5. 9. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

China's draft broadcast law touches on significant issues- China.org.cn 
Čínska Národná správa pre rozhlas a televíziu (NRTA) vydala nové reštrikcie, medzi ktoré patrí aj zákaz prezentovania zženštilých mužov a "vulgárnych internetových celebrít", informovala v piatok agentúra AP.
Vysielatelia musia "rozhodne ukončiť (propagovanie) nemaskulínnych mužov a iných neprirodzených zjavov," uvádza sa vo vyhlásení regulačného orgánu.
Štátny denník China Daily píše, že tieto nové regulácie sú "súčasťou pokračujúceho úsilia Číny o vytvorenie zdravého kultúrneho priemyslu".
Vysielacie spoločnosti by mali podľa vládneho regulačného orgánu energicky podporovať čínske tradície a zároveň pokrokovú revolučnú a socialistickú kultúru.
Čínsky prezident Si Ťin-pching pred časom vyzval na "národnú obnovu" v rámci ktorej Komunistická strana Číny avizovala prísnejšiu kontrolu nad obchodom, vzdelávaním, kultúrou a náboženstvom, pripomína AP. Od 1. septembra sa môžu maloletí hrať online hry len tri hodiny týždenne, rozhodla nedávno Čínska Generálna správa pre tlač a publikácie (GAPP).
Vývojári počítačových a iných hier už dlhšie musia nové hry predložiť vláde na schválenie. Úrady ich navyše vyzvali, aby do svojich produktov pridali vlastenecké motívy.
Komunistická strana zároveň sprísnila kontrolu nad celebritami. Vysielatelia by sa mali vyhýbať zobrazovaniu umelcov, ktorí "narušujú verejný poriadok" alebo "porušujú (dobré) mravy". Zároveň vydali smernice obmedzujúce plat pre účinkujúcich umelcov a prijali reštrikcie, ktoré im majú sťažiť prípadné snahy o krátenie daní.
Čínska herečka Čeng Šuang údajne krátila dane, za čo dostala minulý týždeň pokutu vo výške 299 miliónov čínskych juanov (39 miliónov eur), pripomína AP.



Skupina popieračov existencie nového koronavírusu a odporcov očkovania vtrhla v piatok večer do sídla verejnoprávneho slovinského telerozhlasu RTVS (Radiotelevizija Slovenija) a pred príchodom polície sa im podarilo dostať do štúdia. Informovala o tom v sobotu agentúra STA.
Násilníci žiadali od RTVS, aby im vo vysielaní dala priestor na vyjadrenie svojich názorov k tejto záležitosti. Polícia v rámci zásahu zadržala okolo 20 narušiteľov.
Riaditeľ RTVS Andrej Grah Whatmough označil incident za "vážny útok na náš mediálny dom a verejnoprávne médiá, ktorý dôrazne odsudzujeme".
"Toto je neprijateľný útok na médiá, žurnalistiku a demokraciu," uviedla redaktorka spravodajstva RTVS Manica Janežičová Ambrožičová.
Podľa Zväzu slovinských novinárov (DNS) je tento incident je iba špičkou ľadovca v nenávistnej kampani, ktorú vedie vláda premiéra Janeza Janšu proti verejnoprávnym médiám a novinárom.
Janša v reakcii na svojom profile na Twitteri incident odsúdil s tým, že nemá nič spoločné so slobodou prejavu. "Je potrebné urobiť všetko pre to, aby každé svojvoľné a násilné privlastňovanie si verejného priestoru bolo všade a za rovnakých podmienok odsúdené a potrestané," napísal premiér.
Popierači pandémie protestujú pred budovou televízie už štyri mesiace, pričom podľa jej riaditeľa urážajú zamestnancov a návštevníkov, vnikajú do interiéru a narúšajú vysielanie. Problémom však je, že priestor pred budovou televízie je verejný pozemok, takže demonštranti sú oprávnení sa tam zhromažďovať, uviedol Whatmough.
Za incidentom stojí podľa STA hnutie s názvom Uvedomelí občania Slovinska vedené bývalým armádnym dôstojníkom Ladislavom Trohom. Denník Večer uviedol, že zamestnanci RTVS podali na hnutie trestné oznámenie a požiadali o vydanie súdneho príkazu.
Whatmough oznámil, že bezpečnosť v okolí sídla televízie bude posilnená a vyjadril nádej, že príslušné orgány budú teraz brať sťažnosti novinárov vážnejšie.
Polícia uviedla, že sa incidentom zaoberá a proti narušovateľom bude konať v súlade so zákonom.
V Slovinsku je plne zaočkovaných 50,8 percenta obyvateľov. Za piatok pribudlo 734 nakazených, dvojtýždňová incidencia, teda počet prípadov na 100.000 obyvateľov, stúpla na 314. Hospitalizovaných je 189 pacientov, na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 44 ľudí. Nákaze doteraz podľahlo 4455 osôb.


Copyright © TASR 2021