na funkciu nemeckého kancelára Armin Laschet, Annalena Baerbocková a Olaf Scholz sa v nedeľu večer stretli v druhej veľkej televíznej diskusii. Podľa komentátorov išlo o búrlivú debatu, o ktorú sa postaral najmä kandidát Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Laschet, ktorý útočil na súčasného vicekancelára a zároveň kandidáta sociálnych demokratov z SPD Scholza. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.
Laschet podľa AFP útočil na svojho úhlavného rivala, ale nedokázal mu "zasadiť víťazný úder". Podľa komentátorov počas debaty prakticky ignoroval Annalenu Baerbockovú a všetko svoje úsilie vynaložil na ostré ataky smerom k Olafovi Scholzovi.
Scholz, často opisovaný ako "necharizmatický", pôsobil počas väčšiny Laschetových útokov "nezaujato". Len nakrátko prerušil kandidáta CDU, aby ho obvinil z "prekrúcania faktov", keď sa ho Laschet snažil obviniť zo zlyhania v súvislosti s raziami na ministerstvách financií a spravodlivosti, napísala AFP.
Po skončení debaty, ktorá trvala 90 minút, priniesli televízie ARD a ZDF bleskový prieskum. Diváci za víťaza diskusie označili Scholza. Annalena Baerbocková bola podľa opýtaných najsympatickejšia.
Konzervatívna únia CDU/CSU zaznamenáva v prieskumoch verejnej mienky pokles podpory. Napríklad v nedávnom prieskume inštitútu Forsa pre stanice RTL/n-tv, dosiahla dosiaľ najnižšiu podporu - len 19 percent. Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) zaznamenala, naopak, nárast podpory o dva body a dostala sa na 25 percent. Zelení sa umiestnili na tretej priečke so ziskom 17 percent hlasov.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok vyhlásila, že jej Kresťanskodemokratická únia si je vedomá toho, že nemá zaručené víťazstvo v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Nič však podľa nej ešte nie je stratené. Nemeckí voliči budú rozhodovať o novom zložení Bundestagu 26. septembra.

Copyright © TASR 2021


Ringier Axel Springer Media AG - Wikipedia 

Protimonopolný úrad SR (PMÚ) schválil 7. septembra koncentráciu podnikateľov Ringier AG a Ringier Axel Springer Media AG. Schválenie koncentrácie spočíva v zmene kvality kontroly nad spoločnosťou Ringier Axel Springer Media AG, Švajčiarsko zo spoločnej kontroly podnikateľov Ringier AG, Švajčiarsko (Ringier) a Axel Springer International Limited, Veľká Británia na výlučnú kontrolu podnikateľa Ringier. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská.

„Vzhľadom na vyššie uvedené išlo o neproblémovú koncentráciu a keďže zákon o ochrane hospodárskej súťaže s účinnosťou od 1. júna 2021 zakotvil možnosť vydať v jednoduchých prípadoch rozhodnutie bez odôvodnenia, úrad tento inštitút v predmetnom prípade využil," ozrejmila Oľšavská. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 10. septembra 2021.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.