6. 9. 2021

Na obrazovky Dvojky prichádza súťaž nadpriemerne inteligentných Slovákov Fenomén21

 Na obrazovky Dvojky prichádza súťaž 


nadpriemerne inteligentných Slovákov Fenomén21

 Od 6. septembra bude RTVS na Dvojke každý pondelok večer vysielať súťažnú šou Fenomén21. Predstavia sa v nej nadpriemerne inteligentní Slováci, ktorí prešli náročnými kastingovými kolami. Súťažou bude divákov i súťažiacich sprevádzať Martin Nikodým.

Vedomostná šou Fenomén21 príde na obrazovky Dvojky už 6. septembra. V štúdiu sa proti sebe postaví 25 súťažiacich, ktorí si navzájom zmerajú sily a ukážu Slovensku svoje vedomosti a poznatky, ale najmä odkryjú svoje myslenie. Vyvrcholením jedenástich súťažných kôl bude masterfinále, do ktorého postúpia len tí najlepší, a práve v tomto kole sa môže všetko nečakane zvrtnúť.

„Po dlhej dobe som dostal príležitosť opäť moderovať vedomostnú súťaž, na čo sa veľmi teším,” povedal moderátor Martin Nikodým. „Mám rád napätie, ktoré nesúvisí iba s hrou a zábavou, ale s reálnymi poznatkami a najmä myslením, ktoré je špecifikom súťažiacich, ktorí boli do súťaže na kastingoch vybraní,” dodáva. Súťažiaci si pritom zmerajú sily v rozličných oblastiach, z ktorých niektoré im môžu a niektoré nemusia vyhovovať. Nadpriemernú inteligenciu využijú pri plnení úloh a hádaniek grafického, slovného či logického charakteru, prípadne zameraných na pamäť, priestorovú orientáciu alebo laterálne myslenie. Potrápia svoju hudobnú, emočnú alebo pohybovú inteligenciu.

„Unikátnosť relácie Fenomén21 spočíva v tom, že tu nepôjde o poznatky a vedomosti, ale aj myslenie a talent nájsť riešenie problémov a úloh z rozličných oblastí,” povedala výkonná producentka Barbora Vallová, ktorá pri tvorbe úloh a zadaní veľmi úzko spolupracovala s neziskovou organizáciou Mensa Slovensko, združujúcou ľudí s IQ vyšším, ako má 98 % ľudí na svete. „Tvorba relácie bola náročná nielen prípravou zadaní, ich posudzovaním a riešením, ale pre nás, tvorcov, napríklad aj kastingom súťažiach. Ten prebiehal počas lockdownov, a tak sme súťažiacich vyberali online,” prezradil režisér šou Rado Štefanov. „Možno niekoho prekvapí, že zamestnaním nepôjde zásadne o ľudí netradičných či špecifickejšie pôsobiacich profesií. Medzi súťažiacimi budú vedci, študenti, ale aj barman, hasič, skladník či vodič.“

Súťažnú šou Fenomén21, ktorú pre RTVS vyrobila spoločnosť goodtv, bude vysielať Dvojka každý pondelok o 20.10 h, už od 6. septembra.