9. 9. 2021

V piatok pokračuje proces so Štefanom Ághom v kauze televíznych zmeniek

V piatok pokračuje proces so Štefanom Ághom 
 V Pezinku pokračuje proces so Štefanom Ághom v kauze zmeniek TV Markíza |  Aktuality.sk
v kauze televíznych zmeniek


Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku bude v piatok (10. 9.) pokračovať hlavné pojednávanie so Štefanom Á., obžalovaným v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza.
V piatok by mali vypovedať ako svedkovia prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik a podnikateľ Milan Fiľo. V júli vypovedala svedkyňa a znalkyňa z Kriminalistického a expertízneho ústavu (KEÚ) Policajného zboru z odboru písmoznalectva. Vypovedal aj bývalý riaditeľ kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth.
V prípade mesiac predtým vypovedali bývalí riaditelia TV Markíza, podnikateľ Jozef Dufčák a iní svedkovia. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta sa v júli vyjadril, že proces by sa mohol priblížiť do finále, teda mohlo by sa vyhlásiť dokazovanie za ukončené, pristúpiť k záverečným rečiam a napokon aj k vyhláseniu verdiktu.
Pojednávanie so Štefanom Á. sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky nesfalšoval a ním podpísané zmenky sú pravé. Obžalobu podal Šanta v júni minulého roka. Zmenky boli v sume 34,5 milióna eur.
Štefan Á. v minulosti figuroval ako obvinený v kauze, v ktorej 12. januára tohto roka Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska a podnikateľa Mariana Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody. Štefana Á., označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.


Zdroj: SITA